Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( παρα τις τασεις αυτοχειριας ο παοκ πηρε τους τρεις βαθμους :: 26/3/2006 19:34:44) 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Ο Σιλά ανατρέπει τον Σικαμπάλα και ο Αργυρόπουλος δείχνει αμέσως και για δεύτερη φορά το σημείο του πέναλτι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

3η φάση: 1933-1935

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Για δεύτερη επίσης φορά, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης αναλαμβάνει την εκτέλεση του πέναλτι…

Αδυναμίες και στις δύο πλευρές

Ο Πλαστήρας, με την ανοχή του Βενιζέλου, επιχείρησε στρατιωτικό κίνημα, θέλοντας να εμποδίσει το Λαϊκό Κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΓΚΟΛ: Ο διεθνής επιθετικός επέλεξε τη δεξιά γωνία του τέρματος ξεγελώντας τον Μπαρτζιώκα και δίνοντας τη νίκη στον ΠΑΟΚ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Ο

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑΣ Ο ΠΑΟΚ ΠΗΡΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΟΥΣ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Πλαστήρας συμμεριζόταν τις ανησυχίες των βενιζελικών αξιωματικών, οι οποίοι έβλεπαν να εκτίθεται σε κίνδυνο η επαγγελματική τους εξέλιξη, εάν σχημάτιζε κυβέρνηση το Λαϊκό Κόμμα.

Νίκησε τον… εαυτό του

Παρά το κλίμα απογοήτευσης που εξαπλώνεται στην πολιτική ηγεσία, αλλά και τους πολίτες της Γερμανίας, μετά τις εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου, η κυβέρνηση του Βερολίνου επιμένει φιλειρηνικά μέχρι το «τελευταίο δευτερόλεπτο».

Το κίνημα κατεστάλη, όμως στην πολιτική ζωή έκανε ξανά έντονη την παρουσία της η τακτική της βίας.

Αφού έκανε τα εύκολα - δύσκολα, τελικά ο ΠΑΟΚ βρήκε τον τρόπο να γυρίσει ένα παιχνίδι, που πήγαινε στραβά, να αποκτήσει καλή θέα για την Ευρώπη και να στείλει την Καλλιθέα στη Β΄ εθνική!

Ο καγκελάριος Σρέντερ με χθεσινό διάγγελμά του υπογραμμίζει ότι η απειλή από τον Σαντάμ «δεν δικαιολογεί» έναν πόλεμο, που θα φέρει τον «σίγουρο θάνατο σε χιλιάδες αθώα παιδιά, γυναίκες και άνδρες.

Εκτός από τους στρατιωτικούς άρχισαν και πολιτικοί να δικαιολογούν ξανά τη χρήση βίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ συμμετέχει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας διανύοντας και «τα τελευταία χιλιοστά» της διπλωματικής οδού.

Η κυβέρνηση Τσαλδάρη, που προέκυψε από τις εκλογές του 1933, επιχείρησε να ακολουθήσει έναν ήπιο δρόμο και ανακοίνωσε ότι δεν θα υιοθετούσε την τακτική των αυθαίρετων διώξεων των αντιπάλων, αλλά θα στηριζόταν μόνο στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Γήπεδο ΤΟΥΜΠΑΣ

Η επιλογή «όχι στον πόλεμο», εμπεριείχε τη βάσιμη ελπίδα της κυβέρνησης Σρέντερ ότι θα μπορούσε να ανακοπεί η στρατιωτική λύση, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Βίνριχ Κίνε, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Ειρηνευτικών Αποστολών (ZIF), που εδρεύει στο Βερολίνο.

Τρεις μήνες, όμως, μετά το κίνημα του Πλαστήρα, έγινε απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΕΝΤΙΔΗ

Στην ουσία είχαμε δύο λανθασμένες επιλογές, ο συγκερασμός των οποίων έδινε το σωστό μείγμα.

Το γεγονός αυτό όξυνε τα πνεύματα και ο φανατισμός και στα δύο στρατόπεδα έφτασε στο αποκορύφωμα με την αποστράτευση βενιζελικών αξιωματικών.

Απέναντι στον ουραγό της βαθμολογίας, ο ΠΑΟΚ δεν ικανοποίησε με την εμφάνισή του, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ήταν απογοητευτικός, αλλά όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, "ξύπνησε", κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ και να βάλει άλλους τρεις βαθμούς στο σακούλι του.

Από τη μια πλευρά υπήρχε η γραμμή Μπους - Ράμσφελντ, «πόλεμος πάση θυσία», και από την άλλη η πολιτική της «παλιάς Ευρώπης», «ειρηνικός αφοπλισμός του Ιράκ», που παραμελούσε τη διάσταση της αξιόπιστης στρατιωτικής απειλής.

Αυτό προκάλεσε ανασφάλεια στους βενιζελικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς.

Έστω κι αν χρειάστηκε δύο (καθαρά) πέναλτι για να το πετύχει.

Η ευρωπαϊκή πολιτική, στηριζόμενη στην αμερικανική στρατιωτική απειλή, διασφάλιζε τη διεθνή κάλυψη.

Οι αντιβενιζελικοί αξιωματικοί, όσο ενίσχυαν τις θέσεις τους, τόσο ασκούσαν πίεση στον Τσαλδάρη να διακόψει τις συνεννοήσεις με τους Φιλελευθέρους.

Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ταμπουρώθηκε στο μισό γήπεδο, με μοναδικό προωθημένο τον Κουτσοσπύρο στη… μεσαία γραμμή (5-4-1) και ο ΠΑΟΚ είχε πολλές δυσκολίες να αναπτυχθεί στο μισό γήπεδο.

Με ευθύνη και των δύο πλευρών δεν διαμορφώθηκε ένα συμπαγές μέτωπο, που θα ήταν και η μοναδική εγγύηση πειθαναγκασμού του Σαντάμ.

Οι έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα οδήγησαν και τα δύο στο φόβο ότι το καθένα αποσκοπεί στην εξόντωση του άλλου.

Ο Ντουμιτρέσκου δοκίμασε ένα νέο σχήμα, με ρόμβο στη μεσαία γραμμή και πολλούς επιθετικούς παίκτες στην ενδεκάδα, αλλά η ομάδα του δεν έβρισκε χώρους, για να κυκλοφορήσει τη μπάλα και να φτάσει στην περιοχή του Μπαρτζώκα.

Η συζήτηση

Φωτογραφία τον 1935, στο κέντρο της οποίας απεικονίζεται ο Π. Τσαλδάρης, ο οποίος σχημάτησε στις 10 Μαρτίου 1933 κοινοβουλευτική κυβέρνηση, που παρέμεινε στην εξουσία έως τον Οκτώβριο τον 1935. (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Εξαίρεση μια μεγάλη ευκαιρία, που χάθηκε στο 4' από τον Χαραλάμπους κι ένα γκολ του Κύπριου στο 44', που ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ.

Τώρα, λέει ο κ. Κίνε, εκείνο που θα παίξει καθοριστική σημασία είναι πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος.

Διαδήλωση φανατικών αντιβενιζελικών στις 2 Μαρτίου τον 1935, οι οποίοι κρατούσαν απαγχονισμένο ομοίωμα του Βενιζέλου -σημείο των ακραίων παθών της εποχής. (Αθήνα, Μουσείο Ιστορικής Μνήμης Ελευθερίου Βενιζέλου)

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν με αντεπιθέσεις να πλησιάσουν το γκολ κι αφού ο Πέτκοβιτς σούταρε στο δοκάρι στο 45', με εκτέλεση φάουλ, στο 54' ο Κουτσοσπύρος άνοιξε το σκορ, ύστερα από ολέθριο λάθος των Χασιώτη και Φερνάντεζ.

Αν π.χ. καταρρεύσει γρήγορα το καθεστώς Σαντάμ χωρίς πολλά θύματα στον άμαχο πληθυσμό, ή αν τραβήξει εις μάκρος με εικόνες ανθρωπιστικής καταστροφής που θα προκαλέσουν αναβρασμό στον αραβικό κόσμο.

Αυτήν την περίοδο σχηματίσθηκαν συνωμοτικοί κύκλοι αξιωματικών διαφόρων αποχρώσεων, οι οποίοι λειτουργούσαν ως ομάδες πίεσης στα θεσμικά όργανα και περίμεναν να βρουν την ευκαιρία για επέμβαση.

Ένα… ΠΑΟΚτσήδικο γκολ, απ' αυτά που έχει συνηθίσει να δέχεται φέτος ο ΠΑΟΚ.

Η κρίση του Ιράκ όμως έβγαλε στην επιφάνεια μία «επί της αρχής» συζήτηση σε δύο επίπεδα: πρώτον, πώς αντιμετωπίζεται ένας, ικανός για όλα, δικτάτορας, όπως ο Σαντάμ, που έχει κάνει ήδη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Βενιζέλος προχώρησε τον Απρίλιο του 1935 σε αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα, αποσκοπώντας και πάλι στην κάθαρση του στρατού και της αστυνομίας από τους βασιλικούς.

Νωρίτερα, στο 53', ύστερα από σέντρα-μισό γκολ του Καρυπίδη, ο Χαραλάμπους βρήκε αέρα…

Δεύτερον, «τι κάνουμε με την ηγεμονία των ΗΠΑ», που είναι και η βασική αγωνία των Ευρωπαίων.

Ακριβώς αυτό το αποτυχημένο κίνημα έδωσε λαβή στην κυβέρνηση, υπό την πίεση αξιωματικών της άλλης πλευράς, να σκληρύνει τη στάση της: διέλυσε το Κοινοβούλιο, παραβιάζοντας το σύνταγμα, και προκήρυξε εκλογές για Εθνοσυνέλευση.

ΤΗΝ ΩΡΑ, που άρχισε να νιώθει τη θηλιά να σφίγγει στο λαιμό του, ο Δικέφαλος αντέδρασε σωστά, δεν κυριεύτηκε από το άγχος και έπαιξε ορθόδοξο ποδόσφαιρο.

Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να τα αντιμετωπίσουν και τα δύο, αλλά το εγχείρημα δεν πετυχαίνει.

Οι Φιλελεύθεροι απείχαν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 1935.

Ο Ντουμιτρέσκου γέμισε το γήπεδο με επιθετικούς (Σικαμπάλα και Γιασεμάκης, δίπλα σε Σαλπιγγίδη - Μίετσελ), έριξε στο παιχνίδι και τον Βαγγελή, που έδωσε ηρεμία στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και μαζί με τον Ζαγοράκη ηγήθηκαν της ανατροπής.

Στις 10 Οκτωβρίου 1935 ο Κονδύλης επιχείρησε στρατιωτικό κίνημα, με στόχο την παλινόρθωση της βασιλείας.

Στο 57' ο Μπαρτζώκας απέκρουσε με υπερένταση φάουλ του Φουτσίνι, στο 63' σε σέντρα του Σικαμπάλα, ο Χαραλάμπους δεν μπόρεσε από κοντά να νικήσει τον τερματοφύλακα της Καλλιθέας και όσο περνούσε η ώρα, η πίεση από τον ΠΑΟΚ άρχιζε να αυξάνεται.

ΤΟ ΓΚΟΛ ήταν θέμα χρόνου για τον ΠΑΟΚ και το πρόβλημα επέλυσε ο… Καρατζάς στο 73'. Ο αμυντικός της Καλλιθέας αγκάλιασε τον Γιασεμάκη μέσα στην μικρή περιοχή, σ΄ ένα κόρνερ που πιθανότατα θα περνούσε ανεκμετάλλευτο, ο Αργυρόπουλος είδε την παράβαση κι ο Σαλπιγγίδης τίναξε τα δίχτυα του Μπαρτζώκα από τα 11 μέτρα. Η ισοφάριση έδωσε ηθικό στον ΠΑΟΚ, που συνέχιζε να πιέζει και στο 80' πήρε το προβάδισμα με το δεύτερο πέναλτι, που κέρδισε. Στο 2-1, ο Δικέφαλος δεν τα παράτησε, συνέχιζε να ψάχνει το γκολ και θα μπορούσε να σκοράρει στο 87', αλλά ο Σαλπιγγίδης λειτούργησε σαν… αμυντικός, αφού σε σουτ του Μίετσελ, η μπάλα βρήκε την πλάτη του, ενώ είχε κατεύθυνση προς τα δίχτυα.