Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( συμφώνησαν στις προθέσεις διαφώνησαν στις προτάσεις :: 30/1/2006 20:56:10) 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Αρθρώσεις και… εξαρθρώσεις

5. Η οικονομική ζωή κατά την περίοδο 1922-1936

Συμφώνησαν στις προθέσεις διαφώνησαν στις προτάσεις

Δημοκρατία και πολιτική βία (3)

Η καταστροφή του 1922 μετέβαλε τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.

Συμφώνησαν στις προθέσεις για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, διαφώνησαν όμως στο επίπεδο των προτάσεων και των πολιτικών.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η κεντρική παράμετρος, στο τέλος των πολύχρονων πολεμικών αναμετρήσεων, ήταν η άφιξη και η αποκατάσταση του πολύ σημαντικού ρεύματος προσφύγων.

Ο λόγος για τους κοινωνικούς εταίρους και τη χθεσινή -πρώτη μετά δύο έτη- συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Υποστήριξα στις χθεσινές «Αρθρώσεις και… εξαρθρώσεις» ότι μια νηφάλια προσέγγιση των όρων γέννησης των φαινομένων πολιτικής βίας απαιτεί πρωτίστως την εξέταση της κρατικής βίας, η οποία καθορίζει τα πεδία και τα περιεχόμενα του πολιτικού ανταγωνισμού σε μια συγκεκριμένη χώρα, αλλά και σε μια ήπειρο ή ολόκληρο τον πλανήτη.

Υπολογίζεται ότι, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, έφτασαν στο ελληνικό κράτος 1.230.000 Έλληνες χριστιανοί και 45.000 Αρμένιοι πρόσφυγες.

Με τα εργατικά συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις να έχουν καταθέσει υπομνήματα που κινούνται σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις, η κατάληξη της χθεσινής συνεδρίασης έμοιαζε -και τελικά ήταν- προδιαγεγραμμένη. Τούτο, κατά τη γνώμη μου, είναι αναγκαίο γιατί ειδάλλως διεξάγουμε μια συζήτηση στην αφηρημένη σφαίρα της «καθαρής αλήθειας», εξαιρετικά ευάλωτη σε νομικιστικούς σχολαστικισμούς και - το χειρότερο - σε υστερόβουλες πολιτικά αφαιρέσεις.

Σ τη θέση τους, 610.000 μουσουλμάνοι που κατοικούσαν στην Ελλάδα έφυγαν για την Τουρκία.

Με δεδομένες τις διαφωνίες το υπουργείο Απασχόλησης, η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις παρέπεμψαν τη συζήτηση για τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας σε μία… επιτροπή τεχνικού και επιστημονικού χαρακτήρα, η οποία θα επεξεργαστεί τα υπομνήματα που έχουν κατατεθεί και θα καταλήξει σε μία νέα πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί εκ νέου στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.

Προς επίρρωσιν της άποψής μου θα επιστρατεύσω δύο παραδείγματα:

Είναι αυτονόητο ότι το ανθρώπινο αυτό κύμα ανέτρεψε όλες τις ισορροπίες και τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Απασχόλησης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συζήτηση και υποστήριξε ότι οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν σε σειρά ζητημάτων.

Στη δεκαετία του '70, στη γειτονική Τουρκία αναπτύσσεται μια μαζική μαχητική άκρα Αριστερά, η οποία επί μία πενταετία περίπου, σε συνθήκες μιας οριακής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, εκτός από την πλούσια κοινωνική δράση που έχει, συγκρούεται πολυποίκιλα - και ένοπλα - με τη φασιστική άκρα Δεξιά, αλλά και τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς που την προστατεύουν.

Εκατό χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το ελληνικό κράτος υποχρεώθηκε σε μία νέα αρχή.

Στις δηλώσεις τους όμως οι εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων δεν έκρυψαν την απόσταση που τους χωρίζει ούτε και έκαναν τη χάρη στον κ. Παναγιωτόπουλο να εμφανιστούν συμφιλιωμένοι χάρη στη δική του πρωτοβουλία.

Η δικτατορία του Εβρέν του 1980 εν πολλοίς διαλύει αυτή την Αριστερά, τμήματα της οποίας συνεχίζουν την ένοπλη αντίσταση ενώ αρχίζει, μετά το 1984, και ο ένοπλος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Κούρδων με κορμό το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Πρόσφυγες αμέσως μετά την άφιξη τους στην Ελλάδα

Έτσι οι μεν εργοδοτικές οργανώσεις επιμένουν σε προτάσεις όπως η αύξηση του ορίου των απολύσεων και η άρση της καθολικής ισχύος της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέσα από την ενεργοποίηση τοπικών συμφώνων απασχόλησης, τα δε εργατικά συνδικάτα δηλώνουν ανυποχώρητα στη διεκδίκησή τους για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η αποκατάσταση μιας αυταρχικής πολιτικοστρατιωτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Τουρκία βρίσκει, από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και μετά, κάποιες - λιγοστές αλλά σχετικά μαζικές - οργανώσεις της άκρας Αριστεράς να συνεχίζουν την ένοπλη δράση, με πάνω από 6.000 κρατούμενους και εκατοντάδες νεκρούς.

Η άφιξη των προσφύγων, πέρα από το γεγονός ότι αποτέλεσε μία πρωτοφανή ανθρώπινη τραγωδία, λειτούργησε ως καταλύτης στη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας.

Η συνάντηση ήταν επεισοδιακή, καθώς μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Απασχόλησης στην Πειραιώς.

Μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική βία που ανέπτυξε αυτή η Αριστερά τρομοκρατική;

Οι χρόνιες ανεπάρκειες της ελληνικής διοίκησης έπρεπε, για παράδειγμα, να ξεπεραστούν ταχύτατα, για να αποφευχθεί μια ολική κατά στροφή.

Μάλιστα πέταξαν γιαούρτια και διαπληκτίστηκαν με τους αστυνομικούς που περιφρουρούσαν το κτίριο.

Γιατί είχε διαφορετικούς βαθμούς απήχησης και κοινωνικής νομιμοποίησης τη δεκαετία του '70, σε συνθήκες, ανάπηρης έστω κοινοβουλευτικής δημοκρατίας απ' ό,τι την περίοδο μετά το πραξικόπημα του Εβρέν;

Ήδη, το 1923 και το 1924, οι θάνατοι από τις αρρώστιες-μάστιγες της εποχής, τη φυματίωση και την ελονοσία, πολλαπλασιάστηκαν, κάνοντας αναγκαίες και επείγουσες τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Τα μικροεπεισόδια οδήγησαν στην αλλαγή του χώρου της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε τελικά σε κτίριο του υπουργείου στην οδό Σταδίου.

Στη μακρινή Κολομβία, τα τελευταία χρόνια δρουν μαζικά αντάρτικα κινήματα, με ισχυρότερο τις FARC, τα οποία συγκρούονται στρατιωτικά με την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Η πολιτική αστάθεια, τα μίση του διχασμού, η ανακήρυξη της δημοκρατίας, οι επεμβάσεις του στρατού και οι απόπειρες πραξικοπημάτων συσκοτίζουν το ζήτημα της αποτελεσματικότητας του κράτους και της διοίκησης.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής μέλη του Κοινωνικού Φόρουμ και της Αυτόνομης Παρέμβασης πραγματοποίησαν χάπενιγκ διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο του ΣΕΒ στην πλατεία Συντάγματος.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν συμπεριλάβει τις FARC στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στην πραγματικότητα, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν μάλλον επαρκής σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος.

Όμως, κατά τη διετή μονομερή κατάπαυση πυρός των FARC πριν μερικά χρόνια δολοφονήθηκαν πάνω από 2.500 συνδικαλιστές, αγρότες και διανοούμενοι από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις ως συμπαθούντες το αντάρτικο.

Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το μόνο κεφάλαιο που ουσιαστικά διέθετε: τις μουσουλμανικές περιουσίες που υπολογίζονταν σε πέντε ως δέκα δισεκατομμύρια δραχμές.

Τελικά, ποιος ευθύνεται για την εκτεταμένη πολιτική βία στην Κολομβία;

Ταυτόχρονα, η εξωτερική βοήθεια λειτούργησε συμπληρωματικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

οι FARC ή το Plan Colombia και το Narkoterrorism των ΗΠΑ;