Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( ο γάμος - "μυστήριον μέγα" ) 

Ο γάμος - "Μυστήριον μέγα" Ψηφίδες και ήχοι εμπειρίας στο χαρτί 8η ενότητα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Παρακολουθώ και συμμετέχω

Αγαπητή κ. Ζόννε,

Την εικόνα της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται στις σκέψεις του Κώστα Σκανδαλίδη και το βλέμμα οκτώ εικαστικών δημιουργών, παρουσιάζει η συλλεκτική έκδοση "Μέσα από την Ελλάδα"

Σ' αυτή την ενότητα:

Η στήλη σας "Επιστολές στην εφημερίδα", αποτελεί πράγματι, μέσον επικοινωνίας των αναγνωστών για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που τους απασχολούν.

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Θα γνωρίσουμε την παρατακτική σύνδεση και το ασύνδετο σχήμα στο λόγο μας. Όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, γιατί, όπως διαπιστώνω, υπάρχουν επιστολογράφοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας και έτσι η επικοινωνία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα.

Οι παπαρούνες του Μιχάλη Μακρουλάκη είναι ένα από τα οκτώ χαρακτικά που πλαισιώνουν τη συλλεκτική έκδοση "Μέσα από την Ελλάδα"

Θα μάθουμε ορισμένους συνδέσμους που χρησιμοποιούμε στην παρατακτική σύνδεση. Αφορμή για την επιστολή μου στάθηκε η άποψη που διατυπώνει αναγνώστριά σας όσον αφορά τη σχέση του γάμου με την κηδεία. Εμπειρίες και εικόνες μιας ζωής, ταξίδια και μνήμες που δεν έσβησαν "ζωντανεύουν" στο χαρτί.

Θα μελετήσουμε τα σημεία στίξης που χρησιμοποιούμε στην παρατακτική σύνδεση και το ασύνδετο σχήμα. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί μυστήριο της Εκκλησίας κατά το οποίο γίνεται συνένωση δύο ανθρώπων "εις σάρκα μία", με την ευλογία από την Εκκλησία του Χριστού.

Πίσω από τις λέξεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει εκείνη την πλευρά του εαυτού του που βρίσκεται μακριά από τον κόσμο της πολιτικής.

Θα συνεχίσουμε τη μελέτη αφηγηματικών κειμένων και τις παρατηρήσεις μας πάνω στο λόγο της αφήγησης.

Η συνένωση αυτή γίνεται κατά τρόπο μυστηριακό, την οποία εμείς οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούμε να την καταλαβαίνουμε.

Αφορμή η συλλεκτική καλλιτεχνική έκδοση "Μέσα από την Ελλάδα" της εταιρείας Kintec (κυκλοφορεί σε 200 αριθμημένα αντίτυπα και δεν πωλείται), η οποία περιλαμβάνει εκτός από τα κείμενα του Κώστα Σκανδαλίδη υπό τον τίτλο "Όταν οι λέξεις και τα χρώματα ηχούν", που εκδίδονται για πρώτη φορά, και οκτώ πρωτότυπα χαρακτικά των Παναγιώτη Τέτση, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Σωτήρη Σόρογκα, Αχιλλέα Δρούγκα, Μιχάλη Μακρουλάκη, Γιώργου Σταθόπουλου και Παναγιώτη Φειδάκη, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Θα συζητήσουμε και θα γράψουμε για τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν και στην εποχή μας, είτε αθλούμαστε οι ίδιοι είτε μας αρέσει να παρακολουθούμε αγώνες.

Κάποιος ιερέας της εκκλησίας, θα μπορούσε ίσως να μας διαφωτίσει επί του θέματος, μέσω των "επιστολών", ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το μεγαλείο του μυστηρίου τούτου. "Τούτα τα κείμενα γεννήθηκαν από την ανάγκη να εκφραστώ έξω από το πλαίσιο της καθημερινής ζωής, της μίζερης πολιτικής και της σκληρής δουλειάς", εξηγεί στα "ΝΕΑ" ο Κώστας Σκανδαλίδης. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το ότι ο Χριστός παραβρέθηκε στον γάμο της Κανά ευλογώντας το κρασί. "Πρόκειται για βιώματα, στιγμές από τη ζωή μου, αλλά και από τη διαδρομή μου μέχρι σήμερα, κατασταλαγμένα πράγματα και ημερολογιακές σημειώσεις.

Στον πολιτικό γάμο το ζευγάρι αντιμετωπίζει από κοινού τις οικονομικές και νομικές υποθέσεις του και δεν επέρχεται καμιά άλλη αλλαγή σ' αυτό.

Ψηφίδες από ό,τι έχω ζήσει, που προϋπήρχαν για χρόνια και τώρα βρήκαν έκφραση στο χαρτί, συμπυκνώνοντας ένα χρέος".

Όσον αφορά τα έξοδα του θρησκευτικού γάμου, τα περισσότερα απ' αυτά τα επωμιζόμαστε για να δείξουμε ότι εμείς κάναμε κάτι παραπάνω από τους άλλους.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης αποκαλύπτει τον άνθρωπο πίσω από την πολιτική μέσα από τα κείμενά του υπό τον τίτλο "Όταν οι λέξεις και τα χρώματα ηχούν"

Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε, ότι γεμίζουμε τις εκκλησίες με λουλούδια -τάχα, για να ομορφύνει- λες και μια εκκλησία δεν είναι από μόνη της όμορφη με όλες τις εικόνες των αγίων και την παρουσία και ευλογία του Κυρίου. Αναμνήσεις από τον πατέρα του Παπα-Γιώργη, από ένα ταξίδι στο Σινά και από ένα άλλο στο Καστελλόριζο, από την αίσθηση της θάλασσας του νησιού του, από τη διαδρομή από τη Χάλκη στην Κωνσταντινούπολη "ζωντανεύουν" μέσα από τούτα τα "πεζοτράγουδα", όπως τα χαρακτηρίζει ο Βασίλης Βασιλικός στον πρόλογο του λευκώματος. Καμία εκκλησία και κανένας ιερέας δεν μας υποχρεώνει να ακολουθήσουμε αυτή την παράλογη λογική των περιττών εξόδων. "Στα σύντομα αυτά ποιητικά κείμενα που παντρεύουν με άκρα δεξιοτεχνία τρεις τέχνες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους ­ λόγο, εικόνα, ήχο ­ το αυτοβιογραφικό στοιχείο, παρ' ό,τι έντονο παντού, αυτοκαταργείται για να δώσει τη θέση του στο πανελλαδικό και το οικουμενικό". Εμείς είμαστε που θέλουμε να "φανεί" ο δικός μας γάμος περισσότερο από τους άλλους, καταφεύγοντας σε περιττά έξοδα.

Παθιασμένος με τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν επιχειρεί να δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στο χαρτί, καθώς έγραφε ποιήματα από μικρός, όπως εξομολογείται. Έπειτα, η πολυκοσμία σε έναν γάμο, εξαρτάται από τον αριθμό των προσκλήσεων που στέλνουν οι μελλόνυμφοι. Τώρα όμως ένιωσε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνει το συγκεκριμένο βήμα "ύστερα από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν πηγαίνουν περισσότεροι από όσους καλεί κάποιος. Είναι σαν ένα δώρο προς τον εαυτό μου, γι' αυτό και το έχω αφιερώσει στον γιο μου".

Όσον αφορά τις συνέπειες του πολιτικού γάμου, (να μην τους επιτρέπεται -μερικές φορές, ίσως- να κοινωνούν, να βαφτίζουν τα παιδιά τους και να γίνονται οι ίδιοι ανάδοχοι, να δίνεται ευχή ιερέα στην κηδεία) από μερίδα του κλήρου, δεν θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαν να προσφέρουν, οι ελάχιστοι αυτοί κληρικοί στο ποίμνιό τους. Τα κείμενα του Κώστα Σκανδαλίδη πλαισιώνουν τα χαρακτικά οκτώ σημαντικών Νεοελλήνων εικαστικών δημιουργών, που "προσεγγίζουν ο καθένας με το ξεχωριστό μορφοπλαστικό του ιδίωμα τη δική τους Ελλάδα, συμβάλλοντας ομαδικά στη δημιουργία μιας τοιχογραφίας που εκφράζει το σύγχρονο εικαστικό μας γίγνεσθαι", όπως εξηγεί ο διευθυντής της Πινακοθήκης Πιερίδη, Τάκης Μαυρωτάς. Ο Χριστός με τη ζωή Του, μας έδειξε ότι δέχεται όλους τους ανθρώπους και δεν ξεχωρίζει κανέναν για κάτι που έκανε στο παρελθόν.

Έργα που έδωσαν πολλές φορές ερεθίσματα στον Κώστα Σκανδαλίδη για να συνθέσει τα κείμενά του.

Απεναντίας δέχεται όλους όσους πηγαίνουν κοντά Του.

Υπάρχει χρόνος στο φορτωμένο πρόγραμμα ενός υπουργού για τη συγγραφή;

Μου αρέσει περισσότερο η μικρή εικονίτσα, που όλοι σίγουρα είχαμε παιδιά, το Χριστό περιτριγυρισμένο από τα πρόβατα.

"Αλίμονο αν δεν υπήρχε!

Δεν κάνει επιλογές.

Κάθε πολιτικός πρέπει να έχει χρόνο για να καλλιεργεί τα ενδιαφέροντά του.

Εκείνος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι είμαστε.

Δεν μπορεί να είναι απόκοσμος.

"Κρίνει νεφρούς και καρδίαν", όπως αναφέρει ο Λόγος του Κυρίου.

Αντιθέτως πρέπει να διατηρεί εναλλακτικές διόδους", λέει ο κ. Σκανδαλίδης.

Είναι προτιμότερο να μην στερούμε από τον συνάνθρωπό μας την τελευταία ευχή, φεύγοντας απ' αυτόν τον κόσμο.

INFO

Να κηδεύεται ο καθένας, δηλαδή, αξιοπρεπώς, εφόσον το επιθυμούσε ο ίδιος και οι οικείοι του το επιδιώκουν.

Το λεύκωμα "Μέσα από την Ελλάδα" παρουσιάζεται στις 5 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. στην Πινακοθήκη Πιερίδη (Λεωφ. Ποσειδώνος 29, Γλυφάδα, τηλ. 210-8980.166).

Ο Χριστός μας, δεν τιμωρεί, αλλά νουθετεί.

Η έκθεση των έργων του έως 15 Φεβρουαρίου.

Με τιμή

Είσοδος ελεύθερη.

ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ