Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( σημερα αναμενεται να παραδοθει το πορισμα των ορκωτων λογιστων :: 26/3/2006 19:34:51) 

ΠΑΟΚ4

Οι ελληνικές παροιμίες του Μίλερ και οι παραινέσεις Πάγκαλου

4η φάση: 1935-1936

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ απουσίασαν, λόγω της τιμωρίας, από την Τούμπα στο παιχνίδι με την Καλλιθέα, άπαντες όμως περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό της ΠΑΕ. Άκουσε καλά: Άλλα τα λάθη στην προσωπική ζωή και άλλα στην πολιτική, όπου οι ζημιές είναι μεγάλες και τις πληρώνουν άλλοι

Το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου 1935 έδωσε τέλος στην αβασίλευτη δημοκρατία με ποσοστό 97,6%, προϊόν πρωτόγνωρης νοθείας και τρομοκρατίας.

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

«Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα…».

Μετά την άφιξη του βασιλιά, το καθεστώς του Κονδύλη αποσύρθηκε από την εξουσία.

Στην τελική ευθεία

Σ' αυτή την ελληνική παροιμία κατέφυγε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Τόμας Μίλερ και τη χρησιμοποίησε ως άλλοθι για να δικαιολογήσει τη στήριξη που παρείχαν κατά το παρελθόν οι ΗΠΑ στον Σαντάμ Χουσεΐν και στον Μπιν Λάντεν.

Ο Γεώργιος Β', έχοντας την υποστήριξη των βασιλικών αξιωματικών, ακολούθησε προσωπική πολιτική.

Η εβδομάδα της κρίσης, αναμένεται να είναι αυτή, που ξεκινά από σήμερα στο ιδιοκτησιακό του ΠΑΟΚ!

Ο κ. Μίλερ, μιλώντας κατά τη διάρκεια διεθνούς συμποσίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης που οργανώνεται στην Αθήνα, παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια θεωρούσαν το Ιράν ως μεγαλύτερη απειλή από το Ιράκ, ενώ υποστήριξαν τους Μουτζαχεντίν και τον Μπιν Λάντεν ως αντίβαρο στην εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.

Διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε εκλογές για τις 26 Ιανουαρίου 1936.

Οι ορκωτοί λογιστές τελείωσαν τη δουλειά τους στα γραφεία της ΠΑΕ και σήμερα πρόκειται να παραδώσουν το πόρισμά τους για τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΟΚ, στον άνθρωπο, που ενδιαφέρεται να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Και σχολίασε:

Στη νέα Βουλή, οι Αντιβενιζελικοί είχαν μία έδρα περισσότερη από τους αντιπάλους τους και κανείς δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, καθώς οι ορκωτοί λογιστές απέφυγαν να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο στη δημοσιότητα, τα συνολικά χρέη προς δημόσιο και τρίτους, είναι λιγότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ.

«Αν μπορούσαμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις εξελίξεις, θα είχαμε άλλες επιλογές.

Στις 27 Απριλίου, επειδή τα μεγάλα κόμματα αδυνατούσαν να συνεννοηθούν για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν ήθελε να υποστηρίξει κυβέρνηση Φιλελευθέρων, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Ι. Μεταξά, ο οποίος είχε πάρει μόλις το 4% των ψήφων στις εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή ήταν μία προϋποθέσεις που τέθηκαν από την πλευρά του ενδιαφερόμενου, για να προχωρήσει η υπόθεση.

Αλλά δεν είχαμε αυτή την πολυτέλεια.

Ο δρόμος για την υλοποίηση των δικτατορικών σχεδίων του Μεταξά ήταν πλέον ανοιχτός.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΜΕΝΟΣ περιμένει πλέον την κατάθεση της τελικής πρότασης από τον ενδιαφερόμενο και δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα αλλάξει σύντομα χέρια, με τους όρους που ο ίδιος επιθυμεί.

Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για την προσωπική ζωή του καθενός από εμάς!».

Έτσι, την 4η Αυγούστου 1936, με την προσυπογραφή των περισσότερων υπουργών και με την πρόφαση του κομμουνιστικού κινδύνου λόγω επικείμενης 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, ο Μεταξάς, με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά, ανέστειλε την ισχύ βασικών άρθρων του συντάγματος και διέλυσε τη Βουλή.

Το προχθεσινό, ήταν ένα από τα ελάχιστα εντός έδρας παιχνίδια που δεν παρακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο οποίος προτίμησε να μείνει στο σπίτι του, ύστερα από μία δύσκολη εβδομάδα διαπραγματεύσεων.

Η θέση του αυτή όμως κάθε άλλο παρά έπεισε το ακροατήριο (κυρίως Γάλλοι, Γερμανοί και Βέλγοι βουλευτές), το οποίο του υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ εξόπλισαν τον Σαντάμ με χημικά όπλα, ενώ τάχθηκε «κατά της μονομέρειας της Αμερικής να προχωρεί σε δράσεις ερήμην του ΟΗΕ».

Ο Μεταξάς ήταν σε όλη του τη σταδιοδρομία εχθρός του κοινοβουλευτισμού και υποστηρικτής αυταρχικών μεθόδων στην πολιτική.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, η κάρτα που είδε ο Φουτσίνι γράφτηκε στο φύλλο αγώνα, είναι η τέταρτη για τον Καμερουνέζο μεσοεπιθετικό του ΠΑΟΚ, ο οποίος δεν θα παίξει την Κυριακή στα Λιόσια με τον Ακράτητο.

Περισσότερο, όμως, χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος, με δηκτικό ύφος, ανέλυσε τις… συνέπειες των προσωπικών επιλογών στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και στην πολιτική.

Όταν του δόθηκε η ευκαιρία, έκανε πράξη τις θεωρίες του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αντέτεινε στον κ. Μίλερ πως όταν κάποιος κάνει λάθη στην προσωπική του ζωή το πολύ πολύ να χάσει έναν φίλο ή να πάρει διαζύγιο.

Η δικτατορία του

Αντίθετα, πρόσθεσε, στην πολιτική οι ζημιές από τα λάθη είναι μεγάλες και στο κάτω κάτω, σε μια τέτοια περίπτωση αυτός δεν μπορεί να αξιώνει τη θέση του ηγέτη.

Μεταξά έβαλε τέλος στη Δημοκρατία του Μεσοπολέμου και σε μία ολόκληρη εποχή της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.

Ο έκπτοπος Γεώργιος Β', με το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου 1935, επανήλθε στο θρόνο.

Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα και εισήγαγε τη χώρα σε μία περίοδο ανωμαλίας, από την οποία θα αργούσε να βγει, καθώς ακολούθησαν η Κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος.

28. Η αυτοκριτική των πολιτικών. «Μέσα εις την ατμόσφαιραν η οποία περιβάλλει την ζωήν μας, εισπνέομεν όλοι, χωρίς να το καταλάβωμεν, μίαν γενναίαν δόσιν υποκρισίας. Κοπτόμεθα πάντες και εκτραγωδούμεν τον κίνδυνον τον απώτερον του κομμουνισμού, δια να καλύψωμεν τον κίνδυνον τον οποίον ημείς οι ίδιοι δημιουργούμεν, οι προστάται δήθεν και υπερασπισταί του αστικού καθεστώτος. Τα μίση μας, αί ασχημίαι, η εμπάθεια η οποία έχει αποκορυφώσει τον διχασμόν του Έθνους και δημιουργήσει τον κίνδυνον, ένα κίνδυνον σύροντα το Έθνος εις την πλήρη καταστροφήν και την τελείαν αποσύνθεσίν του, αυτός είναι ο προσεχής, ο ορατός, ο απτός κίνδυνος. Και η καταφρόνησις προς πάσαν ηθικήν αξίαν και προς πάσαν ηθικήν έννοιαν έχει κλονίσει πλέον τα θεμέλια του κοινωνικού καθεστώτος, ώστε να μη υπολείπεται πλέον εις τους ενδεχομένους ανατροπείς του κοινωνικού καθεστώτος βαρύ το έργον.» Αγόρευση του προέδρου της βουλής Θ. Σοφούλη, στη συνεδρίαση της 24-4-1936. Ιωάννης Κολιόπουλος, ΙΕΕ, ΙΕ', σ. 377.

29. Η χρεοκοπία του κοινοβουλευτισμού. «Χθες ακόμη εις μίαν μακράν και ολονύκτιον συνεδρίασιν ηναγκάσθημεν να κηρύξωμεν την χρεωκοπίαν του λεγομένου Κοινοβουλευτισμού. Είδομεν το θέαμα ενός κόμματος, το οποίον ο λαός επλούτισεν με 120 βουλευτάς και ενός άλλου με 80 και ενός άλλου με 40 να μη δύναται κανέν εξ αυτών αλλ' ούτε, δυστυχώς, όλα μαζί να δώσωμεν Κυβέρνησιν εις τον τόπον. Και εκαλέσαμεν τον αξιότιμον Αρχηγόν των Ελευθεροφρόνων. Αρχηγόν κατά πάντα βεβαίως άξιον τιμής και δια το ένδοξον παρελθόν και δια το τίμιον παρόν και δια το εύελπι μέλλον, αλλά Αρχηγόν εξ συναδέλφων εις την Βουλήν ταύτην και κατεθέσαμεν εις τους πόδας αυτού, άλλοι την εμπιστοσύνην μας δια διαμαρτυριών, όπως προσφυέστατα παρετηρήθη, και άλλοι την ανοχήν μας μετά χειροκροτημάτων. Και 240 Ναι, τα οποία εξεφώνησαν εις την αίθουσαν ημών εις την ψήφον εμπιστοσύνης, ήσαν 240 υπογραφαί κάτωθι της τρομερός διαπιστώσεως ότι εχρεωκοπήσαμεν ως Κοινοβουλευτισμός, εξεπέσαμεν ως Συνέλευσις, εχάσαμεν την συνείδησιν του προορισμού μας ως Εθνική Κυριαρχία. Και έτι πλέον κ. Βουλευταί. Εχάσαμεν ίσως και τον ψυχικόν σύνδεσμον προς τον λαόν, τον οποίον ενετάλημεν να διακυβερνήσωμεν.» Αγόρευση του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Β. Στεφανόπουλου, στη συνεδρίαση της 29-4-1936 της Βουλής. Ιωάννης Κολιόπουλος, ΙΕΕ, ΙΕ', σ. 378.