Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

67 ΟΛΥΜΠΙΑ

Ντενκτάς κατά πάντων

Η οικονομική και κοινωνική οργάνωση.

68 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ

Αποδοκίμασε δήλωση του Γκιουλ και επετέθη κατά Ανάν και Ντε Σότο

Η συγκρότηση των πόλεων-κρατών συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στις ομηρικές κοινωνίες. ΟΛΥΜΠΙΑ Βουκαντίνοφ 12 1/2 4/7 1/6 1 1 25 Μέισον 3 1/2 1/2 0/4 3 1 14 Νικολαΐδης 21 9/9 0/3 4/7 4 - 30 Παπαβασιλείου - - - - 1 2 06 Λάππας - - - - - - 03 Αποστολίδης 8 1/2 2/4 1/4 1 2 28 Κακλαμάνος - - 0/1 03 - - 17 Ραντόγεβιτς 2 - 1/4 - 10 2 21 Γιόνζεν 6 - 3/4 0/1 4 1 16 Χαρισμίδης - - 0/1 - - - 07 Σέινφελντ - - 0/2 - - - 02 Στιούαρτ 15 2/2 5/8 1/3 11 3 31 Σύνολο 67 14/17 16/36 7/28 36 12 200

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Οι συνθήκες αυτές, που ήταν διαφορετικές από περιοχή σε περιοχή, οδήγησαν προοδευτικά στη μετεξέλιξη των ομηρικών κοινοτήτων σε πόλεις-κράτη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Μουλαομέροβιτς 21 5/6 2/5 4/8 5 5 37 Κανταρτζής - - - - - - 01 Τσαλδάρης 7 2/2 1/2 1/1 - - 13 Μασλαρινός 1 1/2 0/1 - 2 - 20 Νάντιφεϊ 5 - 1/4 1/1 3 - 25 Κοπρίβιτσα - - 0/1 - 3 1 10 Τσόπης - - 0/1 - - - 07 Μπούμπτζε Μπούμπτζε 11 3/4 4/8 - 4 - 22 Τόμας 18 12/14 3/6 - 5 2 36 Πασχάλης 5 1/2 2/5 - 5 - 17 Τσαμάτος - - 0/1 0/1 2 1 13 Σύνολο 68 24/30 13/34 6/11 34 9 200

Οι οιωνοί για την επίλυση του Κυπριακού χειροτερεύουν και όλα δείχνουν πως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αρχίζει από την Κυριακή περιοδεία στο τρίγωνο Άγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία, θα αναγκασθεί να περιορίσει τις φιλοδοξίες του.

Την περίοδο των μετακινήσεων τμήματα των ελληνικών φύλων πιθανότατα αυτονομήθηκαν, απέκτησαν στη συνέχεια μόνιμη εγκατάσταση και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η χωροταξική οργάνωση, οι τοπικές λατρείες κ.ά., δημιούργησαν τις πόλεις-κράτη.

Θα πρέπει μάλιστα να θεωρήσει ως ικανοποιητικό αποτέλεσμα αν επιτύχει τη δέσμευση της τουρκικής πλευράς σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα παράτασης των διαπραγματευτικών προσπαθειών.

Στην προσπάθεια τους αυτή ίσως να αναμείχθηκαν και με τμήματα άλλων φύλων.

Ακολουθώντας το μοτίβο που άρχισε ο Ντενκτάς, η Άγκυρα έκανε χθες το πρώτο της σχόλιο για την εκλογή του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Κύπρου.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή οι πρώτες πόλεις-κράτη πρέπει να σχηματίστηκαν στα παράλια της Μ. Ασίας στη διάρκεια του πρώτου αποικισμού.

Το μόνο που βρήκε να πει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιουσούφ Μπουλούτς είναι πως οι απόψεις του νεοεκλεγμένου προέδρου "χρονολογούνται από πολύ παλιά" και είναι "γνωστές".

Στον ελλαδικό χώρο ο σχηματισμός πιθανώς να ακολούθησε διαφορετική πορεία: ή ανεξαρτητοποιήθηκαν τμήματα διαφορετικών φύλων και οργανώθηκαν μεταξύ τους ή γειτονικές κοινότητες ενώθηκαν σε ενιαίο χώρο ή, ακόμα, από κώμες (χωριά) αποσπάστηκαν ομάδες και συγκρότησαν δική τους ενιαία διοίκηση.

"Ο κ. Παπαδόπουλος κομίζει στην προεδρία μία μάλλον βαριά αποσκευή ως (πρώην) μέλος της ΕΟΚΑ", είπε ο Μπουλούτς, προσθέτοντας ότι η εκλογή αυτή "αντανακλά μία επιλογή συνειδητή και συγκεκριμένη" εκ μέρους του εκλογικού σώματος.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις κάνουμε λόγο για συνοικισμό.

Την ίδια ώρα ο Ντενκτάς εξαπέλυσε βίαιη επίθεση κατά του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και κατά του ειδικού συμβούλου του, Άλβαρο ντε Σότο ο οποίος διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.

Επομένως, γίνεται φανερό ότι όλες οι πόλεις-κράτη δεν οργανώθηκαν συγχρόνως και με τον ίδιο τρόπο.

Για τον πρώτο είπε πως αν επιμείνει να φέρει σχέδιο το μόνο που θα καταφέρει είναι να τερματίσει τις καλές του υπηρεσίες.

7. Ο «συνοικισμός» της Αθήνας Οι Αθηναίοι, από τα πολύ παλιά χρόνια και περισσότερο απ' όποιους άλλους Έλληνες, ζούσαν αγροτική ζωή. Τον καιρό του Κέκροπος και των πρώτων βασιλέων της Αττικής μέχρι της εποχής του Θησέως, οι Αθηναίοι ζούσαν διασπαρμένοι σε μικρά κέντρα που είχαν, το καθένα, χωριστό πρυτανείο και χωριστούς άρχοντες. Μόνο άμα παρουσιαζόταν εξωτερικός κίνδυνος έκαναν κοινή συνέλευση υπό τον βασιλέα και ο κάθε οικισμός είχε χωριστή πολιτική ζωή και αυτοδιοίκηση. Έτυχε, μάλιστα, μερικοί από τους οικισμούς να πολεμήσουν εναντίον της Αθήνας όπως, για παράδειγμα, οι Ελευσίνιοι με τον Εύμολπο εναντίον του Ερεχθέως. Όταν, όμως, βασιλεύς έγινε ο Θησεύς, που ήταν δυνατός και σώφρων, έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις, κατάργησε τις βουλές και τις αρχές των άλλων οικισμών και οργάνωσε την πολιτεία στη σημερινή της μορφή μ' ένα βουλευτήριο κι ένα πρυτανείο. Άφησε τους κατοίκους να νέμονται τα κτήματα τους όπως και πριν, αλλά τους ανάγκασε να έχουν μια κοινή πολιτεία, την Αθήνα, η οποία εξελίχθηκε σε μεγάλη πολιτεία, και τέτοια την παρέδωσε ο Θησεύς στους μεταγενεστέρους. Θουκυδίδης, Β, 15 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Όσο δε αφορά τον δεύτερο, τον κατηγόρησε ως άνθρωπο των Ελληνοκυπρίων που ασκεί συνεχώς πιέσεις προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Κατά Γκιουλ

Όμως ούτε ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν απέφυγε τα βέλη τού Ντενκτάς. Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του κ. Γκιουλ στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα παρουσιάσει τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο ο Ντενκτάς εξεπλάγη από τη δήλωση του Γκιουλ, ότι είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.

"Κανένας δεν μπορεί να με υποχρεώσει να το υπογράψω", φέρεται να είπε ο κατοχικός ηγέτης. Μία μάλιστα εφημερίδα διερωτήθηκε "ποιος τελικά συνομιλεί με τον Ντε Σότο, αφού ο τελευταίος είχε επαφές διαρκείας έξι ωρών στην Άγκυρα, όπου συζήτησε τα καθήκοντα των υπουργείων και τους χάρτες". Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφημερίδας "Ορτάμ". "Γκιουλ: Είναι δυνατόν να επιλυθεί το Κυπριακό. Ντενκτάς: Δεν το πιστεύω".

Πολιτικοί παρατηρητές, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του Ντενκτάς και της Άγκυρας στην ανάδειξη του κ. Παπαδόπουλου στην προεδρία, σημείωναν ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να κατασκευάσει άλλοθι αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων και να επιρρίψει στη συνέχεια την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η περιοδεία

Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται στην Τουρκία στις 23 Φεβρουαρίου. Ο κ. Ανάν θα φθάσει στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια θα ταξιδεύσει στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αχμέτ Σεζέρ, τον Πρωθυπουργό Αμντουλάχ Γκιουλ και θα προεδρεύσει συσκέψεων μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιασάρ Γιακίς όπου θα συζητηθούν το Κυπριακό και το θέμα του Ιράκ.

Από την Άγκυρα ο Κόφι Ανάν θα φτάσει τη Δευτέρα στην Αθήνα και το απόγευμα θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Θα έχει ήδη προηγηθεί ­ το πρωί της ίδιας ημέρας ­ συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου και τους επιτελείς του.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές ο κ. Ανάν επιθυμεί πρώτα να διαβουλευθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους και κατόπιν να αποφασίσει αν θα υποβάλει νέο σχέδιο ή όχι.

Οι διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου είχε χθες, συνοδευόμενος από τη νέα ­ ατύπως για την ώρα, διότι η σύστασή της δεν ανακοινώθηκε επισήμως ­ διαπραγματευτική ομάδα, την πρώτη ενημέρωσή του σε δύο συναντήσεις με τον κ. Άλβαρο ντε Σότο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. ντε Σότο ανέλυσε το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και απάντησε σε ερωτήσεις του κ. Παπαδόπουλου.

Στη διαπραγματευτική ομάδα συμμετέχει (προσωρινά) ο κ. Αλέκος Μαρκίδης που συμμετείχε και στη διαπραγματευτική ομάδα του κ. Κληρίδη. Η συμμετοχή του κ. Μαρκίδη (ο οποίος ήταν αντίπαλος του κ. Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές) κρίθηκε αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαπραγμάτευσης από ελληνοκυπριακής πλευράς.

Νέα πρόσωπα στη διαπραγμάτευση εμφανίζονται να είναι ο κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης, πρόεδρος της Έπαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, που υποστήριξε τον κ. Παπαδόπουλο στις εκλογές, και ο κ. Τουμάζος Τσελέπης, μέλος του Γραφείου Μελετών του ΑΚΕΛ. Ο κ. Χρυσοστομίδης είναι γνωστός νομικός και ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη του Κυπριακού.