Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αναστάτωση στα αεροδρόμια :: 3/3/2006 20:38:08) 

Στιγμιότυπο από το αεροδρόμιο "Μακεδονία", όπου ο αργός ρυθμός στους ελέγχους των αποσκευών προκάλεσε καθυστερήσεις στην αναχώρηση των πτήσεων.

Άσκηση

Αναστάτωση στα αεροδρόμια

Προσπαθήστε να διακρίνετε τα περιγραφικά μέρη (περιγραφή του αντικειμένου που κινείται) από τα αφηγηματικά (αποτελέσματα της κίνησης) στο παρακάτω απόσπασμα.

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Παρατηρήστε ακόμη ποιος χρόνος του ρήματος χρησιμοποιείται στα περιγραφικά μέρη και ποιος στα αφηγηματικά και επιχειρήστε να δώσετε μια εξήγηση για τη χρήση των χρόνων (βλ. και ΝΕ.Σ. σ. 70-72).

Φωτογραφία: ΠΟΠΗ ΚΟΥΪΔΟΥ

Παράτυπη απευθείας ανάθεση της ευθύνης του ελέγχου των αποσκευών στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) καταγγέλλει η ομοσπονδία προσωπικού ασφαλείας, ενώ διαμαρτύρεται για απολύσεις μελών της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Γιώργος Πλιατσικούλης, "πριν από δύο ημέρες η ΥΠΑ ανέθεσε την ασφάλεια στην 3Δ, εταιρεία ψεκασμού αγρών, στην οποία είναι υπεύθυνος πρώην συνεργάτης του διοικητή της ΥΠΑ. Η εταιρεία, από τους 59 συμβασιούχους εργαζόμενους, κράτησε μόνο τους 39".

Εδώ και ενάμιση χρόνο τον έλεγχο των αποσκευών στα αεροδρόμια, εκτός του "Ελ. Βενιζέλος", είχε αναλάβει με διαγωνισμό η εταιρεία ασφάλειας ICTS, η οποία προσέλαβε συμβασιούχους. Το Σεπτέμβριο του 2005 προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός. "Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, η ΥΠΑ, μόνο στο "Μακεδονία", έδωσε την ασφάλεια σε άλλη εταιρεία. Για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας η ICTS έχει πάρει παράταση. Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο έπρεπε στη Θεσσαλονίκη να γίνει αυτό", τονίζει ο κ. Κώστας Μαρτινέγκος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Θεσσαλονίκης. "Στις 22 Μαρτίου, που αρχίζει η φουλ σεζόν, στην ασφάλεια θα εργαστούν 120 άτομα. Η εταιρεία θα αφήσει απ' έξω όσους εργάζονταν μέχρι τώρα και θα προσλάβει άτομα με πολιτικά κριτήρια", υποστηρίζει ο ίδιος.

Οι υπάλληλοι ασφαλείας προχώρησαν χθες το πρωί σε 24ωρη απεργία σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Εξαιτίας της κινητοποίησης, ο έλεγχος των αποσκευών γινόταν από λιγοστούς εργαζόμενους που δεν συμμετείχαν στην απεργία και από προσωπικό ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σημειώνεται καθυστέρηση στις πτήσεις.

ΥΠΑ: Σύννομη η ανάθεση

Η ΥΠΑ από την πλευρά της απαντά ότι "η ανάθεση του έργου της φύλαξης του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης 'Μακεδονία' στην εταιρεία 3Δ έγινε διότι η εταιρεία αυτή ανεδείχθη νικήτρια του σχετικού διαγωνισμού και επίκειται υπογραφή της σύμβασης μαζί της, μετά τον υποχρεωτικό έλεγχο της από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ανάθεση είναι πέρα για πέρα σύννομη και περιέχει τους ίδιους ευνοϊκούς για τους εργαζόμενους όρους".

Η ΥΠΑ τονίζει ότι υποχρέωση των νέων αναδόχων της ασφάλειας των αεροδρομίων είναι να διατηρήσει στις θέσεις εργασίας τους υπαλλήλους που εργάζονταν στις προηγούμενες εταιρείες σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.