Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( διαπίστευση στο εργαστήριο δημοσίων έργων :: 2/1/2006 20:24:36) 

Διαπίστευση στο εργαστήριο Δημοσίων Έργων Μεσολάβηση Γ. Παπανδρέου

2.3 Κλασική εποχή (480 - 323 π.Χ.)

Πιστοποίηση ποιότητας με ισχύ μέχρι το 2009 έλαβε η υπηρεσία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ελέγχει τις προϋποθέσεις εκτέλεσης των έργων υποδομών

Θετικά ανταποκρίνονται κατ'αρχήν στο ελληνικό σχέδιο ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία

Την περίοδο από το τέλος των περσικών πολέμων έως και το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου οι ιστορικοί ονομάζουν κλασική.

Αλμα στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών της έκανε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη διαπίστευση του Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. (ΕΣΥΔ) κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο χαρακτηρισμός αυτός αναγνωρίζει στην εποχή την υπεροχή των συντελεστών της και των επιτευγμάτων τους, επικυρώνει την πνευματική τους επιβολή και τη διαχρονική επιβίωση τους στις ιδέες και στα δημιουργήματα μεταγενέστερων εποχών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Τσιότρα, η διαπίστευση του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι πολύ σημαντική στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου έργου.

Νέα πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας επεξεργάζεται η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εποχή αυτή διαμορφώθηκαν οι αξίες που αποτελούν τα θεμέλια του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

«Η διαπίστευση αυτή σημαίνει πολλά για την περιφέρεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο που να έχει αποκτήσει διαπίστευση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στον έλεγχο της ποιότητας υλικών και έργων», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσιότρας. Το περιεχόμενό της συζήτησε εκτενώς ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Κόλιν Πάουελ, αλλά και τους ομολόγους του της Ένωσης που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία - μόνιμα μέλη -, Γερμανία, Ισπανία - μη μόνιμα μέλη) και κατ' αρχήν έχει συναντήσει θετική ανταπόκριση.

Το νικηφόρο αποτέλεσμα των περσικών πολέμων ήταν καθοριστικό για την ιστορική πορεία των Ελλήνων.

Το Εργαστήριο Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης απέκτησε τη διαπίστευση στις 14 Νοεμβρίου 2005 με ισχύ μέχρι το 2009, υπό τον όρο της συνεχούς συμμόρφωσής του προς τους κανονισμούς και τα κριτήρια του ΕΣΥΔ. Το σχέδιο του κ. Παπανδρέου - στην τελική διαμόρφωση του οποίου έπαιξαν ρόλο και οι ΗΠΑ - προβλέπει να τεθούν, εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, συγκεκριμένοι "υλοποιήσιμοι" στόχοι στον Σαντάμ Χουσεΐν, οι οποίοι θα είναι σαφώς μετρήσιμοι και θα πρέπει να καλυφθούν εντός ορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Η αυτοπεποίθηση, η αίσθηση της αυτάρκειας αλλά και της υπεροχής απέναντι στους «βαρβάρους» και πάνω απ' όλα η ψυχική ευφορία του νικητή που θέλει να αποκαταστήσει τις καταστροφές ήταν κίνητρα που δημιούργησαν τα επιτεύγματα στην πολιτική, στα γράμματα και τις τέχνες της κλασικής εποχής.

Όπως γνωστοποιήθηκε από την περιφέρεια, με τη διαπίστευσή του το Εργαστήριο Δημοσίων Έργων επικυρώνει την ικανότητά του να εκτελεί δοκιμές, ενώ η διαπίστευση αποτελεί διεθνή αναγνώριση της τεχνικής ικανότητας και αξιοπιστίας του.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η Αθήνα μετά την επιτυχία στη Σύνοδο Κορυφής φιλοδοξεί τώρα να συμβάλει στο να γεφυρωθεί το χάσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά την προειδοποίηση του Ζακ Σιράκ ότι θα αρνηθεί να συναινέσει σε νέο ψήφισμα για το Ιράκ.

Μετά τους περσικούς πολέμους και για πενήντα περίπου χρόνια η Αθήνα εξελίχθηκε σε ηγεμονική δύναμη, γεγονός που δημιούργησε τις προϋποθέσεις της αντιπαράθεσης της με τη Σπάρτη.

Οι δοκιμές που καλύπτονται από τη διαπίστευση αφορούν σε όλους τους τομείς του εργαστηρίου: εδαφών, ασφαλτικών και οδοστρωμάτων, σκυροδέματος και δομικών υλικών.

Θετικές αντιδράσεις

Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των δύο σημαντικότερων πόλεων είχαν ως αποτέλεσμα τη διαίρεση του ελληνικού κόσμου σε δύο μεγάλους συνασπισμούς.

«Ως διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επενδύσει στην παραγωγή ποιοτικού έργου προς όφελος όλων των πολιτών και οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς», επισήμανε ο κ. Τσιότρας, τονίζοντας ότι «στόχος της διαπίστευσης είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής στάθμης και σταθερής ποιότητας, ώστε το εργαστήριο να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν μάλιστα πως Γάλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί και Βρετανοί - που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας - είναι κατ' αρχήν θετικοί, ενώ ευμενώς αντέδρασε και ο Κόλιν Πάουελ.

Οδήγησαν τους Έλληνες σε μακροχρόνια εμφύλια σύρραξη τριάντα περίπου χρόνων, τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Ο διευθυντής της διεύθυνσης Δημοσίων Έργων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αδαμάντιος Στεφανίδης σημείωσε ότι πλέον το εργαστήριο, μεταξύ των άλλων, εκπαιδεύει το προσωπικό του σε νέες μεθόδους και τεχνικές, ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση.

Η θετική ανταπόκριση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του διχασμού που έχει εκ νέου ξεσπάσει στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, μετά την ένταση που επικράτησε την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. τον ανταγωνισμό των ελληνικών πόλεων-κρατών υποδαύλισε η παρέμβαση των Περσών με την παροχή χρημάτων ή στρατιωτικής βοήθειας, ενώ το δεύτερο μισό του αιώνα εμφανίζεται ως επιτακτική ανάγκη η ιδέα της πανελλήνιας ένωσης.

Οι ίδιοι διευκρίνιζαν πως οι στόχοι που θα τεθούν στον Σαντάμ θα κινούνται σαφώς στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1441, αλλά και των επιθεωρήσεων που διενεργούνται στο Ιράκ.

Η ένωση των Ελλήνων και ο κοινός τους αγώνας εναντίον των Περσών ήταν εγχείρημα του Ελληνισμού της Μακεδονίας, το οποίο επιτεύχθηκε εν μέρει από το Φίλιππο Β’ και ολοκληρώθηκε από το Μ. Αλέξανδρο.

Περισσότερος χρόνος

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και τα μέσα στους ελεγκτές να ολοκληρώσουν το έργο τους - χρόνος που δεν πρέπει βέβαια να είναι απεριόριστος.

Πιο σαφής υπήρξε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι "η ελληνική κυβέρνηση και η προεδρία θα συνεχίσουν να κάνουν κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Νομίζουμε ότι σε έναν κόσμο, ο οποίος έχει ζήσει καταστροφές και ξέρει τι σημαίνει πόλεμος, τι δυστυχία μπορεί να φέρει ο πόλεμος, σε έναν κόσμο που θέλει ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία, πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τον πόλεμο".

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία που είχε στο τιμόνι της Ένωσης και στο εσωτερικό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματίσει τη σύγκληση σειράς κυβερνητικών και κομματικών οργάνων για την ερχόμενη εβδομάδα. Ταυτοχρόνως, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα, χαρακτήρισε "όνειρα… χειμερινής νυκτός" τα σενάρια περί μεταπήδησής του σε ευρωπαϊκό αξίωμα.

Στον χώρο της Ν.Δ., τώρα, όπου επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής "ένα θετικό βήμα", που "εξέπεμψε μια κοινή ευρωπαϊκή φωνή".

Ο Κ. Μητσοτάκης

Πιο θερμός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι "ήταν σωστή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης να καλέσει αμέσως έκτακτη σύνοδο κορυφής για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα… Όσοι είχαμε πείρα της Ευρώπης ξέραμε ότι από την ώρα που εκαλείτο η σύνοδος θα πετύχαινε. Και πράγματι πέτυχε, ο σκόπελος παρακάμφθηκε, αλλά τα προβλήματα έμειναν".

Ο Θ. Πάγκαλος

Αντιθέτως, ο Θόδωρος Πάγκαλος - μιλώντας στο ΚΤΕ Άμυνας του ΠΑΣΟΚ - χαρακτήρισε το κείμενο της συνόδου κορυφής ως "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ" που "δεν λέει πουθενά ότι είναι απαραίτητη η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση που θα ήταν μια ευρωπαϊκή θέση".

Πρόσθεσε, όμως, ότι το κείμενο "ενόχλησε τις ΗΠΑ - κι εγώ πιστεύω ότι σε αυτό το θέμα οι ΗΠΑ έχουν παραπέρα στόχους, δηλαδή δεν θέλουν απλώς να κάνουν αυτήν την επιχείρηση, θέλουν να επωφεληθούν από τη διάσταση απόψεων που εμφανίζεται και υπό αυτήν την έννοια το κείμενο αυτό είναι θετικό".