Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα εμφάνισης της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στη γειτονική Τουρκία.

Το μυστικό του Γάλλου σεφ

Αλκιβιάδης Γιαννόπουλος

Οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για την Ελλάδα και διαβεβαιώνουν πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, κυρίως στις πύλες εισόδου της χώρας μας.

Οι κακές κριτικές ίσως τον οδήγησαν στην αυτοκτονία

Από τον ίδιο κύκλο των Μακεδονικών ημερών προέρχεται και ο Αλκιβιάδης Γιαννόπουλος (1895-1981) που με τα διηγήματά του αναδείχτηκε πρωτοποριακός πεζογράφος της εποχής.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται επίσης καθησυχαστικοί και τονίζουν πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάλλαξη του ιού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Έγραψε τη συλλογή έντεκα διηγημάτων με τίτλο Κεφάλια στη σειρά (1934). Όπως εξήγησε στη «Μ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Γεώργιος Κοπτόπουλος, για την εξάπλωση των κρουσμάτων σε ανθρώπους στην Τουρκία ευθύνεται το γεγονός ότι οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν φρόντισαν να περιορίσουν το φαινόμενο από την αρχή λαμβάνοντας μέτρα.

Ένας από τους διασημότερους σεφ της Γαλλίας, ο Μπερνάρ Λουαζό, βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Δευτέρας. Πρόκειται πιθανότατα για αυτοκτονία και συνάδελφοί του έσπευσαν να κατηγορήσουν τους πανίσχυρους γαστρονομικούς κριτικούς πως τον ώθησαν στα άκρα.

Ακολούθησαν άλλες τρεις συλλογές και το μοναδικό του μυθιστόρημα, Η σαλαμάνδρα (1959), επιστολικού χαρακτήρα.

«Η γρίπη των πτηνών χτυπάει κυρίως αδύναμους οργανισμούς, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Μπερνάρ Λουαζό. Την εποχή που μαγείρευε ευτυχής στην κουζίνα του, στο Σολιέ

Περισσότερο, βέβαια, κινδυνεύουν όσοι έχουν άμεση επαφή με τα πτηνά.

Ο Λουαζό, 52 χρόνων, βρέθηκε νεκρός στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού του, στο Σολιέ της Βουργουνδίας (ανατολικά του Παρισιού), κοντά στο εστιατόριό του, το "La Cote d' Or", που από το 1991 έχει την ανώτατη διάκριση των τριών αστεριών στον γαστρονομικό οδηγό Michelin.

Πάντως, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για έλευση της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα, καθώς λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ένα τουφέκι βρέθηκε δίπλα του και η αστυνομία ερευνά τα αίτια του θανάτου του, αλλά υπάλληλοί του και μέλη της οικογένειάς του είπαν πως αυτοκτόνησε.

Επιπλέον, αυτή την εποχή δεν έχουμε μετακίνηση αποδημητικών πουλιών, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν φορείς του ιού», τονίζει ο κ. Κοπτόπουλος.

Η είδηση προκάλεσε πένθος στον κόσμο της γαστρονομίας και έγινε το πρώτο θέμα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Αντώναρος: Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα

Και αμέσως άρχισε συζήτηση για τις βαθμολογίες των εστιατορίων από τους οδηγούς γαστρονομίας, τις οποίες οι σεφ περιμένουν κάθε χρόνο με κομμένη την ανάσα. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της νόσου των πτηνών, τόνισε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετήθηκε το φθινόπωρο του 2004. "Ο οδηγός GaultMillau τού αφαίρεσε δύο βαθμούς, δύο-τρία άρθρα στον Τύπο, αυτά σκότωσαν τον Μπερνάρ Λουαζό", αποφάνθηκε μόλις μία ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου ο σεφ της Λυών Πολ Μποκίζ και πρόσθεσε: Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην υποχρέωση απολύμανσης των φορτηγών που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία και στην απαγόρευση εισαγωγής πτηνοτροφικών ειδών από συγκεκριμένες χώρες. "Οι κριτικοί αυτοί είναι σαν τους ευνούχους: ξέρουν τι να κάνουν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν".

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρίνει ότι σε αυτή τη συγκυρία υπάρχει η ανάγκη για επιβολή ή εφαρμογή νέων μέτρων. Ο Λουαζό διατήρησε τα τρία αστέρια στην έκδοση του Guide Rouge Michelin για το 2003, αλλά έχασε δύο βαθμούς, περνώντας από τους 19 στους 17 (με άριστα το 20) στο σύστημα βαθμολόγησης του GaultMillau, ενός οδηγού που τα τελευταία χρόνια απέκτησε ισχύ και κύρος. Υπάρχει πλήρης συντονισμός των συναρμοδίων υπουργείων και ενημερώνεται ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο κ. Αντώναρος. "Είχε πει, "αν χάσω ένα άστρο, θα αυτοκτονήσω", δήλωσε ένας άλλος σεφ τριών αστέρων, ο Ζακ Λαμελουάζ, ο οποίος έχει εστιατόριο στο Σανί, στο διαμέρισμα Σαόν-ε-Λουάρ.

Καθησυχαστικός ο Κακλαμάνης

"Είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση, διασκεδάζουν ανεβάζοντας και κατεβάζοντάς μας, πιστεύω πως αυτό ήταν που τον έκανε να σπάσει", πρόσθεσε.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε προχθές και ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος στην Ελλάδα από τη γρίπη των πουλερικών.

Ωστόσο, ο ανεξάρτητος κριτικός γαστρονομίας Ζαν-Κλοντ Ρενάρ εξέφρασε αμφιβολίες:

Ωστόσο, έχουμε πάρει όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα και παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης τόσο στην Τουρκία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και υπάρχει εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας».

"Το να χάσει κανείς δύο βαθμούς στον GaultMillau, ειλικρινά δεν είναι και τίποτε σπουδαίο.

Τόνισε ακόμη ότι τα κέντρα επιχειρήσεων του συντονιστικού οργάνου τομέα υγείας και του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη εγρήγορση από τις 4 Ιανουαρίου 2006, ενώ έγινε άμεση επικαιροποίηση των οδηγιών για τη γρίπη των πτηνών στις ΔΥΠΕ.

Μόνον ο οδηγός Michelin είναι σήμερα ο πραγματικός ειρηνοδίκης του επαγγέλματος".

Διακρίσεις

Ο Λουαζό ήταν ο πρώτος μεγάλος Γάλλος σεφ που εισήγαγε, το 1998, την επιχείρησή του στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Αποκαλούσε το "Le Cote d' Or" στο Σολιέ "η υψηλή ραπτική μου" και είχε ιδρύσει τρία εστιατόρια στο Παρίσι που είχαν γίνει διάσημα με τις ονομασίες "Tante Louise", "Tante Jeanne" και "Tante Marguerite". Αλλά οι μετοχές της Bernard Loiseau SA δεν πήγαιναν καλά και ο ίδιος ο Λουαζό είχε παραδεχθεί πρόσφατα: "Τα καταφέρνω θαυμάσια με τους βάτραχούς μου, αλλά όχι και με το χρηματιστήριο".