Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κλιμακώνεται ο αγώνας :: 6/2/2006 18:50:24) 

Το πανό από τη χθεσινή πορεία των εργαζομένων στις τράπεζες είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων και της αποφασιστικότητάς τους.

ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ: ΕΚΟΨΕ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

• Οικονομικές εξελίξεις

Μετά τη χθεσινή απεργία θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις - Για καρτέλ τραπεζιτών μιλά η ΟΤΟΕ

Ιντερ-σίτι Κυπέλλου…

• Από την παραδοσιακή γεωργία σε μια αγροτική επανάσταση

Κλιμακώνεται ο αγώνας

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΠΑΝΑΝΙΔΗΣ

Περί το 90% του πληθυσμού ζει στο ύπαιθρο και από αυτούς οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία.

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι τραπεζοϋπάλληλοι, για να ανατρέψουν την απόφαση των έξι μεγάλων τραπεζών -Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank- που έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν στη μονομερή κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας του τραπεζικού κλάδου.

Οι Χλωρός, Παπουτσής και Αγρίτης πανηγυρίζουν τη μεγάλη πρόκριση του Αιγάλεω

Από το 18ο αιώνα αρχίζουν να χρησιμοποιούνται νέες καλλιεργητικές τεχνικές που βελτιώνουν τη γεωργική απόδοση.

Η ηγεσία της ΟΤΟΕ υποστηρίζει ότι οι τραπεζίτες έχουν δημιουργήσει "καρτέλ", που επιδιώκει συνολικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, και παράλληλα επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με τους συνδικαλιστές "έχει παραδώσει τους εργαζόμενους για σταύρωση σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος".

Ιστορική πρόκριση πέτυχε χθες το Αιγάλεω και παρά την ισοπαλία που έφερε με τον Παναθηναϊκό, 1-1, πανηγύρισε το πέρασμα στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου.

Παράλληλα, ο αγροτικός πληθυσμός αρχίζει να μειώνεται, καθώς πολλοί αναζητούν εργασία στις βιοτεχνίες και, αργότερα, στις βιομηχανίες των πόλεων.

Όπως αποφάσισε χθες το απόγευμα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, οι τραπεζοϋπάλληλοι μετά τη χθεσινή απεργία τους θα προχωρήσουν από σήμερα σε ενέργειες "ανυπακοής", σε μία προσπάθεια να δυσχεράνουν τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα προβούν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η σκληροτράχηλη ομάδα του Γιώργου Χατζάρα αγωνίστηκε επί ενενήντα λεπτά με ψυχή και απέδειξε ότι η σπουδαία νίκη που είχε σημειώσει πριν από περίπου έναν μήνα στη Λεωφόρο, μόνο πυροτέχνημα δεν ήταν.

Πηγή: Carlo Μ. Cipolla, The Fontana Economic History of Europe, t. 3, Fontana Collins, 1973, σ. 27-28. F. Braudel, Υλικός Πολιτισμός, οικονομία, καπιταλισμός, τ. Α', Μορφωτικό Ινστιτούτο Αγροτικής Τράπεζας, Αθήνα 1995, 32. • Ποια είναι η εξέλιξη του πληθυσμού της Ευρώπης; Ποιοι παράγοντες την καθορίζουν;

Οι νέες απεργίες της ΟΤΟΕ θα πραγματοποιηθούν (-------------------------).

Το γεγονός ότι ο ΠΑΟ παρατάχθηκε με τη "δεύτερη" ομάδα δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την τεράστια επιτυχία του "Σίτυ".

Μεγάλη συμμετοχή

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν, σε ένα παιχνίδι που κυνηγούσε το γκολ, βασίστηκε επιθετικά στον 39χρονο Κρίστο Βαζέχα και τον Γκόραν Βλάοβιτς, ο οποίος… ξεσκόνισε τη φανέλα του και έπαιξε βασικός έπειτα από πολύ καιρό.

Για τη χθεσινή ημέρα η ηγεσία της ΟΤΟΕ δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από τη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στην απεργιακή κινητοποίηση.

Όμως, έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, ο 58χρονος τεχνικός μάλλον θα ήθελε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να αναθεωρήσει ορισμένες αποφάσεις του (σχετικά με την ενδεκάδα), ωστόσο, ήταν αργά.

Στις τράπεζες δημοσίου ενδιαφέροντος, Εθνική, Εμπορική και Αγροτική, τα "ρολά" κατέβηκαν και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 80%.

Εν ολίγοις, με τρεις βασικούς παίκτες στην ομάδα να μπαίνουν εσπευσμένα για να γυρίσουν το παιχνίδι δεν γίνεται δουλειά!

Ιδιαίτερα στην Εθνική Τράπεζα ακόμη και τα διευθυντικά στελέχη συμμετείχαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην απεργία και η συντριπτική πλειοψηφία των υποκαταστημάτων του μεγαλύτερου ελληνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος χθες δεν λειτούργησε.

ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΛΑ…

Μεγάλα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και στην Εμπορική Τράπεζα, ενώ σε γενικές γραμμές τα περισσότερα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας υπολειτούργησαν.

Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό για τον Παναθηναϊκό.

Αντίθετα περιορισμένα ήταν τα προβλήματα στη λειτουργία των τριών μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών, αν και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν αρκετά μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες πρόσφατες κινητοποιήσεις της ΟΤΟΕ.

Μόλις στο 4' ο Σαπάνης "μηδένισε" το προβάδισμα του Αιγάλεω από το πρώτο παιχνίδι, εκτελώντας από κοντά τον Μπίκιτς, στη δεύτερη απειλητική επίσκεψη του Παναθηναϊκού στην αντίπαλη εστία.

Πάντως η πλευρά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δίνει άλλη εικόνα για τη χθεσινή απεργία και υποστηρίζει ότι η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων δεν ξεπέρασε το 50%.

Με δεδομένο ότι οι γηπεδούχοι μπήκαν νωθρά στον αγωνιστικό χώρο, παρουσιάζοντας προβλήματα στην αμυντική τους λειτουργία, αλλά και στην κυκλοφορία της μπάλας, οι παίκτες του ΠΑΟ κυριάρχησαν στο κέντρο και στο 23' άγγιξαν το 0-2 με τον Λίνκαρ να ολοκληρώνει την κούρσα, την οποία ξεκίνησε, με δυνατό σουτ που απέκρουσε ο Μπίκιτς και τον επερχόμενο Βαζέχα να πλασάρει άουτ στην κενή εστία. Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα σημειώθηκαν περιορισμένα μικροεπεισόδια μεταξύ απεργών του ΠΑΜΕ, που περιφρουρούσαν την κινητοποίηση, και συναδέλφων τους οι οποίοι προσήλθαν κανονικά στην εργασία τους.

Από εκεί και πέρα το Αιγάλεω πήρε τα ηνία του αγώνα και άρχισε να βγαίνει με αξιώσεις στην επίθεση, περιορίζοντας τον Παναθηναϊκό σε παθητικό ρόλο. Στην Αθήνα η ΟΤΟΕ πραγματοποίησε νωρίς το πρωί απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Οι "πράσινοι" έδειχναν να… βραχυκυκλώνουν και να κάθονται. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς και άλλοι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με το διοικητική της Εθνικής Τάκη Αράπογλου. Στο 35' ο Κοτσόλης νίκησε τον Αγρίτη στο τετ α τετ που είχαν στο ύψος του πέναλτι, όμως, ο επιθετικός των "κυανόλευκων" πήρε τη ρεβάνς οκτώ λεπτά αργότερα. Η ηγεσία της ΟΤΟΕ ζήτησε από τον κ. Αράπογλου να αλλάξει στάση και να μεσολαβήσει, ώστε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να προσέλθει στη συζήτηση για τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, αλλά αυτός παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις που εκφράζουν οι έξι μεγάλες τράπεζες της χώρας. Από την κεφαλιά-πάσα του Αλεξόπουλου βρέθηκε στη μικρή περιοχή και με γυριστό σουτ από κοντά ισοφάρισε σε 1-1 (43'), στέλνοντας τους γηπεδούχους από θέση ισχύος στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Με πορεία οι απεργοί κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Γιώργο Αλογοσκούφη.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, οι παίκτες του Παναθηναϊκού επιχείρησαν να πάρουν και πάλι από την αρχή την πρωτοβουλία, ώστε να φτάσουν στο δεύτερο γκολ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η μεγάλη ευκαιρία του "Τριφυλλιού" πραγματοποιήθηκε στο 49' με τον Βλάοβιτς να βγαίνει τετ α τετ με τον Μπίκιτς.

"Εάν το κάναμε, όλοι θα μας κατηγορούσαν και δικαίως", υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την εργασιακή ειρήνη, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει, για να αλλάξει τις απόψεις των τραπεζιτών για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου.

Ο τερματοφύλακας του Αιγάλεω νίκησε τον Κροάτη επιθετικό την πρώτη φορά, ενώ το νέο σουτ που επιχείρησε ο Βλάοβιτς απέκρουσε πάνω στη γραμμή ο Παπουτσής.

"Εργαζόμενοι προς σταύρωση"

ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ δήλωσε ότι η συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη ήταν εντελώς άκαρπη.

Όσο περνούσε η ώρα, οι γηπεδούχοι οπισθοχωρούσαν ολοένα και περισσότερο, ενώ η πίεση των "πρασίνων" μεγάλωνε συνεχώς.

"Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ως Πόντιος Πιλάτος ένιψε τα χέρια του και έδωσε τους εργαζόμενους για σταύρωση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι οι τραπεζίτες, αρνούμενοι να προσέλθουν στη συλλογική διαπραγμάτευση, καταργούν τις διατάξεις του νόμου 1876 και το άρθρο 22 του συντάγματος.

Από την πλευρά του ο Μαρκαριάν έπαιξε τα τελευταία του χαρτιά με την είσοδο των Λυμπερόπουλου, Κόλκα, ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε.

Σήμερα το μεσημέρι η ηγεσία της ΟΤΟΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

Το "Τριφύλλι" έπαιξε μονότερμα την ομάδα του "Σίτυ" στο τελευταίο εικοσάλεπτο και δύο φορές παρουσιάστηκε η ευκαιρία να πετύχει το γκολ της πρόκρισης. Τη μία… αγνόησε ο Σαπάνης, σουτάροντας πάνω από το οριζόντιο δοκάρι (83'), ενώ στην κλασικότερη φάση της αναμέτρησης, ο Μπίκιτς απέκρουσε τη βολίδα του μοιραίου Βαζέχα και στην εξέλιξη της φάσης ο Λυμπερόπουλος πλάσαρε άουτ από πλάγια θέση.

Ακριβοδίκαιη η διαιτησία του κ. Τεροβίτσα. Ο ρέφερι του συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Άγγο, Βόκολο, Κωνσταντινίδη και Αλεξόπουλο.

ΑΙΓΑΛΕΩ: Μπίκιτς, Παπουτσής, Εντουσέι, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Άγγος, Χατζής (46' Ουάνγκα), Σκοπελίτης, Χλωρός, Αγρίτης, Νικολόπουλος (61' Βελέντζας, 77' Χρήστου).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κοτσόλης, Βόκολος, Σάριτς, Κυργιάκος (46' Μπασινάς), Πίτσος (77' Κόλκα), Σαΐνιο, Λίνκαρ, Σαπάνης, Κωνσταντινίδης, Βλάοβιτς (69' Λυμπερόπουλος), Βαζέχα.