Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( εισαγωγή στα αει χωρίς εξετάσεις :: 16/2/2006 18:48:33) 

Οι πρυτάνεις προτείνουν να δίνεται δυνατότητα να εισάγονται στα πανεπιστήμια, εκτός συστήματος πανελληνίων εξετάσεων, ειδικές κατηγορίες φοιτητών (π.χ. οι άνω των 25 ετών), όπως και να παρέχεται διδασκαλία και σε άλλες γλώσσες, εκτός της ελληνικής, στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Διασκευή από το βιβλίο του Μ. Ανδρόνικου, Βεργίνα. Οι Βασιλικοί τάφοι, Εκδοτική Αθηνών, 1984

Σε διάλογο τίθενται από σήμερα οι προτάσεις της επιτροπής πρυτάνεων

Μας έμεινε να ανοίξουμε τη μαρμάρινη σαρκοφάγο.

Εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις

Η προσδοκία πως εκεί μέσα υπήρχε το πιο πολύτιμο αντικείμενο δημιουργούσε μέσα μου μιαν ακατανίκητη περιέργεια, ένα αίσθημα συνηθισμένο στον αρχαιολόγο αλλά και ένα αίσθημα επικίνδυνο.

Της ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Το αίσθημα της επιστημονικής ευθύνης μού επέβαλλε την υπομονή.

Τη δυνατότητα να εισάγονται, χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, στα ελληνικά πανεπιστήμια φοιτητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν για διάφορους λόγους να σπουδάσουν στα νιάτα τους, συζητούν σήμερα και αύριο οι πρυτάνεις.

Έκρινα πως ήμασταν έτοιμοι για την τελευταία πράξη.

Στη σύνοδο τους, η οποία αρχίζει σήμερα, θα τεθούν σε διάλογο οι προτάσεις της επιτροπής πρυτάνεων για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που έχουν προκαλέσει κατά καιρούς τριβές μέσα στα πανεπιστήμια.

Κατέβηκα στον τάφο με τις δύο βοηθούς, τον τεχνίτη - συντηρητή του Μουσείου Θεσσαλονίκης και τον επιστάτη της ανασκαφής […].

Πανεπιστημιακό άσυλο, δωρεάν συγγράμματα, "αιώνια" φοίτηση, μετεγγραφές, συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή οργάνων διοίκησης και αυτοτέλεια των ΑΕΙ μπαίνουν, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο των πρυτανικών αρχών.

Τότε είδαμε κάτι.

Επιπλέον, οι πρυτάνεις προτείνουν να δίνεται δυνατότητα να εισάγονται στα πανεπιστήμια, εκτός συστήματος πανελληνίων εξετάσεων, ειδικές κατηγορίες φοιτητών (π.χ. οι άνω των 25 ετών), όπως και να παρέχεται διδασκαλία και σε άλλες γλώσσες, εκτός της ελληνικής, στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Ήταν αδύνατο να το φανταστώ.

Στόχος της πενταμελούς επιτροπής υπήρξε, όπως αναφέρεται στο κείμενό της, μια ουσιαστική όσο και προσεχτική μεταρρύθμιση ορισμένων πτυχών του νομικού πλαισίου.

Ποτέ ως τότε δεν είχε βρεθεί τέτοιο οστεοδόχο σκεύος: μια ολόχρυση λάρνακα με ένα επιβλητικό αστέρι στο κάλυμμα της λάρνακας.

Πάντως, οι προτάσεις θεωρούνται αφορμή για συζήτηση των θεμάτων από τα μέλη της συνόδου, και όχι ένα κείμενο επί του οποίου η σύνοδος θα κληθεί να πάρει απόφαση.

Βγάλαμε τη λάρνακα από τη σαρκοφάγο.

Οι τελικές προτάσεις αναμένεται να διαμορφωθούν πριν από το Πάσχα και πριν από τη σύνοδο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία θα είναι καταληκτική ως προς αυτόν τον τομέα.

Αποθέσαμε τη λάρνακα στο δάπεδο.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις αναμένεται να θέσουν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τα οικονομικά ζητήματα που τους απασχολούν και διάφορα θεσμικά τους αιτήματα.

Ανοίξαμε τη λάρνακα.

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με την επιτροπή, πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των δωρεάν συγγραμμάτων, με στόχο τη διοχέτευση κονδυλίων για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Επιπλέον, θεωρούν πως πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός των μετεγγραφών προς τα κεντρικά ΑΕΙ και να διακοπεί η φοιτητική ιδιότητα μετά τα ν+3 χρόνια (όπου ν ο κανονικός χρόνος σπουδών).

Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων πρέπει να κατοχυρωθεί με αποτελεσματικό τρόπο (π.χ. να λειτουργεί το πανεπιστήμιο με βάση τετραετές σύμφωνο με την πολιτεία).

Για την εκλογή των πρυτανικών αρχών προτείνουν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές με βαρύτητα ψήφου ως ποσοστό του αριθμού μελών ΔΕΠ, κλιμακούμενη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους.

Για το επίμαχο θέμα της θητείας των πρυτανικών αρχών υπάρχουν δύο προτάσεις: α) δύο τετραετείς θητείες πρύτανη ή αντιπρύτανη χωρίς ενδιάμεση διακοπή, β) μία τετραετής θητεία πρύτανη. Οι αντιπρυτάνεις να μπορούν να εκλεγούν ως αντιπρυτάνεις ή πρυτάνεις χωρίς διακοπή για ακόμη μία θητεία. Δυνατότητα παραμονής του πρύτανη στην επόμενη θητεία ως προπρύτανη με αρμοδιότητες αντιπρύτανη (καμία αλλαγή στη θητεία κοσμητόρων και προέδρων τμημάτων).

Σε ό,τι αφορά το ακαδημαϊκό άσυλο υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός του όρου. Δηλαδή, το άσυλο να καλύπτει μόνο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και η άρση του να αποφασίζεται από το πρυτανικό συμβούλιο με πλειοψηφία 80%. Επιπλέον, η επιτροπή προτείνει η παρακώλυση της λειτουργίας των πανεπιστημιακών οργάνων να αποτελεί ποινικό αδίκημα.