Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( οι άλλοι αγωνες :: 12/3/2006 19:51:12) 

οι άλλοι αγωνες Μετά την έκρηξη, εκτόνωση

5. Η Βυζαντινή Εποποιΐα. Επικοί αγώνες και επέκταση της Αυτοκρατορίας α. Αγώνες με τους Άραβες

επιμέλεια ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Πέφτουν οι τόνοι που ανέβασαν οι δηλώσεις Μίλερ για τη 17Ν

Στα χρόνια του Ρωμανού Λακαπηνού εγκαινιάζεται η μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση των Βυζαντινών κατά των Αράβων.

ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ 4

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Ο στρατηγός Ιωάννης Κουρκούας κατέλαβε την Έδεσσα της Συρίας.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 1

Κινήσεις, για να αποτραπεί μείζονα κρίση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με αφορμή τις δηλώσεις Μίλερ για τη 17 Νοέμβρη, γίνονται στο παρασκήνιο.

Η επιτυχία αυτή προετοίμασε τις επικές νίκες του Νικηφόρου Φωκά, του Ιωάννη Τζιμισκή και του Βασιλείου Β'.

Ξέσπασμα της Δόξας με γκολ των Αγαθοκλέους (34'), Τρούπκου (66',67'), Μύγα (87').

Έμμεση απάντηση στον Αμερικανό πρέσβη μπορεί να θεωρηθεί και το απόσπασμα δήλωσης του κ. Σημίτη, στην Αλεξανδρούπολη: "Ας αφήσουμε το δικαστήριο να κάνει τη δουλειά του…"

Οι τρεις αυτοί άνδρες που ενσάρκωναν τον τύπο του στρατηγού-αυτοκράτορα ανέκτησαν τις μεγαλονήσους Κρήτη (961) και Κύπρο (965), τις πόλεις της Κιλικίας και τμήματα της Συρίας και της Παλαιστίνης.

Για τους ουραγούς μείωσε προσωρινά ο Μιχαηλίδης (72').

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται χθεσινοβραδινές "διευκρινίσεις" που δόθηκαν από κύκλους της αμερικανικής πρεσβείας των Αθηνών, αλλά η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι με αυτά τα σχόλια το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν.

Η ανάκτηση όλων των παλαιών ρωμαϊκών εδαφών της Εγγύς Ανατολής ήταν ο απώτερος σκοπός των εκστρατειών αυτών.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τεβεκέλης (Θεσσαλονίκης).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, έπειτα από συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ανακοίνωσε πως "γίνεται σχετική διερεύνηση για το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Μίλερ και θα επανέλθουμε".

Επιστολή του Νικηφόρου Φωκά στο χαλίφη Στη μάχη της κλεισούρας οι μαχητές σου τράπηκαν σε φυγή σαν κοπάδι ζώων. […] Τα ψηλά κτίρια γκρεμίστηκαν και τα ερείπιά τους, κάποτε ακμαία κέντρα, έχουν γίνει ακατοίκητη έρημος. Μόνο η κραυγή της κουκουβάγιας και ο αντίλαλός της στις κολόνες αντηχούν στην ερημιά. Η Αντιόχεια δεν είναι μακριά. Σύντομα θα φτάσω εκεί με πολυάριθμο στρατό […]. Εσύ που κατοικείς τις αμμώδεις έρημους, να' σαι καταραμένος! Γύρνα στη χώρα Σάνα, την πρώτη σου πατρίδα. Σύντομα θα κατακτήσω την Αίγυπτο με το σπαθί μου κι ο πλούτος της θα γεμίσει το θησαυροφυλάκιό μου […]. Θα κατακτήσω όλη την Ανατολή και τη Δύση και θα διαδώσω παντού τη θρησκεία του σταυρού. S. Vryonis, Byzantium and Europe, Λονδίνο 1967, 87-88.

ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Ιωαννίδης, Ράπτης (76' Κώτσιος), Παπαδόπουλος (74' Ουζούνης), Κουσίδης, Μητσιόπουλος, Τσεβρετζής, Μύγας, Αντάντο, Τρούπκος, Αγαθοκλέους, Κόντος (68' Στ. Ιωαννίδης).

Η "δέσμευση" Πρωτόπαπα δεν είναι άσχετη με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ήδη από ημερών στην ελληνική πρωτεύουσα, ότι οι Αμερικανοί πιέζουν αφόρητα για νέες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όροι-κλειδιά της ενότητας

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Πιντόλ, Φωτίου, Μαυροματίδης, Πανάκης, Φλωρίνης, Τσανακτσίδης, Μαργιορίδης, Στεφάνοφ, Ιβάνοφ (60' Κούμπικ), Τοπάλης (68' Γκιούλεφ), Μιχαηλίδης (78' Ξυνάδας).

Κατά τις πληροφορίες αυτές, που έχουν περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης, "δεν είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό με τον οποίο προχωρούν πλέον οι ανακρίσεις".

Στρατιωτική αντεπίθεση, Συμεών, βασιλεύς Βουλγάρων και Ρωμαίων, τσάρος Σαμουήλ, ίδρυση νέου Βουλγαρικού Κράτους, μάχη Σπερχειού, μάχη Κλειδίου, άνθηση της οικονομίας διεθνές κύρος του κράτους. ΑΕ ΓΙΑΝΝΕΝΑ 1

Και πως τους προξένησε "μεγάλη έκπληξη" το γεγονός ότι διεκόπησαν οι συλλήψεις μελών του ΕΛΑ.

ΛΑΜΙΑ 0

Απάντηση Σημίτη

Το γκολ του Γιαννίδη (23') ήταν αρκετό για να χαρίσει τη νίκη στους Γιαννιώτες με τη Λαμία να παραμένει στην επικίνδυνη ζώνη.

Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι έμμεση απάντηση στον Αμερικανό πρέσβη μπορεί να θεωρηθεί και το ακόλουθο απόσπασμα δήλωσης του κ. Σημίτη, στην Αλεξανδρούπολη:

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βασιλόπουλος (Αχαΐας).

"Ας αφήσουμε το δικαστήριο να κάνει τη δουλειά του.

ΑΕ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Δημητρίου, Παπάς, Τριάντος, Γιαννίδης, Νάκου, Γκάι, Χαϊντούτσεκ, Τσιατούρας (62' Τσίρκοβιτς), Καραμπίνας, Ιορδανόπουλος (78' Μπιλιλής), Αλεξάνδροβιτς (60' Λώλης).

Έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει καλά τη δουλειά του"…

ΛΑΜΙΑ: Καραναστάσης, Γουργιώτης (61' Μ. Καλύβας), Σακελάρης, Χουλιάρας, Ζάρας, Μαγκαφίνης, Ηλ. Καλύβας (46' Ψυχογιός), Επίσκοπος, Νάκας (72' Σκούρας), Βρακάς, Έντον.

Ανεξάρτητα από αυτά πάντως, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η "πρωτοβουλία Μίλερ" να κάνει τις δηλώσεις που έκανε, ακριβώς με την έναρξη της δίκης της 17 Νοέμβρη, είναι ένα θέμα που δεν σηκώνει παρερμηνείες.

ΤΡΙΚΑΛΑ 1

Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν άφησε πολλά περιθώρια: κάλεσε τον κ. Μίλερ "να μη βιάζεται", του συνέστησε "υπομονή" και πρόσθεσε με έμφαση ότι "πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μίλερ έδινε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τη σύλληψη και την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη".

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1

Συνεχίζοντας είπε ότι για τον Αμερικανό πρέσβη υπάρχει εξ αντικειμένου "μείζον θέμα αξιοπιστίας", και με έμφαση συμπλήρωσε:

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Κοντογουλίδη (68'), αλλά οι Θεσσαλοί ισοφάρισαν με τον Καλόγηρο (84') στο τελικό 1-1.

"Πρέπει να ξέρει ο κ. Μίλερ ότι στην Ελλάδα λειτουργούν όλα με αποδείξεις και στοιχεία.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γκόλιας (Θεσσαλίας).

Έτσι απονέμεται Δικαιοσύνη (…).

ΤΡΙΚΑΛΑ: Ζαφείρης, Αγγελόπουλος (80' Γεροντίδης), Μανίκας, Ρούσος, Γκουλιώτης, Γεωργατζάς, Αντωνίου (72' Κάγκας), Γιώτας, Καλόγηρος, Ευθυμιάδης (74' Αούντο), Ταξιάρχης.

Σε τελική ανάλυση δεν θα εξαρτήσουμε την πολιτική μας από το τι λέει ο Άλφα ή ο Βήτα εκπρόσωπος ενός άλλου κράτος.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Τόλιος, Ντάσιος, Κούσας, Τσιγιάννης, Τάτσης, Μάγγος (65' Μπελά), Κρόμχαρντ (74' Μιχαλόπουλος), Καούνος, Βιλανάκης, Κοντογουλίδης, Τρούλης (46' Κατερίνης).

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου.

ΠΑΕ ΘΡΑΚΗ 4

Υπάρχει το Σύνταγμα και οι νόμοι που τηρούνται.

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ 3

Η λειτουργία των διωκτικών αρχών γίνεται στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και του κράτους δικαίου".

Αγγλικό σκορ στην Αλεξανδρούπολη. Χαϊκάλης (35', 55', 75'), Σταθάκης (41') σκόραραν για τη Θράκη, Τζιώτζης (70'), Δούμας (79'), Ιωαννίδης (86') για τον Θερμαϊκό.

Η έκρηξη της κυβέρνησης αποδίδεται στις "παρατηρήσεις" του Τόμας Μίλερ ότι οι συλληφθέντες (και δικαζόμενοι στον Κορυδαλλό) δεν είναι παρά ο επιχειρησιακός τομέας της 17 Νοέμβρη - άρα υπάρχουν οι εγκέφαλοι που παραμένουν ασύλληπτοι.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Παρασκευούδης (Δράμας).

Η εκτίμησή του ότι η ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης διαφεύγει δεν είναι καινούργια, αλλά εκείνο που ξένισε είναι ο τρόπος και ο χρόνος που την εξέφρασε.

ΘΡΑΚΗ: Καραβελίδης, Καλαϊτζίδης, Μανάφης, Κανελίνι (75' Ριτζάλης), Αθανασιάδης, Σταθάκης, Μαρκόφ, Παπανδρέου, Φλώρος (58' Πεχλιβανίδης), Βράντιτς, Χαϊκάλης.

Πάντως, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, κύκλοι της αμερικανικής πρεσβείας των Αθηνών προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της παρέμβασης Μίλερ.

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ: Χατζημηνάς, Εμπάγκα (78' Χιονίδης), Καζαντζίδης, Δεργιαδές, Δούμας, Ιωαννίδης, Σαρρής, Μπαξεβάνος (34 λ.τ. Παπαδόπουλος), Σαμαράς, Νούσιας (57' Γεωργιάδης), Τζιώτζης.

Όπως ανέφεραν:

ΠΙΕΡΙΚΟΣ 2

"Σωστά απεδόθη η δήλωση του κ. Μίλερ περί της σύλληψης του επιχειρησιακού σκέλους της 17Ν, αλλά με την επισήμανση αυτή δεν είχε την πρόθεση να πλήξει την κυβέρνηση".

ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ 0

Οι ίδιοι κύκλοι όμως προχώρησαν και σε μία μάλλον παρεξηγήσιμη αναφορά.

Δίκαιη επικράτηση για τον Πιερικό στην Κατερίνη με σκόρερ τους Παπαβασιλείου (29') και Μακρή (82').

Όπως σχολίασαν:

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Παπαδόπουλος (Θεσσαλονίκης).

"Δεν θεωρούν δικαιολογημένο τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί με αφορμή τις δηλώσεις του κ. πρέσβη και διερωτώνται αν υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες".

ΠΙΕΡΙΚΟΣ: Βασιλειάδης, Παπαγιαννόπουλος (61' Χαρίσης), Μαυρίδης, Ταρασίδης (81' Περδής), Μπουντογιάννης, Κυπαρίσσης, Παπαβασιλείου, Μακρής, Ποτουρίδης (65' Νταντάμης), Σκληοπίδης, Γιατζιτζόγλου.

To Στέητ Ντιπάρτμεντ

ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ: Γουμάγιας, Αποστολίδης, Τσιλιγκερίδης, Καστανιώτης, Μουσά, Σερέτης, Παυλίδης, Γυριχίδης (66' Γεραγώτης), Παντελίδης (63' Έλκας), Αβρ. Δημητριάδης (69' Τσετιροκλής), Γ. Δημητριάδης.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη, είπε μεταξύ άλλων ότι πολλές φορές οι ελληνικές αρχές έχουν προβεί σε παρόμοιες τοποθετήσεις για τα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση:

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 0

"Λένε ότι πιστεύουν πως έχουν συλλάβει τα κύρια στοιχεία που εμπλέκονται στην υπόθεση".

ΚΟΖΑΝΗ 2 Βάσεις παραμονής έβαλε στην Καρδίτσα η Κοζάνη με γκολ των Σιαπίδη (19') και Αλιατίδη (80'). Στο 70' αποβλήθηκε ο Μετικάνος. ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τομίδης (Πέλλας). ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Μπρέλλας, Μεσιακάρης, Κουρτεσιώτης, Δούκας, Αγγέλης, Βεκόπουλος, Φωτιάδης (48' Κοντός), Λάζορικ, Ζιώγας (85' Κωστέλος), Λαζαρίδης, Γκόβαρης (54' Μανούκας). ΚΟΖΑΝΗ: Ροντρίγκο, Συμεωνίδης, Αμαραντίδης, Κόλεφ, Αλιατίδης, Γκίνας, Σιαπανίδης (87' Γιανιτζής), Μετικάνος, Παπατζίκος (75' Αδαμίδης), Καρακατσάνης, Παπαδόπουλος (65' Ζηνόβιος).