Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( απολλων-μακεδονικος 100-110 :: 12/3/2006 18:24:20) 

ΑΠΟΛΛΩΝ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 100-110 Ανταρσία κατά Ντενκτάς

ε. Συνέπειες της εικονομαχίας

Ανάσα ζωής στην Πάτρα

Η ψευδοβουλή αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος

Η Εικονομαχία δίχασε τον βυζαντινό λαό και είχε ολέθριες συνέπειες στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και του πολιτισμού.

20-27, 44-57 (ημίχρονο)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Η Εκκλησία της Ρώμης δυσαρεστημένη από τους εικονομάχους αυτοκράτορες "γύρισε την πλάτη" στο Βυζάντιο, απομακρύνθηκε από αυτό και αναζήτησε στήριξη στους ηγεμόνες των Φράγκων, αναδυόμενη τότε πολιτική δύναμη της Δυτικής Ευρώπης.

70-74, 100-110 (τελικό)

Η πλειοψηφία των βουλευτών του ψευδοκράτους κλίνει υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν. Η δραματική αυτή αλλαγή διεφάνη χθες τόσο κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των τουρκοκυπριακών κομμάτων όσο και κατά την έναρξη της συζήτησης στην ψευδοβουλή. Την ίδια στιγμή, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν προειδοποιούσε την Άγκυρα πως αν δεν λύσει το Κυπριακό, δεν θα έχει ελπίδες ένταξης στην Ένωση.

Στη διάρκεια της εικονομαχίας απαγορεύτηκε η παράσταση θείων προσώπων στους τοίχους των εκκλησιών και η ανάρτηση εικόνων και διατάχθηκε η καταστροφή τους.

Θεατές: 2.000

Ο Ραούφ Ντενκτάς μπορεί να αρνήθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά τη συνάντηση με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Κόφι Ανάν, αλλά τώρα τα δεδομένα αλλάζουν

Απόψεις Λέοντος Ε' για την εικονολατρία Γιατί οι Χριστιανοί παθαίνουν ήττες από τους εθνικούς; Επειδή λατρεύονται οι εικόνες […]! Γι’ αυτό σκοπεύω να τις καταστρέψω. […] Οι αυτοκράτορες που δέχτηκαν και λάτρεψαν τις εικόνες πέθαναν στην εξορία ή στη μάχη. Αυτοί όμως που δεν τις λάτρεψαν πέθαναν στο κρεβάτι τους και τάφηκαν με τιμές στους αυτοκρατορικούς τάφους κοντά στο ναό των Αγ. Αποστόλων. Εγώ επιθυμώ να μιμηθώ τη δεύτερη κατηγορία και να τις καταστρέψω, για να μακροημερεύσω και εγώ και ο γιος μου και η δυναστεία μας να βασιλεύσει ως την 4η και 5η γενιά. Scriptor incertus de Leone Bardae filio, έκδ. I. Bekker, Bonn 1842, 349.

Δέκα αγώνες είχε να αισθανθεί τη χαρά της νίκης ο Μακεδονικός και τα κατάφερε την πιο κρίσιμη στιγμή κερδίζοντας στην Πάτρα τον Απόλλωνα με το εντυπωσιακό 100-110 που παραπέμπει περισσότερο σε αγώνα ΝΒΑ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Ντερβίς Έρογλου και τον πρόεδρο της ψευδοβουλής Ζεκί Σερτέρ, μεταβαίνουν σήμερα στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν.

Πολλά έργα τέχνης καταστράφηκαν τότε και οι εκκλησίες διακοσμήθηκαν με ζώα, φυτά και διακοσμητικά μοτίβα. Παράλληλα, οι "πράσινοι" που αγωνίστηκαν μ' έναν ξένο έκαναν σημαντικό βήμα για την παραμονή τους στην κατηγορία.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, η πλειοψηφία των συνολικά 48 βουλευτών είναι έτοιμη να ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Συγχρόνως υποχώρησε η ενασχόληση με τα γράμματα, ενώ, μετά τη νίκη των εικόνων, καταστράφηκαν πολλά σημαντικά κείμενα των εικονομάχων. Η ομάδα του Γιώργου Καλαφατάκη πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο (45-58) έχοντας εντυπωσιακή ευστοχία έξω από τη γραμμή των 6,25 (8/11) με πρώτα βιολιά τούς Λι και Καραποστόλου, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Μπρέισι.

Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς της εφημερίδας "Γενί Ντουζέν", αν γινόταν ψηφοφορία 26 θα ψήφιζαν υπέρ του δημοψηφίσματος, 18 κατά και 4 θα απείχαν.

Στυλιζαρισμένα εικονομαχικά μοτίβα από εκκλησία της Καππαδοκίας.

Με αντεπίθεση διαρκείας, οι Πατρινοί έφτασαν σε απόσταση αναπνοής μειώνοντας σε 66-67 στο 27'.

Έξω από το κτίριο της ψευδοβουλής, ενώ αυτή συνεδρίαζε, είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 2.500 μέλη της πλατφόρμας "Αυτή η χώρα είναι δική μας" και διαδήλωναν υπέρ του δημοψηφίσματος, καλώντας τους ψευδοβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής του.

Ερωτήσεις

Στην τελευταία περίοδο οι δύο ομάδες βρίσκονταν κοντά στο σκορ, οι φιλοξενούμενοι όμως, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο διατηρούσαν το προβάδισμα και έφτασαν σε μία νίκη που μπορεί να αποδειχθεί χρυσάφι στη μάχη για τη σωτηρία.

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (του ψευδοπρωθυπουργού Έρογλου) Σιουχάτ Τουρκούζ είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

1. Ποια ήταν τα κυριότερα επιχειρήματα των εικονομάχων και των εικονολατρών, σύμφωνα με τα δύο κείμενα;

Πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι ότι το κόμμα του θα λάβει θετική στάση έναντι του δημοψηφίσματος, αλλά σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε βάθος από τα αρμόδια όργανα του κόμματος ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.

2. Ποιους λόγους επικαλείται ο Λέων Ε', σύμφωνα με το παράθεμα, για να επαναφέρει σε ισχύ την Εικονομαχία;

Στην Άγκυρα

3. Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τους Ισαύρους για να εισηγηθούν την Εικονομαχία;

Ο Ντενκτάς, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Άγκυρα, θα έχει συζητήσεις με την τουρκική ηγεσία εν όψει της συνάντησης στη Χάγη στις 10 Μαρτίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

4. Να επισημάνεις τις συνέπειες της Εικονομαχίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της τέχνης.

Σε δηλώσεις του είπε ότι "τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο είναι δικαιώματα που έχουν επικυρωθεί από την Εθνοσυνέλευση". Και πρόσθεσε: "Συνεπώς, δεν έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε τα δικαιώματα αυτά με έναν απαράδεκτο τρόπο", εννοώντας προφανώς το ζητούμενο δημοψήφισμα.

Το ερώτημα τι θα κάνει ο Ντενκτάς αν η ψευδοβουλή ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος ή αν η Άγκυρα υιοθετήσει ανάλογη στάση δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτήν τη στιγμή. Δύο κινήσεις του όμως μπορούν να δώσουν κάποιες ερμηνείες. Η πρώτη είναι η αιφνίδια προαγωγή του γιου του Σερντάρ σε "αντιπρόεδρο της κυβέρνησης" και η δεύτερη μια επιστολή που έστειλε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κατοχικός ηγέτης φαίνεται πως δεν επιθυμεί να πάει στη Χάγη στις 10 Μαρτίου. Και στην επιστολή του ερωτά με διπλωματικό (και ειρωνικό ταυτόχρονα) τρόπο αν πρέπει απαραιτήτως να βρίσκεται στη Χάγη στην περίπτωση που η απάντησή του στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων θα είναι αρνητική.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έριξε και χθες το βάρος του υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού. Δήλωσε ότι οι εξελίξεις όσον αφορά το Ιράκ δεν πρέπει να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και επανέλαβε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο Τ. Παπαδόπουλος

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος αναμένει να ξεκαθαρίσει το αντιφατικό αυτή την ώρα τοπίο στην τουρκική πλευρά και μετά να πάρει τις αποφάσεις του.

Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων επί του πρακτέου, θα μεσολαβήσουν οι διαβουλεύσεις Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αύριο και το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου, μάλλον την Παρασκευή, για να οριστικοποιήσει τη θέση του.