Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( φυλακές και ασθένειες ) 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ "ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ" Μετά την πολιτική ήττα στη Βουλή για το ασυμβίβαστο, ο Σημίτης πέρασε στην αντεπίθεση και κάλεσε τον Καραμανλή να προσφύγει στη Βουλή αν αμφισβητεί τη δεδηλωμένη

Οι καινοτομίες του Κλεισθένη

Φυλακές και ασθένειες

Η κυβέρνηση έριξε το γάντι στη Ν.Δ.

Από την πολιτική διαμάχη που ακολούθησε την πτώση της τυραννίας, ευνοημένοι βγήκαν οι δημοκρατικοί, οι οποίοι με αρχηγό τον Κλεισθένη προχώρησαν σε ενέργειες που θεμελίωσαν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ενώ ο Καναδάς καταβάλλει επίπονες προσπάθειες για να ελέγξει τα ποσοστά του AIDS και της ηπατίτιδας C στον πληθυσμό της χώρας, και οι δύο ασθένειες παρουσιάζουν έκρηξη στις καναδικές φυλακές.

Αρνείται η Ρηγίλλης να καταθέσει πρόταση μομφής

Σημαντικό μέτρο ήταν η δημιουργία δέκα φυλών, των οποίων τα μέλη προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

Το σεξ χωρίς μέτρα προστασίας, η χρήση ναρκωτικών με χρησιμοποιημένες και βρόμικες βελόνες και η έλλειψη πολιτικής θέλησης για τη δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης μετατρέπονται σε έναν εφιάλτη που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πολύ πιο πέρα από τους τοίχους της φυλακής, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα σωφρονιστικά ιδρύματα και στις υπηρεσίες υγείας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Έτσι έπαψαν η συγγένεια και η καταγωγή να παίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή της Αθήνας.

"Το χλώριο, που χρησιμοποιούν οι φυλακισμένοι για την απολύμανσή τους, δεν είναι καν ευρέως διαθέσιμο.

Πετάει το γάντι στη Νέα Δημοκρατία η κυβέρνηση, ένα 24ωρο μετά τη βαριά πολιτική ήττα που υπέστη στη Βουλή για το ασυμβίβαστο. Με δήλωση του εκπροσώπου της Χρ. Πρωτόπαπα, η κυβέρνηση κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να προσφύγει στη Βουλή και να καταθέσει πρόταση μομφής, εφ' όσον θεωρεί πως η καταψήφιση του ασυμβίβαστου σημαίνει και αμφισβήτηση της δεδηλωμένης.

Με το μέτρο αυτό ο Κλεισθένης «έδωσε την πολιτεία στον λαό», όπως έγραψε αργότερα ο Αριστοτέλης.

Σε ό,τι αφορά τις σύριγγες, αφού δεν μπορούν να βρουν αποστειρωμένες, τις μοιράζονται, και κάποιες φορές χρησιμοποιούν και κάτι άλλο στη θέση τους, όπως στιλό για παράδειγμα", είπε ο Ντάνιελ Χάρπιν, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Κρατουμένων, που εδρεύει στο Μόντρεαλ.

Η κυβερνητική πρόκληση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και εσωκομματικό ακροατήριο, καθώς η ηγεσία της κυβέρνησης θεωρεί ότι μια πρωτοβουλία της Ν.Δ. για κατάθεση πρότασης μομφής θα ήταν ένα αποτελεσματικό τεστ για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είτε καταψήφισαν το ασυμβίβαστο είτε δήλωσαν «παρών» είτε απουσίασαν από την ψηφοφορία.

Ένα άλλο μέτρο ήταν η αύξηση της βουλής κατά 100 μέλη (Βουλή των Πεντακοσίων).

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τους φορείς των δύο ασθενειών, αφού οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να κάνουν τις σχετικές εξετάσεις, τα ποσοστά κυμαίνονται από 1% μέχρι 7% για τους φορείς του ιού HIV και 28% με 40% για τους φορείς της ηπατίτιδας C, ποσοστά δέκα φορές μεγαλύτερα από αυτά που ισχύουν για το γενικό καναδικό πληθυσμό.

Η Ν.Δ. πάντως αρνείται να σηκώσει το γάντι που της πέταξε η κυβέρνηση.

Για να προστατεύσει τους πολίτες από τον κίνδυνο αύξησης της δύναμης του πολέμαρχου στρατηγού, αύξησε τον αριθμό των στρατηγών σε δέκα.

Η χρήση κοινής σύριγγας είναι πιο συχνό φαινόμενο στις ομοσπονδιακές φυλακές, όπου εκτίουν ποινές φυλάκισης οι βαρυποινίτες.

Και οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή σχολίαζαν, χθες, ότι αντιλαμβάνονται την αμηχανία του κ. Πρωτόπαπα μετά την ήττα που υπέστη η κυβέρνηση.

Κυρίαρχο σώμα έγινε πλέον η Εκκλησία του Δήμου, στην οποία λαμβάνονταν οι πιο σοβαρές αποφάσεις.

Το ενδεχόμενο όμως να προσβληθεί κάποιος από τον ιό του AIDS είναι εξίσου υψηλό και σε περιφερειακά σωφρονιστικά καταστήματα, πολλές φορές εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί είναι μολυσμένοι προτού φυλακιστούν.

Όπως έγινε γνωστό, η ιδέα είναι του ίδιου του κ. Σημίτη, ο οποίος, παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα ότι «γι' αυτόν το θέμα (του ασυμβίβαστου) έκλεισε», στην πραγματικότητα δεν το θεωρεί καθόλου τελειωμένο, αλλά ανοιχτό και μάλιστα πολύ.

«ΜΗ ΦΥΛΟΚΡΙΝΕΙΝ»: ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΡΑΣΗΣ Έτσι ο λαός απέκτησε τον έλεγχο της πολιτικής ζωής κι ο Κλεισθένης έγινε αρχηγός και προστάτης του λαού… Εξαιτίας αυτών ο λαός εμπιστεύθηκε τον Κλεισθένη. Μετά ως επικεφαλής του λαού τον τέταρτο χρόνο από την ανατροπή των τυράννων, την περίοδο δηλαδή που ήταν άρχοντας ο Ισαγόρας, διαίρεσε αδιακρίτως όλους τους πολίτες σε δέκα φυλές αντί για τις παλιότερες τέσσερις, θέλοντας έτσι να τους αναμείξει για να μπορούν περισσότεροι να έχουν μερίδιο στη διακυβέρνηση του κράτους. Από αυτό προήλθε η φράση «δεν πρέπει να διακρίνουν τις φυλές», που λέγεται σε όσους θέλουν να εξετάσουν αν κάποιος κατάγεται από ευγενική γενιά. Αριστοτέλης, Αθηναίων πολιτεία, 20. 4 και 21,1-2

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 1997 από τις υπηρεσίες των σωφρονιστικών καταστημάτων σχετικά με τον ιό HIV και τους τρόπους μετάδοσής του, μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που βρίσκονται στις φυλακές είναι πιθανόν να κολλήσουν την ασθένεια λόγω του ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι «δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση η δυνατότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί και να ασκεί την εξουσία» και μάλιστα αυτή η αμφισβήτηση να προέρχεται από το εσωτερικό της.

ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ. Όταν ολοκληρώθηκαν αυτά, το πολίτευμα έγινε πολύ πιο δημοκρατικό από το αντίστοιχο του Σόλωνα. Πολλοί από τους νόμους του Σόλωνα είχαν αχρηστευθεί από το τυραννικό πολίτευμα, επειδή δεν εφαρμόζονταν. Ο Κλεισθένης, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη λαϊκή δύναμη, ψήφισε και τον νόμο του οστρακισμού. Ο νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ εξαιτίας της καχυποψίας που προκαλούσαν όλοι όσοι κατείχαν ισχυρές θέσεις. Ο Πεισίστρατος λόγου χάρη από δημοφιλής ηγέτης της και στρατηγός έγινε τύραννος. Αριστοτέλης, Αθηναίων πολιτεία, 22. 1-3

Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να βγάλει τα ναρκωτικά από τις φυλακές.

Για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός, παρ' ότι η Νέα Δημοκρατία δεν σήκωσε το γάντι και δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση μομφής, θα κρατήσει σε εκκρεμότητα το όλο θέμα.

Ο Κλεισθένης έκανε προσιτά στους πολίτες όλα τα αξιώματα και εξασφάλισε τη λαϊκή συνοχή. Η παρουσία ολοένα και περισσότερων ανθρώπων στις περιφερειακές φυλακές δημιουργεί νέα ανησυχία.

Κι όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, θα το κινήσει σε πρώτη ευκαιρία - στην πρώτη παρεμπόδιση ψήφισης νομοσχεδίου που θα έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση.

Δίκαια θεωρείται ως ο θεμελιωτής του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι μικρές ποινές που εκτίουν πολλοί κρατούμενοι καθιστά δύσκολο το έργο της εξέτασης και της διάγνωσης των ασθενειών, αλλά αποτελεί και ένα σοβαρό επιχείρημα της πολιτείας για να μην προχωρήσει στη δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης, όπως τη δωρεάν διανομή συρίγγων και προφυλακτικών.

Σκληρή στάση.

Οι δημοκρατικοί θεσμοί αφύπνισαν το ενδιαφέρον του πολίτη για τα κοινά και επέφεραν σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής της πόλης. Ωστόσο, γρήγορα οι κρατούμενοι αυτοί επανεντάσσονται στην κοινωνία, με αποτέλεσμα το ιδιαίτερο "πρόβλημά" τους να γίνεται πλέον δημόσιο πρόβλημα υγείας.

Η σκληρή στάση που έχει επιλέξει πλέον ο κ. Σημίτης δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται, ότι δηλαδή αυτό που πραγματικά έγινε προχθές στη Βουλή με τη χειραφέτηση μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν να τεθεί υπό ομηρεία η κυβερνητική πλειοψηφία.

Το αποφασιστικό αυτό βήμα προς τη δημοκρατία που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία Αθήνα έχει παγκόσμια ιστορική σημασία.

Αν και από πλευράς ορισμένων βουλευτών που καταψήφισαν το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο τονίζεται ότι «το θέμα έχει λήξει» και ότι «δεν αμφισβητήθηκε η συνοχή της παράταξης και πολύ περισσότερο η κυβερνητική πλειοψηφία», εν τούτοις, τα στελέχη που βρίσκονται γύρω από τον κ. Σημίτη θεωρούν ότι «το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εσωτερικά είναι μεγάλο».

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες

Οι σχέσεις με βουλευτές.

1. Τι ήταν η σεισάχθεια και γιατί πήρε αυτή την ονομασία;

Οι ίδιες πηγές έκαναν γνωστό ότι ο κ. Σημίτης δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ (π.χ., συναντήσεις με βουλευτές), θεωρώντας ότι «αυτός ο κύκλος επαφών ολοκληρώθηκε πέρυσι, και δεν είχε σημαντικά αποτελέσματα».

2. Με τον Κλεισθένη, γράφει ο Αριστοτέλης, «δημοκρατικώτερα πολύ τής Σόλωνος εγένετο η πολιτεία».

Αντίθετα, θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους βουλευτές, και ειδικά ορισμένους βουλευτές του κόμματος.

Να μεταφράσετε τη φράση και να εξηγήσετε το νόημα της.

Ίσως μάλιστα υπάρξουν «παραινέσεις» προς τους υπουργούς - κατ' εντολήν του Πρωθυπουργού - από τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη.

3. Τι ήταν η Εκκλησία του Δήμου;

Νέες προσπάθειες.

Ποιο ήταν το αντίστοιχο σώμα στο σπαρτιατικό πολίτευμα;

Η χθεσινή ημέρα πέρασε με την αποτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

4. Καταγράψτε με τη σειρά την εξέλιξη του πολιτεύματος (αριστοκρατία, δημοκρατία, τυραννίδα, βασιλεία) και τοποθετήστε με χρονική τάξη τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη του πολιτεύματος στην Αθήνα (Κύλωνας, Δράκοντας, Σόλωνας, Πεισίστρατος, Κόδρος).

Η κυβέρνηση (και διά του κ. Πρωτόπαπα) εξακολούθησε να υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται πολιτικό θέμα για την ίδια και ότι το αποτέλεσμα δεν συνιστά προσωπική ήττα του Πρωθυπουργού. Καταβλήθηκε μάλιστα νέα προσπάθεια για να τονισθεί ότι το πολιτικό πρόβλημα το έχει η Ν.Δ., 48 βουλευτές της οποίας είχαν υπερψηφίσει το άρθρο 57 του Συντάγματος που προβλέπει το ασυμβίβαστο και, προχθές, οι ίδιοι αυτοί βουλευτές, για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας και τακτικής, καταψήφισαν το ασυμβίβαστο.

Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα, από τις εξελίξεις που επέρχονται στη διεθνή πολιτική σκηνή, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αφοσιωθούν στα θέματα του επικείμενου πολέμου και των επιπτώσεών του. Ως εκ τούτου, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι το θέμα του ασυμβίβαστου θα επανακινηθεί όταν υπάρξουν - γιατί θα υπάρξουν - οι ενστάσεις εις βάρος βουλευτών που άσκησαν επαγγελματική δραστηριότητα από πρώτης του έτους…