Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( γρηγοριαδης και τσιαρτσιανη κορυφαιοι για το 2005 :: 10/1/2006 21:17:55) 

Ως καλύτερος Θεσσαλονικιός αθλητής ψηφίστηκε ο Άρης Γρηγοριάδης. Η πλέον αναμενόμενη πρωτιά του.

ΔΙΚΤΥΟ

2η Ενότητα

Η εντυπωσιακή Μαρία Τσιαρτσιάνη του Άρη αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια χάρη στις επιτυχίες της στην άμμο.

Η κρίσιμη στιγμή…

Ανησυχίες των νέων

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΤΣΙΑΡΤΣΙΑΝΗ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2005

Γ.Δ.Κ.Σ.

Οι νέοι της Ευρώπης προβλέπουν το μέλλον

Χρυσοί δημότες

Οι θρήνοι τελείωσαν.

Πέτρος Ζουμπουλάκης, Χωρίς τίτλο

Του ΗΛΙΑ ΤΑΤΑΛΑ

Πρέπει να τελειώσουν.

Μέσα από το «ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ» δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για επαγγελματική αποκατάσταση, ανεργία και ποια θεωρούν ιδανική θέση εργασίας:

Τα φαβορί επικράτησαν στην ψηφοφορία, που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, για την ανάδειξη των κορυφαίων του αθλητισμού κατά το 2005.

Ο Μίμης Κουγιουμτζής, μετά τον Δημήτρη Χατζημάρκο, μετά τον Κάρολο Κουν, ανήκει πια κι αυτός στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

Κάποτε οι νέοι έπαιζαν ποδόσφαιρο στις αλάνες των μεγαλουπόλεων.

Η γιορτή θα γίνει τη Δευτέρα στο Βελλίδειο και ο κολυμβητής Άρης Γρηγοριάδης θα είναι και πάλι πρωταγωνιστής.

Το πένθος δεν ταιριάζει στο "Θέατρο Τέχνης".

Τώρα παίζουν σερφάροντας στους ηλεκτρονικούς διαύλους του παγκόσμιου χωριού.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 50μ. ύπτιο και καλύτερος Έλληνας αθλητής για το 2005, δεν θα μπορούσε παρά να θριαμβεύσει και στην ψηφοφορία του δήμου Θεσσαλονίκης για τη γιορτή Αθλητισμού, που φέτος διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Άλλωστε, η κρίσιμη στιγμή έφτασε.

Κάποτε τραγουδούσαν και χόρευαν με τους ρυθμούς των Μπιτλς και των Λεντ Ζέπελιν.

Καλύτερη αθλήτρια αναδείχθηκε η Μαρία Τσιαρτσιάνη του Άρη, που κατέκτησε μαζί με τη Θάλεια Κουτρουμανίδου τον τίτλο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ και δύο μετάλλια σε Όπεν του παγκοσμίου σιρκουί.

Η κρίση επικρέμαται εδώ και αρκετά χρόνια.

Σήμερα ξεφαντώνουν με τη διαστημική μουσική των U2 αλλά και την… επιεικώς εύπεπτη των Spice Girls.

Καλύτερη ομάδα αναδείχθηκε ο Γ.Σ. Ηρακλής για τις επιτυχίες στην ελευθέρα πάλη ανδρών, στο βόλεϊ παίδων και στο πόλο κορασίδων.

Δεν βρίσκεται ante portas.

Κάποτε το πανεπιστήμιο ήταν χώρος δημιουργίας, επανάστασης, απελευθέρωσης.

Τα χρηματικά έπαθλα για τις τρεις κατηγορίες αντιστοιχούν σε 9.000 ευρώ έκαστο, ενώ με το βραβείο του καλύτερου προπονητή (4.500 ευρώ) θα τιμηθεί ο προπονητής του Άρη Γρηγοριάδη, Χρυσάφης Βαγγελακάκης.

Έχει περάσει τις πύλες πια.

Σήμερα είναι χώρος εντατικοποίησης της γνώσης και της επαγγελματικής ειδίκευσης μπροστά στο τεράστιο φάσμα της ανεργίας που περιμένει τους νέους.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΘΟΥΣ ψηφίστηκε ο καρατέκα Κώστας Παπαδόπουλος, που έχει την "ατυχία" να φέρνει μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα ενός αθλήματος που δεν είναι Ολυμπιακό και έτσι στερείται της αναγνώρισης από το ευρύ κοινό.

Το "Θέατρο Τέχνης" κλυδωνίζεται.

Ο κόσμος αλλάζει.

Το χρηματικό έπαθλο αντιστοιχεί σε 3.000 ευρώ.

Το κοινό του αραιώνει και το οικονομικό του "άνοιγμα", με το χρέος των 100 εκατομμυρίων (σε δραχμές) προς το ΙΚΑ, παραμένει σταθερό.

Τεράστια τα προβλήματα - μετανάστευση, ρατσισμός, ανεργία, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, διάλυση των σχέσεων, ασθένειες - ταλανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος προσπαθεί να συγκεράσει τις παραδοσιακές αξίες με τις νέες θεωρίες και τα πρότυπα του τεχνητού πολιτισμού.

Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος αθλητής (4.500 ευρώ) αναδείχθηκε ο αρσιβαρίστας Βλαδίμηρος Λαζαρίδης για την έκτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων.

Οι άνθρωποί του έχουν αρχίσει να μην πληρώνονται.

Και οι νέοι μπροστά στις ραγδαίες αυτές αλλαγές προσπαθούν να ορίσουν τη δική τους ταυτότητα, το στίγμα τους.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ των ΑΜΕΑ καλύτερος αθλητής αναδείχθηκε ο Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, καλύτερη αθλήτρια η 17χρονη πρωταθλήτρια του στίβου Μαρία Άλλα και καλύτερη ομάδα οι "Μακεδόνες 2000", που θα εισπράξουν από 9.000 ευρώ.

Στελέχη του αποχώρησαν.

Τι σκέπτονται;

Καλύτερος προπονητής αναδείχθηκε ο Δημήτρης Κουντουράς από το χώρο του στίβου.

Οι αποφάσεις καθυστερούν, αμηχανίες στο δραματολόγιο, εσωτερικές δυσαρέσκειες, αντιρρήσεις, τα φίδια γύρω, έτοιμα πάντα, ρίχνουν το δηλητήριό τους…

Τι περιλαμβάνει η καθημερινότητα τους;

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των νικητών ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι παρ' όλο που η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει προβλήματα εγκαταστάσεων και είναι πίσω σε υποδομές, εξακολουθεί χάρη στο αθλητικό δυναμικό της να παράγει παγκόσμιους πρωταθλητές.

Ο Γιώργος Λαζάνης, πιστός στη γραμμή που χάραξε ο Κάρολος Κουν, έχει κουραστεί και έχει προβλήματα με την υγεία του.

Ποιες οι σχέσεις τους με την οικογένεια και τους γηραιότερους;

ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ συμμετείχαν 71 αθλητικοί συντάκτες της πόλης και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σωτήρης Καπετανόπουλος, οι καλύτεροι αναδείχθηκαν με μεγάλη διαφορά σε ψήφους από τους δεύτερους.

Οι ελπίδες που είχε δημιουργήσει πέρυσι η επάνοδος στο Υπόγειο της Μάγιας Λυμπεροπούλου και του Βασίλη Παπαβασιλείου γρήγορα "εξατμίστηκαν".

Πώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της ανεργίας;

Και, ξαφνικά, η χαριστική βολή: ο Μίμης Κουγιουμτζής, ο ένας από τους δύο στυλοβάτες του Θεάτρου, χάνεται.

Πόσο έχουν βάλει στη ζωή τους τις νέες τεχνολογίες;

Το "Θέατρο Τέχνης" εν κινδύνω.

Το Ευρωβαρόμετρο, ύστερα από αίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησε μέσα στα 1997 σχετική έρευνα στους νέους των κρατών-μελών της Ε.Ε. υπό τον γενικό τίτλο «Νέοι της Ευρώπης».

Τι μέλλει γενέσθαι;

Οι Έλληνες φοβούνται την ανεργία

… και η "επιτροπή σωτηρίας"

Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας σε μία εποχή που οι παραδοσιακές μορφές της απασχόλησης βρίσκονται υπό αίρεση αγγίζει οδυνηρά τα νέα παιδιά της Ευρώπης.

Τώρα που τα πράγματα έφτασαν εκεί που έφτασαν, όσοι "χρωστάμε" στο "Θέατρο Τέχνης", όσοι πονάμε το "Θέατρο Τέχνης" και δεν επιχαίρουμε, νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε ντόμπρα, σταράτα, χωρίς περιφράσεις, ίσως και σκληρά.

Μεγάλο ποσοστό των νέων, συνειδητοποιώντας τη δεινή θέση ενός ανέργου, θα δέχονταν, όπως προκύπτει από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, να κάνουν όποια δουλειά βρουν στην περίπτωση που θα μείνουν άνεργοι.

Τι γίνεται σε ώρες κινδύνου;

Την έκδηλη ανασφάλεια των νέων της εποχής αποτυπώνει και το κυριότερο κριτήριο που θέτουν στην επιλογή της δουλειάς: η σταθερότητα απασχόλησης σε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Μια επιτροπή "εθνικής σωτηρίας".

Οι απαντήσεις που έδωσαν τα ελληνόπουλα, τα οποία πήραν μέρος στην έρευνα, δίνουν ανάγλυφα τις διαστάσεις του προβλήματος στη χώρα.

Πιστεύω ότι δέκα - είκοσι άνθρωποι, παλαιότεροι, ενεργοί και νεώτεροι που έχουν "εμπλακεί" στις τύχες του Θεάτρου, πρέπει να μαζευτούν και να κουβεντιάσουν με ανοιχτά χαρτιά.

Το 21,3% -σ' αυτό πρώτοι είναι οι Πορτογάλοι (36%)- αναζητούν μία δουλειά σταθερή.

Ο Γιώργος Λαζάνης είναι πάντα εκεί και νομίζω αποφασισμένος να κάνει το καλύτερο για το Θέατρο, για το οποίο έχει ματώσει.

Απάντηση που μας φέρνει στο μυαλό τις ουρές που έκαναν πρόσφατα οι νέοι, για να διεκδικήσουν μέσω διαγωνισμού μια θέση στο Δημόσιο, εκτοξεύοντας κατακόρυφα τον ανταγωνισμό.

Υπάρχει το Διοικητικό Συμβούλιο, υπάρχει η Ρένη Πιττακή, υπάρχει η Κάτια Γέρου, υπάρχουν συγγραφείς, μεταφραστές, σκηνογράφοι, συνθέτες που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το "Θέατρο Τέχνης", υπάρχουν "στα πέριξ" η Μάγια Λυμπεροπούλου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Γιώργος Αρμένης και άλλοι που αυτήν τη στιγμή ξεχνώ και που θα τους σκεφτούν μόνοι τους, υπάρχουν νεώτεροι σκηνοθέτες που έδωσαν ήδη τα πρώτα καλά δείγματα εκεί, θα μπορούσαν να κληθούν συμβουλευτικά μερικά ιστορικά στελέχη όπως ο Μάριος Πλωρίτης ή ο Λυκούργος Καλλέργης, άνθρωποι που έχουν δεθεί με το Θέατρο, όπως ο Δημήτρης Μαρωνίτης…

Πενήντα υποψήφιοι για μία θέση στο δημόσιο τομέα!

Ας αφήσουν όλοι τα Εγώ τους στο σπίτι και ας μαζευτούν.

Με το παραπάνω συμπέρασμα συνάδει και το γεγονός ότι οι έλληνες είναι εντελώς αντίθετοι με τις μορφές της παραοικονομίας και της μαύρης εργασίας.

Γρήγορα, όμως!

Μόλις το 0,5% θα δεχόταν να εργασθεί σε τέτοιες συνθήκες, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στους νέους της Ευρώπης.

Γιατί σε λίγο θα είναι αργά.

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες είναι εκείνοι που περισσότερο από κάθε άλλο νέο της Ευρώπης εξετάζουν τις συνθήκες εργασίας, καθώς μόλις το 9,6% θα δεχόταν μια δουλειά όποιες και εάν είναι οι συνθήκες. Στον αντίποδα βρίσκονται εύλογα οι Ισπανοί (21,5%), καθώς η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε., οι Σουηδοί (19,5%) και οι Ιταλοί (19,2%). Ο μισθός είναι σημαντικό κριτήριο για μια δουλειά πρωτίστως για τους Ιρλανδούς, τους Βέλγους, τους Άγγλους, τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς. Οι κλίσεις του κάθε νέου ως παράγοντας επιλογής μιας δουλειάς είναι σημαντικές πρώτα απ' όλα για τους νεαρούς από τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ελλάδα.

Οι Έλληνες, άλλωστε - φημισμένοι για το εμπορικό τους δαιμόνιο - δεν διστάζουν να… πέσουν στα βαθιά και τα ριψοκίνδυνα. Μετά το 7,5% των Σουηδών, 6,6% των νέων Ελλήνων απάντησαν ότι θα προσπαθήσουν στο μέλλον να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα αγόρια δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη σταθερότητα της εργασίας, ενώ οι γυναίκες στο κατά πόσον ανταποκρίνεται στα προσόντα τους.

Ποια εφόδια θεωρούν ότι είναι χρήσιμα

Η καλή γενικώς εκπαίδευση είναι το κυριότερο εφόδιο που θα πρέπει να έχει ένας νέος, για να σταδιοδρομήσει σε ένα χώρο. Το 42,8% των νέων της Ευρώπης νιώθει ότι αυτός είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας, για να βρει μια καλή δουλειά. Το δεύτερο - κατά την εκτίμηση του 40,4% των νέων - προσόν είναι η γνώση ξένων γλωσσών, ακολουθούν (37,6%) το χάρισμα της επικοινωνίας, η γνώση των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων (32,3%) και, κατόπιν, η καλή εμφάνιση (26,9%). Εξάλλου, το 25% των νέων Ευρωπαίων θεωρεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας σε μία δουλειά την ικανότητα συνεργασίας και το ομαδικό πνεύμα.

Παρατηρώντας αναλυτικότερα τα στοιχεία της έρευνας, οι νέοι μόνο τεσσάρων από τα 15 κράτη-μέλη θεωρούν πιο σημαντικό εφόδιο την καλή γενική εκπαίδευση (Ιρλανδία, Φινλανδία, Ολλανδία και Πορτογαλία). Όλοι οι νέοι θεωρούν πολύ σημαντικό εφόδιο τη γνώση ξένων γλωσσών.

Όλοι, πλην των Άγγλων (μόλις το 10%), και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα αγγλικά είναι η μείζων διεθνής γλώσσα. Τα ελληνόπουλα περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο νέο θεωρούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας τη γνώση του χώρου εργασίας (27,9%), όπως και τις επιστημονικές γνώσεις (δεύτεροι μετά τους Αυστριακούς - 16,8% έναντι 17,6%). Και παρ' ότι λέγεται ότι οι έλληνες εργοδότες είναι ιδιαίτερα… επιρρεπείς, οι Έλληνες νέοι είναι 13οι ανάμεσα στους Ευρωπαίους που θεωρούν την ωραία εμφάνιση λόγο επιτυχίας. Υπέρ του ωραίου, ως φαίνεται, στην εργασία είναι οι Σουηδοί (35,9%) και οι Άγγλοι (35,6%).

Οι γυναίκες πιστεύουν περισσότερο από τους άνδρες ότι μπορεί κάποιος να προοδεύσει, εάν πρωτίστως γνωρίζει ξένες γλώσσες και έχει την ικανότητα της επικοινωνίας. Όσοι έχουν φθάσει έως και την υποχρεωτική εκπαίδευση θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικά για την επαγγελματική επιτυχία την απόκτηση ενός πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς την καλή γνώση του επιχειρηματικού κόσμου. Όσοι συνέχισαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θεωρούν καθοριστικό της επιτυχίας την ομαδική δουλειά, αλλά και την προσωπική φιλοδοξία.

Η ευρωπαϊκή νεολαία δίνει τις δικές της απαντήσεις Ποια από τα παρακάτω εφόδια θεωρείτε ότι είναι τα τρία πλέον χρήσιμα στην εξεύρεση εργασίας; 1. Γνώση της τεχνολογίας 2. Επιστημονική κατάρτιση 3. Γνώση ξένων γλωσσών 4. Γνώση του επιχ/κού κόσμου 5. Ικανότητα επικοινωνίας 6. Πνεύμα ομαδικότητας 7. Καλή γενική εκπαίδευση 8. Καλή εμφάνιση 9. Φιλοδοξία 10. Ειδίκευση ή άλλη κατάρτιση 11. Άλλα

Εάν ήσουν άνεργος/η, τι θα έκανες; 1. Θα δεχόμουν όποια δουλειά μου προσέφεραν. 2. Θα δεχόμουν οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να ήταν σταθερή. 3. Θα δεχόμουν οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να ήταν καλοπληρωμένη. 4. Θα δεχόμουν οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να ήταν ανάλογη των προσόντων μου. 5. Θα δεχόμουν μόνο μία δουλειά σταθερή, καλοπληρωμένη και ανάλογη των προσόντων μου. 6. Θα δεχόμουν κάποιο είδος κοινωνικής εργασίας, χωρίς πληρωμή. 7. Θα ταξίδευα σε διάφορες χώρες. 8. Θα προσπαθούσα να φτιάξω δική μου επιχείρηση. 9. Θα δούλευα στην παραοικονομία. 10. Θα παρακολουθούσα κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, ειδίκευσης ή θα άλλαζα δουλειά. 11. Άλλα 12. Δεν ξέρω.