Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ενώθηκαν οι "γαλάζιοι" για το επαγγελματικό :: 17/2/2006 18:36:17) 

Ενώθηκαν οι "γαλάζιοι" για το Επαγγελματικό

ΑΡΗΣ

Επιστήμη

Τα βρήκαν Ζορπίδης-Λουτράδης - Συνεχίζονται οι κόντρες στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Απογοήτευσε κόντρα στην Στρασμπούργκ

Κατά τη μεσαιωνική περίοδο η Εκκλησία απαγόρευε κάθε καινοτομία που δε συμφωνούσε με τις επίσημες θέσεις της.

Ενωμένες θα προχωρήσουν οι ''γαλάζιες'' δυνάμεις προς την κάλπη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης υπό τον Μιχάλη Ζορπίδη.

Βαριά ήταν η πρώτη ήττα του Άρη στην πανευρωπαϊκή φάση του Τσάμπιονς Καπ. Παρ' όλα αυτά η αναζήτηση νέων γνώσεων συνεχίστηκε.

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία θα στηρίξει τελικά και ο Νίκος Λουτράδης, ο οποίος κινείτο προς ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Οι "κίτρινοι" έχασαν (103-83) από την Στρασμπούργκ εκτός έδρας και απογοήτευσαν με την εμφάνισή τους. Το επιστημονικό ενδιαφέρον στρέφεται, εκτός από τη θεολογία, και σε πολλούς άλλους τομείς της γνώσης, όπως τη φιλοσοφία, την αστρονομία, τη βοτανολογία, τη ζωολογία και την ιατρική.

Καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας διαδραμάτισαν σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Μ" ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Ιάκωβος Φραντζής και ο επικεφαλής της προσκείμενης στη ΝΔ παράταξης στο ΕΕΘ Γιώργος Τσέντος.

Πολύ νευρικός ήταν ο Ουίλι Σόλομον, ενώ από το ναυάγιο του Άρη διεσώθη μόνον ο Πρόδρομος Νικολαΐδης. Στον εμπλουτισμό των επιστημονικών γνώσεων συνέβαλε και η επαφή της Δύσης με τον αραβικό πολιτισμό και με τα έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ορισμένα από τα οποία έγιναν γνωστά στη Δύση μέσω αραβικών μεταφράσεων.

Αρχικά η υποψηφιότητα Ζορπίδη είχε προκαλέσει αναταράξεις, καθώς υπήρχε η συμφωνία ο διάδοχος του κ. Τσέντου να προέρχεται από τους κόλπους της παράταξης.

ΑΡΗΣ: Σόλομον 15 (3), Ανγκέλοφ 3, Νικολαΐδης 16 (1), Στακ 13 (1), Λικχολίτοφ 14, Γκργκατ 10, Λάππας 3, Γκαγκαλούδης 5 (1), Κακαρούδης 2, Ραΐτσεβιτς 2.

Οι μεταφράσεις αραβικών έργων βοήθησαν να εισαχθεί στο δυτικό χριστιανικό κόσμο η αλχημεία η οποία είναι κράμα χημείας, φιλοσοφίας, αστρολογίας και αποκρυφισμού.

Σταδιακά όμως και μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υποψηφιότητα του Θ. Ρομπόπουλου από το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την υποστήριξη της παράταξης και στελεχών που ενδιαφέρονταν για την προεδρία, όπως ο Φ. Σεραφίδης, ο Λ. Γεωργιάδης αλλά και ο Γ. Λιάντας.

Ο Ευαγγελισμός (μέσα 12ου αι.). Υαλογράφημα παραθύρου από τον καθεδρικό ναό της Σαρτρ.

Ωστόσο, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, ανεξάρτητοι θα κατέβουν οι Κ. Μαυρίδης και Η. Βασιλάτος. Οι αλχημιστές, τους οποίους ο κόσμος θεωρούσε μάγους, είχαν την πεποίθηση ότι τα σώματα μπορούσαν να αλλάξουν υπόσταση με τη βοήθεια ενός παράγοντα που ονόμαζαν φιλοσοφική λίθο.

Νέες κόντρες στο ΤΕΙ-Θ

Με τον τρόπο αυτό πίστευαν ότι ήταν δυνατό τα χωρίς αξία μέταλλα να μετατραπούν σε ασήμι ή χρυσάφι και να βρεθεί το ελιξήριο της ζωής, που θα έκανε αθάνατο όποιον το έπινε.

Επανέρχονται στο προσκήνιο οι "γαλάζιες" κόντρες στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με αφορμή δημοσίευμα του "Έθνους", που παρουσιάζει καταγγελίες για παράτυπη μετεγγραφή του γιου του προέδρου του ιδρύματος Στέλιου Ιωαννίδη από το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του ΤΕΙ Καστοριάς στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στα τέλη του 12ου αιώνα ιδρύθηκαν τα πρώτα πανεπιστήμια στο Παρίσι, τη Μπολόνια και την Οξφόρδη με την υποστήριξη και τον έλεγχο της Εκκλησίας.

Σε γραπτή απάντησή του ο πρόεδρος του ΤΕΙ υπογραμμίζει ότι "οι μετεγγραφές από το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του ΤΕΙ Καστοριάς στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης γίνονται σύμφωνα με το νόμο λόγω του ότι παρουσιάζουν συνάφεια του τίτλου και του προγράμματος σπουδών τους".

Οι επιστημονικές συζητήσεις που γίνονται στα ιδρύματα αυτά συντελούν στην προώθηση νέων επιστημονικών απόψεων.

Παράλληλα ο κ. Ιωαννίδης επαναφέρει τις καταγγελίες του για διαφθορά ομάδας πρώην και νυν φοιτητών μελών της ΔΑΠ και σημειώνει πως αυτά είναι γνωστά μέσα από ενυπόγραφες καταγγελίες και δημοσιεύματα.

Στον τομέα αυτό μεγάλη ήταν η συμβολή του ιταλού θεολόγου Θωμά Ακινάτη (1224-1274) που πέτυχε γόνιμο συγκερασμό της χριστιανικής με την αριστοτελική σκέψη.

Αφήνει δε αιχμές κατά του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Γ. Παπανικολάου πως δεν έχει προχωρήσει την έρευνα για την απομάκρυνσή τους.

Περισσότερο πρωτοπόρος ο άγγλος φιλόσοφος και μελετητής του Αριστοτέλη Ρογήρος Βάκων (1214-1294) πρότεινε την πειραματική μέθοδο στην επιστήμη. Στον τομέα της τεχνολογίας εκτός από τις προόδους για τις οποίες έχει γίνει ήδη λόγος, αξιόλογη είναι η τεχνική της υαλογραφίας, της ζωγραφικής δηλαδή σε γυαλί, και της ελαιογραφίας. Σημαντικές τεχνολογικές πρόοδοι θεωρούνται, επίσης, η εφεύρεση του πυροβόλου όπλου τον 14ο αιώνα καθώς οι νέες μέθοδοι κατασκευής χαρτιού.