Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( κοινά σημεία νο1 - κοινά σημεία νο2 - το καλοκαίρι φτάνει - περί βετεράνων - πότε θα κάνει ξαστεριά... :: 24/2/2006 21:17:38) 

Κοινά σημεία Νο1

Φαρμακοδιέγερση στα σπορ: Μια ανέντιμη και επικίνδυνη για την υγεία συμπεριφορά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ ο Βιενγλίνσκι ζήτησε από τον μάνατζέρ του να βρει τρόπο προκειμένου να σπάσει το συμβόλαιό του με την Ένωση.

Τι είναι η φαρμακοδιέγερση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ πάλι, αλλά και τις δηλώσεις του Σάντος, η Ένωση ενδιαφέρεται για τον Σαλπιγγίδη.

Το φαινόμενο της φαρμοκοδιέγερσης (ντόπινγκ στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου και όχι μόνο, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο οποίος τυγχάνει να έχει τον ίδιο μάνατζερ με τον Ουκρανό.

Παρά τη γνώση που υπάρχει πάνω στο θέμα αυτό και τους σοβαρούς για την υγεία κινδύνους που όλοι γνωρίζουν, αρκετοί αθλητές, προπονητές, αθλητικοί παράγοντες ή ακόμα και γονείς εμπλέκονται σοβαρά με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Συμπτώσεις ή…

Εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών γίνεται επίσης μερικές φορές από άτομα που απλά προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μυώδες σώμα.

Τ.ΚΟΥΡΚ

Ο όρος ντόπινγκ αναφέρεται στη χρήση ή χορήγηση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών και απαγορευμένων μεθόδων που απώτερο σκοπό έχουν την αύξηση της απόδοσης.

Κοινά σημεία Νο2

Με αυτό τον τρόπο ο αθλητής δε χρησιμοποιεί μόνο τα θεμιτά μέσα, που είναι η κατάλληλη προπόνηση, διατροφή και η ψυχολογική προετοιμασία για τη βελτίωση της απόδοσης, αλλά μέσα που αντιτίθενται στους κανόνες και τις ηθικές αρχές του αθλητικού συναγωνισμού.

Οι συμπτώσεις μάλιστα, δεν σταματούν εκεί.

Ο οργανισμός που κρίνει εάν ένα φάρμακο ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες των απαγορευμένων ουσιών είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.).

Ο ίδιος ατζέντης μέχρι πριν από λίγες μέρες εκπροσωπούσε κι έναν άλλον στον ΠΑΟΚ.

Τα κριτήρια που θέτουν οι ειδικοί για να αξιολογήσουν εάν μία φαρμακευτική ουσία αποτελεί στοιχείο ντοπαρίσματος είναι η δράση και η χημική της δομή.

Εδώ είναι όλα τα λεφτά.

Ο συστηματικός έλεγχος αντιντόπινγκ κοντρόλ άρχισε τη δεκαετία του 1960 και αφού ήδη είχαν προηγηθεί αρκετοί θάνατοι οι οποίοι σχετίζονταν με τη λήψη φαρμακευτικών ουσιών.

Ποιον;

Γιατί οι αθλητές κάνουν χρήση απαγορευμένων και επικίνδυνων για την υγεία ουσιών Οι κυριότεροι λόγοι είναι: - Να αυξήσουν τη δύναμη, την αντοχή, την ετοιμότητα. - Να μειώσουν την κούραση και το άγχος. - Να έχουν γρηγορότερη αποκατάσταση από τραυματισμούς. - Να έχουν ωραίο και ελκυστικό σώμα (μπόντυ μπίλντινγκ). - Ο σοβαρότερος λόγος ίσως είναι η κοινωνική πίεση. Η εντυπωσιακή προβολή των αθλητικών αστέρων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι υψηλές οικονομικές απολαβές σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν τα άτομα να θέλουν να προβληθούν μέσω του αθλητισμού, να κερδίσουν την κοινωνική καταξίωση ή την οικονομική επιτυχία. Έτσι κάποιες φορές δε δυσκολεύονται να πάρουν μια απόφαση που εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Τ.ΚΟΥΡΚ

Tο ντόπινγκ αντιβαίνει στην ηθική του αθλητισμού αλλά και της ιατρικής επιστήμης.

Το καλοκαίρι φτάνει

Γι' αυτό το λόγο έχει καταρτιστεί ένας κατάλογος με όλες τις απαγορευμένες ουσίες και τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αθλητής, για να ξεπεράσει με αθέμιτο τρόπο ένα συναθλητή του.

Στις αρχές της εβδομάδας, στην Τούμπα έλεγαν με βεβαιότητα, πως όπου να 'ναι, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, θα βγει στο προσκήνιο ο Γιώργος Καλύβας.

Στις απαγορευμένες μεθόδους ντόπινγκ, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται και το ντόπινγκ με αίμα, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά λήψη αίματος του αθλητή και μετάγγιση στον ίδιο μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Και πριν προλάβουν να το πουν, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, έκανε αισθητή την παρουσία του.

Συνήθως ο αθλητής κάνει προπόνηση για ένα χρονικό διάστημα σε υψόμετρο με απώτερο σκοπό να ανεβάσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του οργανισμού του (τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν μία ουσία, την αιμοσφαιρίνη, που μεταφέρει το οξυγόνο στους μύες για να χρησιμοποιηθεί και να μπορέσει να πάρει ενέργεια ο αθλητής).

Έρχεται λοιπόν το καλοκαίρι.

Στη συνέχεια, του αφαιρείται μία ποσότητα αίματος η οποία τοποθετείται στην κατάψυξη και παραμονές ενός σημαντικού αγώνα το αίμα με τα πολλά αιμοσφαίρια μεταγγίζεται πίσω στον αθλητή και έτσι αυτός έχει σημαντικό πλεονέκτημα, για να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα σε αθλήματα στα οποία απαιτείται μεγάλη ποσότητα οξυγόνου (π.χ. δρόμος 10.000 μέτρων, μαραθώνιος κ.λπ.).

Ήλιος, διακοπές, παιδικές χαρούμενες φωνές κι ανεμελιά στις παραλίες.

Εκτός από τη μέθοδο της αφαίμαξης, για τη βελτίωση των επιδόσεων σε αερόβια αθλήματα χρησιμοποιείται και μία ορμόνη η οποία παράγεται από τα νεφρά και ονομάζεται ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ).

Α.Λ.

Αυτή η ορμόνη χρησιμοποιείται από άτομα τα οποία έχουν χρόνια προβλήματα με τα νεφρά τους, για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα αναιμίας.

Περί βετεράνων

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από αθλητές αγωνισμάτων αντοχής και κυρίως από ποδηλάτες.

Οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έκαναν προσπάθεια να γίνει ένας διαγωνισμός έκθεσης για την ομάδα τους.

Τα προβλήματα τα οποία μπορεί να δημιουργήσει είναι η αυξημένη πήξη του αίματος, η θρόμβωση και σε ορισμένες περιπτώσεις ο θάνατος.

Αντίστοιχα οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές του Άρη, του Ηρακλή, του Απόλλωνα και οποιουδήποτε άλλου, όχι μόνο δεν πήραν μια τέτοια πρωτοβουλία (πανέξυπνη αν αναλογιστείτε ότι απευθύνεται στην καρδιά της νεολαίας, τη μεγαλύτερη δεξαμενή φιλάθλων) αλλά ούτε καν εξέδωσαν μια ανακοίνωση, έστω για να ζητούν να μπουν και τα ονόματα των δικών τους ομάδων στο σχετικό διαγωνισμό…

Α.ΤΣΑΡ.

Πότε θα κάνει ξαστεριά…

Στη Δράμα η κίνηση των παλαιμάχων και των πρώην παραγόντων της Δόξας κατά της τωρινής διοίκησης και του (έκπτωτου) προέδρου Κώστα Τσιτσόπουλου είναι πλέον γεγονός. Ο αγωνιστικός κατήφορος της ομάδας και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν οδηγήσει τη Δόξα στην πλήρη απαξίωση. Προς το παρόν η διοίκηση της Ερασιτεχνικής κρατάει ουδέτερη στάση, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας ότι θα κάνει έξωση στην ΠΑΕ, μιας και από την αρχή της σεζόν δεν έχει πάρει ευρώ για τη χρήση του γηπέδου.

Π.Μ.