Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( φιλόδοξη η ατζέντα της αυστριακής προεδρίας ) 

Εκατομμύρια σ' όλο τον κόσμο παρακολούθησαν γαργαλιστικές λεπτομέρειες από το οβάλ γραφείο του Μπιλ. Εκείνη, που το διασκέδασε περισσότερο όμως, είναι η εικονιζόμενη Μόνικα-"μαϊμού", με το πούρο ανά χείρας…

Η δήμαρχος Αθηναίων, αφού δεν κατέθεσε την κομματική της ταυτότητα, διεκδικεί ενεργό ρόλο στο κόμμα

>Παράδειγμα 10

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Υποψηφιότητα-μήνυμα από την Ντόρα

Ποια είναι η μέση κινητική ενέργεια των μορίων του αέρα στην ατμόσφαιρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ποια η μέση ταχύτητα των μορίων του οξυγόνου και του αζώτου;

Φιλόδοξη η ατζέντα της αυστριακής προεδρίας

Διεκδικεί πρωτιά στις εκλογές για το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ.

Λύση:

Η ανεργία, το ενιαίο νόμισμα, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανακατανομή των εισφορών των κρατών μελών στον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι τα κεντρικά θέματα της αυστριακής προεδρίας

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Είναι [pic].

Την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει από σήμερα η Αυστρία και ο καγκελάριος της χώρας, Βίκτορ Κλίμα, σε δηλώσεις του υπογράμμισε τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνησή του στα νέα της καθήκοντα, που θα ολοκληρωθούν μετά έξι μήνες.

Η εποχή που οι δήμαρχοι Αθηναίων κατέθεταν την κομματική τους ταυτότητα πέρασε ανεπιστρεπτί. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια για το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. στέλνοντας το μήνυμα ότι διατηρεί ενεργό ρόλο στο κόμμα.

Επειδή η μοριακή μάζα του οξυγόνου είναι 32 g/mol, θα έχουμε: [pic].

Τρία μόλις χρόνια μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστρία καλείται να προετοιμάσει το έδαφος για την ομαλή εφαρμογή του ενιαίου νομίσματος, αλλά και την ένταξη των νέων μελών, καθώς επίσης και να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις εισφορές των κρατών μελών στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα όμως μια σειρά από προβεβλημένα στελέχη «σνομπάρουν» τις εκλογές για το ανώτατο όργανο του κόμματος, επειδή θεωρούν ότι είναι υποβαθμισμένο.

Ομοίως για το άζωτο θα είναι: [pic]

"Δεν πρόκειται για λαϊκισμό.

Η ιδιότητα του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου είναι το μόνο κομματικό αξίωμα που διατήρησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο Δήμο Αθηναίων.

Η [pic] για τα μόρια οξυγόνου θα είναι: [pic] και ομοίως για το άζωτο [pic].

Η Αυστρία, όπως και η Γερμανία και η Ολλανδία, είναι της άποψης ότι πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της δίκαιης και αποτελεσματικής κατανομής των βαρών του προϋπολογισμού", δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος και πρόσθεσε ότι "προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι ορισμένα κράτη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στο τρίτο στάδιο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, παρ' όλα αυτά όμως συνεχίζουν να λαμβάνουν σημαντικά ποσά από το ταμείο συνοχής".

Και όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από αυτήν.

Ο Βίκτορ Κλίμα εννοούσε κυρίως την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οικονομίες των οποίων είναι αρκετά ισχυρές για να συμμετάσχουν στο ενιαίο νόμισμα, συνεχίζουν όμως να ενισχύονται από κοινοτικά κονδύλια.

Θα είναι εκ νέου υποψήφια, και θα διεκδικήσει την πρωτιά που έχασε για μία ψήφο στις προηγούμενες εκλογές.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι το κράτος με τη μεγαλύτερη εισφορά στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθούν η Ολλανδία και η Αυστρία. Άλλη λογική.

"Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι ασφαλώς το πρόβλημα της ανεργίας", τόνισε χθες ο Βίκτορ Κλίμα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Στελέχη της Ρηγίλλης υπενθυμίζουν πως η κ. Μπακογιάννη ακολουθεί εντελώς διαφορετική λογική από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο:

Η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας που πλήττει περίπου 18 εκατομμύρια Ευρωπαίους πρόκειται να εξεταστεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου που θα συγκληθεί από την αυστριακή προεδρία στο ανάκτορο Χόφμπουργκ της Βιέννης το Δεκέμβριο.

Δεν κατέθεσε την κομματική της ταυτότητα και δεν έχει πρόθεση να αυτονομηθεί από τη Ν.Δ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είναι αποφασισμένος να θέσει το ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης:

Αντίθετα, ως κορυφαίο στέλεχος του κόμματος συμμετέχει ενεργά στις εσωκομματικές εξελίξεις.

"Ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε την υποστήριξη του κόσμου για την Ευρώπη είναι να επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα που απαιτείται για τη νομισματική ένωση και στον αγώνα κατά της ανεργίας".

Βουλευτές του κόμματος μάλιστα υποστηρίζουν πως ο σημαντικότερος λόγος για την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη είναι να είναι παρούσα στο κόμμα σε περίπτωση που η Ν.Δ. χάσει τις εκλογές, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί θέμα διαδοχής του κ. Κ. Καραμανλή και όλοι πιστεύουν ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η Ένωση έχει γίνει σε ορισμένους τομείς υπερβολικά γραφειοκρατική και έχει απομακρυνθεί από τον Ευρωπαίο πολίτη, και για το σκοπό αυτό η αυστριακή προεδρία πρόκειται να οργανώσει ανεπίσημη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο για να εξετάσουν οι ηγέτες των 15 κρατών μελών τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσεγγίσει τον πολίτη και τις ανάγκες του. Στις προθέσεις του κ. Κ. Καραμανλή ήταν το Πολιτικό Συμβούλιο να γίνει κάτι αντίστοιχο με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Ο Κλίμα περιγράφει το όραμά του για μια Ευρώπη που θα βασίζεται σε "διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και το σεβασμό στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα". Ωστόσο, βουλευτές του κόμματος επισημαίνουν πως το ανώτατο όργανο του κόμματος «στα δύο χρόνια που λειτουργεί συνεδρίασε μόνο πέντε φορές και ελάχιστα συνέβαλε στη διαμόρφωση της πολιτικής». Πολλά προβεβλημένα στελέχη εκτιμούν ότι η συμμετοχή τους σε αυτό δεν έχει νόημα, αφού δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ν.Δ. Έτσι, τόσο η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, που είναι μέλος του οργάνου, όσο και οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Βουλγαράκης διαμηνύουν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι, ενώ ούτε οι κ.κ. Μιχάλης Λιάπης και Σταύρος Δήμας δείχνουν κανένα ενδιαφέρον.

Και κονταροχτυπήματα. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι στις εκλογές - που θα γίνουν μετά τις Απόκριες - δεν θα γίνει «σφαγή»: Οι κ.κ. Ορφανός, Παναγιωτόπουλος και Β. Μιχαλολιάκος θα είναι εκ νέου υποψήφιοι και θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους κ.κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο, Ν. Νικολόπουλο και Θ. Κασσίμη, ενώ για τις δύο θέσεις των γυναικών-βουλευτών θα διαγωνιστούν η κ. Φ. Πάλλη-Πετραλιά, η κ. Π. Φουντουκίδου και η κ. Ε. Παπαδημητρίου. Ακόμα μεγαλύτερος θα είναι ο ανταγωνισμός στα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αφού πέρα από την κ. Μπακογιάννη για τις υπόλοιπες 6 θέσεις διαγκωνίζονται τουλάχιστον 14 στελέχη. Η σωρεία των υποψηφιοτήτων μάλλον πονοκέφαλο προκαλεί στη Ρηγίλλης, αφού η ψηφοφορία δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και ενδεχομένως να ανατραπούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, που προσπαθούν να διατηρήσουν οι καραμανλικοί στο Παρασκήνιο.