Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( 9,7 εκατ. ευρώ σε υποδομές :: 2/1/2006 20:26:26) 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ

Η μεγάλη ληστεία των διαμαντιών

Η συμμαχία της Δήλου - Αθηναϊκή ηγεμονία.

9,7 εκατ. ευρώ σε υποδομές

Αμβέρσα: Συμμορία άδειασε μέσα σε μια νύχτα 123 θωρακισμένα χρηματοκιβώτια

Η Αθήνα μετά την απόκρουση του περσικού κινδύνου ανασυγκροτήθηκε και εξελίχθηκε σε μεγάλη ναυτική δύναμη.

Η δημιουργία πέντε νέων χώρων πρασίνου και αθλοπαιδιών, η κατασκευή κολυμβητηρίου, η διαμόρφωση κόμβου μεταξύ των οδών Εγνατία, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Πρασακάκη και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του δημαρχείου ξεχωρίζουν μεταξύ των έργων που έχουν περιληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Πυλαίας για το 2006.

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Τέθηκε επικεφαλής μεγάλου μέρους των ελληνικών πόλεων, ιδρύοντας την Α’ Αθηναϊκή συμμαχία (478/7 π.Χ.).

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο κατά την επισήμανση του δημάρχου Βασίλη Καρτάλη είναι φιλόδοξο, αναπτυξιακό και, συγχρόνως, αξιόπιστο και ειλικρινές, ανέρχεται σε 9.783.805,79 ευρώ.

Ήξεραν καλά τη δουλειά τους. Είχαν πληροφορίες από "μέσα". Και σίγουρα ήταν αποφασισμένοι να κάνουν κάτι πολύ θεαματικό. Όλα αυτά ήταν αρκετά ώστε τα μέλη της συμμορίας που "χτύπησε" στην Αμβέρσα να κάνουν τη μεγαλύτερη ληστεία διαμαντιών στον κόσμο.

Η ενέργεια αυτή ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της, που στόχευαν στην ανάδειξη της σε μεγάλη δύναμη.

Στον τομέα του πρασίνου σχεδιάζονται, μεταξύ των άλλων, η διαμόρφωση χώρου πρασίνου επί της οδού Μερκούρη, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ, η δημιουργία παιδικών χαρών στον συνοικισμό των Κωνσταντινουπολιτών, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, και η κατασκευή πλατείας στην οδό Κύπρου, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.

Κινηματογραφική κλοπή. Χωρίς να ανοίξει ούτε μύτη, συμμορία άδειασε 123 χρηματοκιβώτια γεμάτα διαμάντια, στην Αμβέρσα

Έδρα της συμμαχίας ορίστηκε η Δήλος (Δηλιακή συμμαχία), όπου βρισκόταν το συμμαχικό ταμείο και συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο οι αντιπρόσωποι.

Νέοι χώροι πρασίνου προβλέπεται να διαμορφωθούν επί της οδού 17ης Νοέμβρη (45.000 ευρώ) και μεταξύ των οδών Βουλγαροκτόνου, Σταδίου και Γρηγορίου Ε' (45.000 ευρώ).

Οι αρμόδιες αρχές στο Βέλγιο ακόμη μετράνε.

Τα μέλη που την αποτέλεσαν είχαν, τουλάχιστον στην αρχή, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

Στο τεχνικό πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί η κατασκευή περίφραξης στην περιφερειακή τάφρο μέχρι την οδό Τσέλιου, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ, και η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή υπόγειου πάρκιγκ κάτω από την κεντρική πλατεία του οικισμού της Πυλαίας, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Και θα χρειαστούν μέρες ώσπου να εξακριβώσουν την αξία των πολύτιμων πετραδιών που πήραν μαζί τους οι κλέφτες.

Ο φόρος καθοριζόταν σε πλοία ή χρήματα.

Ακόμη περιλαμβάνονται τα έργα της ανάπλασης των πεζοδρομίων της οδού Προφήτη Ηλία, προϋπολογισμού 325.000 ευρώ, της ασφαλτόστρωσης τμημάτων της οδού Θεσσαλονίκης - Θέρμης, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, και της κατασκευής κολυμβητηρίου, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. Πάντως, θα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

12. Η ίδρυση της συμμαχίας της Δήλου Οι Αθηναίοι ανέλαβαν, έτσι, την αρχηγία με τη θέληση των συμμάχων εξαιτίας της έχθρας τους εναντίον του Παυσανία. Όρισαν ποιοι από τους συμμάχους έπρεπε να συνεισφέρουν χρήματα και ποιοι να προμηθεύσουν καράβια για την αντιμετώπιση των βαρβάρων. Σκοπός, έλεγαν, ήταν να λεηλατήσουν τις κτήσεις του Βασιλέως, αντίποινα για όσα είχαν πάθει. Για πρώτη φορά, τότε, οι Αθηναίοι διόρισαν Ελληνοταμίες που πηγαίναν και εισέπρατταν τον φόρο. Έτσι ονομάστηκε τότε, η εισφορά. Το ύψος του πρώτου φόρου που ορίστηκε ήταν τετρακόσια εξήντα τάλαντα, ταμείο ήταν η Δήλος και οι συνελεύσεις της συμμαχίας γίνονταν στο Ναό. Θουκυδίδης, Α, 96 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής πολιτικής προγραμματίζονται η απαλλοτρίωση του Πύργου Πρασακάκη (10.000 ευρώ), η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου επί της οδού Κύπρου (100.000 ευρώ) και η ίδρυση παραρτήματος στο ΚΑΠΗ Μαλακοπής (35.000 ευρώ).

Τουλάχιστον από το 1550, όσοι είχαν ένα διαμάντι και ήθελαν έναν τεχνίτη να το κόψει καλά, το πήγαιναν στην Αμβέρσα.

Τη συμμαχία οι Αθηναίοι τη χρησιμοποίησαν ως μέσο επικράτησης και κυριαρχίας·

Για την κατασκευή δικτύου όμβριων υδάτων στην οδό Δελφών μέσα στο τρέχον έτος θα διατεθούν 200.000 ευρώ και για βελτιώσεις σε όλα τα διδακτήρια του δήμου 115.000 ευρώ.

Από τότε, η πόλη έγινε το επίκεντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας διαμαντιών.

ως μέσο επικράτησης απέναντι στους Πέρσες και στους υπόλοιπους Έλληνες και ως μέσο επιβολής της κυριαρχίας τους στους ίδιους τους συμμάχους.

Κυρίαρχη θέση στο νέο τεχνικό πρόγραμμα κατέχει το έργο της ανάπλασης του αύλειου χώρου του δημαρχείου Πυλαίας, προϋπολογισμού περίπου 343.000 ευρώ.

Σήμερα, τουλάχιστον 25 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών περνούν κάθε χρόνο από την πόλη.

Ο πόλεμος εναντίον των Περσών συνεχίστηκε με αρκετές διακοπές, εξαιτίας των πολιτικών αντιθέσεων στην Αθήνα.

Καμιά συμμορία που σέβεται τον εαυτό της δεν θα μπορούσε να την αγνοήσει.

Οι Έλληνες που δεν είχαν προσχωρήσει στη συμμαχία, αν και δεν αντιμετώπιζαν ευνοϊκά την αύξηση της δύναμης των Αθηναίων, εντούτοις δεν εκδήλωναν φανερά την αντίθεση τους.

Η συμμορία που χτύπησε στην Αμβέρσα έδρασε σαν να ακολουθούσε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Ακόμα και οι Σπαρτιάτες ήταν επιφυλακτικοί και μόνο όταν τους δινόταν η ευκαιρία, προσπαθούσαν με πλάγιο τρόπο να εξασθενίσουν την αυξανόμενη δύναμη της Αθήνας.

Και προπαντός αθόρυβα.

Ο Κίμων, εκπρόσωπος της αριστοκρατικής παράταξης, ήταν υπέρ της συνεργασίας με τη Σπάρτη.

Χωρίς πυροβολισμούς, χωρίς αίματα.

Ως αρχιστράτηγος της συμμαχίας εργάστηκε για τη στερέωση της αθηναϊκής δύναμης και την αντιμετώπιση των Περσών.

Απλώς, τα μέλη της μπήκαν από τη μια πόρτα σε ένα από τα πιο αυστηρά φρουρούμενα κτίρια της Αμβέρσας και βγήκαν από την άλλη χωρίς να συναντήσουν στον δρόμο τους ψυχή.

Η σημαντικότερη από τις στρατιωτικές ενέργειες του ήταν η νικηφόρα αντιμετώπιση των Περσών στις εκβολές του Ευρυμέδοντος ποταμού στις Μικρασιατικές ακτές (περίπου το 467 π.Χ.).

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Ωστόσο, η φιλολακωνική πολιτική που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα την πολιτική του ήττα και τη διακοπή των φιλικών σχέσεων Αθήνας και Σπάρτης, όταν οι Λακεδαιμόνιοι απέπεμψαν αθηναϊκή στρατιωτική δύναμη που είχε σταλεί για να τους συνδράμει στη διάρκεια εξέγερσης των ειλώτων της Μεσσηνίας (Γ Μεσσηνιακός πόλεμος, 464-455 π.Χ.).

Η κλοπή έγινε τη νύχτα της Κυριακής, αλλά μόλις το άλλο πρωί οι αδαμαντέμποροι που στεγάζονταν στο κτίριο διαπίστωσαν ότι οι κλέφτες είχαν αδειάσει εντελώς 123 από τα 160 θωρακισμένα χρηματοκιβώτια που βρίσκονται εκεί.

Στην Αθήνα την περίοδο αυτή συνέβησαν πολιτικές ανακατατάξεις.

Οι κλέφτες πήραν μαζί τους και τα έγγραφα που πιστοποιούν τη γνησιότητα και την προέλευση των διαμαντιών.

Οι δημοκρατικοί επικράτησαν με αρχηγό τον Εφιάλτη και περιόρισαν τις δραστηριότητες των αριστοκρατικών.

Η κεντρική πόρτα του χρηματοκιβωτίου, είκοσι εκατοστά πάχος, που δεν τη διαπερνάει ούτε βόμβα, δεν είχε παραβιαστεί.

Ο Κίμων εξοστρακίστηκε (461 π.Χ.) και η φιλολακωνική πολιτική του εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Μάλιστα, οι κλέφτες είχαν την ευγένεια να την κλείσουν φεύγοντας.

Μετά τον εξοστρακισμό του Κίμωνα δολοφονήθηκε ο Εφιάλτης και αρχηγός των δημοκρατικών αναδείχθηκε ο Περικλής.

"Υπάρχουν κάμερες, συναγερμοί, φρουροί σε εικοσιτετράωρη βάση", λέει στην "Γκάρντιαν" ο Γιούρι Στέβερλινκ, εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Διαμαντιών της Αμβέρσας.

13. Ο Εφιάλτης περιορίζει τη δύναμη των αριστοκρατικών Για δεκαεπτά χρόνια ακριβώς μετά από τους περσικούς πολέμους η πολιτεία παρέμεινε κάτω από την εξουσία των Αρεοπαγιτών (αριστοκρατικών), αν και προοδευτικά έχαναν τη δύναμη τους. Καθώς αύξανε η ισχύς του πλήθους, έγινε αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης ο Εφιάλτης, ο γιος του Σοφωνίδη, που τον θεωρούσαν αδιάφθορο και φιλόπατρη, και στράφηκε κατά της Βουλής του Αρείου Πάγου. Πρώτιστα έβγαλε από τη μέση πολλούς Αρεοπαγίτες, κινώντας δίκες εναντίον τους εξαιτίας της διοίκησης τους. Αριστοτέλης, Αθηναίων Πολιτεία, 25.

"Πρέπει να είχαν βοήθεια από μέσα.

Η Αθήνα, παρά τον ανταγωνισμό της με τη Σπάρτη, κατόρθωσε να επεκτείνει τη συμμαχία ανάμεσα στους Έλληνες.

Αυτό υποψιάζονται όλοι".

Επιβλήθηκε δυναμικά μεταβάλλοντας τη συμμαχία σε ηγεμονία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα χρηματοκιβώτια που "χυπήθηκαν" ανήκουν σε 70 άτομα και οργανισμούς.

Η μεταβολή αυτή έγινε τυπικά με τη μεταφορά του συμμαχικού ταμείου από τη Δήλο στην Ακρόπολη των Αθηνών (454 π.Χ.), ουσιαστικά όμως εκδηλώθηκε με ένοπλες επεμβάσεις των Αθηναίων στις συμμαχικές πόλεις που παρουσίαζαν διαθέσεις αποχώρησης από τη συμμαχία.

Η αστυνομία ανακρίνει όλους τους ιδιοκτήτες που, με βάση τις καταθέσεις τους, η λεία των κλεφτών υπολογίζεται σε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.

Όστρακο με χαραγμένο το όνομα τον Κίμωνα. Τον πολίτη εκείνο τον οποίον το όνομα ήταν χαραγμένο στα περισσότερα όστρακα, τον εξόριζαν για δέκα χρόνια από την πόλη. Το μέτρο του οστρακισμού θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση της επιβολής τυραννικού καθεστώτος. (Αθήνα, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς)

"Θα πρέπει να έμειναν στα χρηματοκιβώτια ώρες ή να ήταν πάρα πολλοί για να προλάβουν να τα αδειάσουν σχεδόν όλα", λέει η Λιν Νούιτς, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της πόλης.

Ο Κίμων επέστρεψε μετά από δεκάχρονη εξορία (451 π.Χ.) και έγινε εκ νέου κύριος της πολιτικής κατάστασης.

Ο τζίρος από τα διαμάντια της Αμβέρσας ανήλθε σε 30 δισ. ευρώ την περυσινή χρονιά.

Υπέγραψε πενταετή ανακωχή με τη Σπάρτη και στράφηκε εναντίον των Περσών στην Κύπρο, όπου και πέθανε κατά την πολιορκία του Κιτίου (450 π.Χ.).

Η κλοπή της περασμένης Κυριακής είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που είχε γίνει το 1994.

Ο αθηναϊκός στόλος όμως τον επόμενο χρόνο κατόρθωσε να νικήσει τον περσικό στη Σαλαμίνα της Κύπρου.

Τότε είχαν ανοιχτεί μόνο πέντε χρηματοκιβώτια και είχαν αφαιρεθεί διαμάντια αξίας σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Αθηναίοι λέγεται ότι συνήψαν συνθήκη ειρήνης με τους Πέρσες, υποχρεώνοντας τους να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των ελληνικών πόλεων της Μ. Ασίας.

Η μεγάλη κλοπή της Αμβέρσας

Η συνθήκη αυτή είναι γνωστή ως Καλλίειος από το όνομα του αρχηγού της αθηναϊκής αποστολής στα Σούσα.

* Σε 120 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των διαμαντιών που εκλάπησαν την Κυριακή.

Πολλοί ιστορικοί ονομάζουν την ειρήνη Κιμώνειο, υποστηρίζοντας ότι κύριος συντελεστής της ήταν ο Κίμων με τις νίκες του εναντίον των Περσών.

* Από το 1550 η Αμβέρσα είναι το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου διαμαντιών.

Μετά το θάνατο του Κίμωνα πολιτική δράση ανέλαβε ο Περικλής, ο οποίος έκλεισε ειρήνη για τριάντα χρόνια (τριακοντούτεις σπονδαί) με τους Σπαρτιάτες (445 π.Χ.).

* 1.500 καταστήματα, 4 χρηματιστήρια και 30.000 εργαζόμενοι εξυπηρετούν το εμπόριο διαμαντιών της πόλης.

* Κάθε χρόνο διακινούνται στην πόλη 25 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών.

* Το Μιλένιουμ Σταρ, ένα διαμάντι 204 καρατιών, που είχε γίνει στόχος ληστών το 2000, έχει κοπεί στην Αμβέρσα.