Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Επιστολή αναγνώστου

( οι προσπάθειες της πολιτείας για εντυπωσιασμό και αποπροσανατολισμό ) 

Οι προσπάθειες της πολιτείας για εντυπωσιασμό και αποπροσανατολισμό Τέρμα στα "σημαδεμένα" διαβατήρια για τους ανυπότακτους

Δ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Κύριε διευθυντά,

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Σε προηγούμενη ενότητα παρουσιάσαμε τα πρώτα βήματα για την προσέγγιση-γραφή ενός περιγραφικού κειμένου.

Ακούσαμε και διαβάσαμε, προχθές, τα ονόματα πολιτών που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τέρμα στα "σημαδεμένα" διαβατήρια, με παράλληλη επέκταση της ισχύος τους από 1 σε 5 χρόνια, δίνουν στους περίπου 15.000 ανυπότακτους εξωτερικού τα συναρμόδια υπουργεία έπειτα από νέο, αυστηρότατο, πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Διαβάσαμε και γράψαμε κείμενα που αναφέρονται στην περιγραφή του χώρου.

Κατ' αρχήν, από νομικής άποψης οι φοροφυγάδες οδηγούνται στον εισαγγελέα, όπως εξάλλου γίνεται και σε άλλες πολιτισμένες και δημοκρατικές χώρες.

Το υπουργείο Άμυνας αποδέχθηκε (για δεύτερη φορά) τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και σε ανάλογο μήκος κύματος, σύμφωνα με πηγές του "Πενταγώνου", είναι και τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Σ' αυτή την ενότητα, ξεκινώντας από την περιγραφή του χώρου, θα μελετήσουμε και την περιγραφή αντικειμένων, προσώπων, καταστάσεων κ.λπ.

Η κυβέρνηση, θα έπρεπε να ήταν προσεκτική με την τακτική αυτή, γιατί μια τέτοια επιχείρηση που έγινε και στο παρελθόν είχε "Παραπατήσει" καθώς αναφέρθηκε το όνομα του προπονητή Γιάννη Ιωαννίδη.

Μέχρι τώρα και από της ισχύος του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το 2002, τα προξενεία εξέδιδαν διαβατήρια στους ανυπότακτους εξωτερικού μόνο για ένα έτος και με την ένδειξη "Ισχύει για ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού (πλην Ελλάδος) και για είσοδο μόνο στην Ελλάδα για την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων" - διά σφραγίδος ή χειρογράφως…

Στη συνέχεια ο Γ. Ιωαννίδης διαμαρτυρήθηκε δημόσια ότι δεν φοροδιαφεύγει και η κυβέρνηση ζήτησε επίσης δημόσια συγνώμη.

Καταπέλτης ήταν με τα δύο πορίσματά του ο Συνήγορος του Πολίτη, όταν προσέφυγαν στην Αρχή ενδιαφερόμενοι που θεωρούν τη ρύθμιση παράνομη.

Και γιατί να 'χουμε φοροφυγάδες;

Ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Κομίνης αναφέρει - επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία - ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2002, και δίνει το δικαίωμα στους ανυπότακτους να έχουν διαβατήριο για να κινούνται στο εξωτερικό, δεν βάζει περιορισμό ως προς τον χρόνο ισχύος και ότι, όπως όλοι οι πολίτες, και οι ανυπότακτοι πρέπει να παίρνουν 5ετές διαβατήριο.

δεν γίνονται από την εφορία έλεγχοι και ποια η σημασία των "Ράμπο";

Πιο αυστηρός είναι στο θέμα της ένδειξης που τίθεται για την είσοδο στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια του εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού -μήπως έτσι και ξεχάσει ο κόσμος το "φιάσκο" με το Ρουμάνο- δεν περνάει στις μέρες μας.

Λίγο πολύ, και με νομικά επιχειρήματα, αναφέρει ότι με τη "σφραγίδα" αυτή ουσιαστικά προτρέπονται οι υπηρεσίες ελέγχου εισόδου στα σύνορα "να ενημερώνουν (αναρμοδίως!) τις στρατολογικές αρχές για κάθε διαπιστούμενη είσοδο ανυποτάκτου, είτε και την (παράνομη) κατάσχεση του διαβατηρίου".

Ο κόσμος αρχίζει και ξυπνά και γι' αυτό εξάλλου η γενική αδιαφορία ως προς την πολιτική και τα κοινωνικά.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει λόγο για ενδεχόμενη "εκ του πλαγίου" προσπάθεια της διοίκησης να ιδρύσει μεθόδους εντοπισμού και σύλληψης ανυπότακτων, κάτι που, όπως λέει, είναι αρμοδιότητα μόνο του νομοθέτη - με συμπλήρωση του νόμου.

Αλλά η αδιαφορία δεν σημαίνει και αποχαύνωση, η αδιαφορία μπορεί να μεταβληθεί σε κατακραυγή, πράγμα, που θα βλάψει κατά πρώτον τους πολιτικούς.

Επιπλέον, ζητεί την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς τα "σημαδεμένα" διαβατήρια αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία.

Ανάμεσα, δε, στα ονόματα των φοροδιαφυγάδων είναι παράξενο που δεν ακούστηκαν ονόματα μεγάλων εταιριών ή οικονομικών κολοσσών.

Εδώ και μήνες οι γνωματεύσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και οι απόψεις των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων κοντράρονταν με επικλήσεις νόμων και διατάξεων.

Πάντως, τέτοιες ενέργειες δεν τιμούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και μάλλον θα 'πρεπε να γίνονται με εχεμύθεια.

Τελικώς, στις 22.1.2003, ουσιαστικά απαυδισμένος, απευθύνθηκε στους ίδιους τους υπουργούς.

Κι ένα κράτος που θέλει ευσυνείδητους πολίτες, θα 'πρεπε να 'ναι κι εκείνο ευσυνείδητο.

Η θετική εισήγηση του υπουργείου Άμυνας θα λύσει μάλλον το θέμα.

Είναι γνωστό ότι η φοροδιαφυγή υπάρχει σ' όλα τα πλάτη και μήκη της γης και οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, υπολογίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό τους κι αυτό το φαινόμενο.

Μείωση θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης

Η Γερμανία, λ.χ., προϋποθέτει, στον προϋπολογισμό της, έλλειμμα γύρω στα 20% από φοροδιαφυγή, ενώ ο Γερμανός επιχειρηματίας ένα 30% από "κλεψίματα" του προσωπικού του σε βάρος της επιχείρησης (χρήση τηλεφώνου για προσωπικούς σκοπούς, αφαίρεση αντικειμένων κ.ά.).

Σε μείωση της θητείας μέχρι και έξι μήνες προχωρά το υπουργείο Άμυνας για τους αντιρρησίες συνείδησης, μετά την πίεση που ασκούν το Ευρωκοινοβούλιο και διεθνείς οργανώσεις για εξορθολογισμό της άοπλης και της κοινωνικής θητείας στην Ελλάδα.

Και να το πούμε κι αυτό.

Σήμερα, μετά την καθιέρωση του 12μήνου για την κανονική, πλήρη, στρατιωτική θητεία, η υποχρέωση των αντιρρησιών συνείδησης είναι:

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν σχολές, όπου οι Αμερικανοί διδάσκονται τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη φορολογία.

- 24 μήνες, αν επιλέγουν άοπλη θητεία μέσα σε στρατόπεδο.

Και τέλος, στις Σκανδιναβικές χώρες οι επιχειρηματίες όταν βγαίνουν για γεύμα ακόμα και με φίλους ζητούν τιμολόγιο για να το δηλώσουν ως έξοδο στα λογιστικά τους βιβλία.

Και - 30 μήνες για όσους επιλέγουν κοινωνική (εναλλακτική) θητεία σε κοινωφελείς φορείς του Δημοσίου.

Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι οι άμεσοι φόροι είναι τόσοι πολλοί, που το κράτος οφείλει να κάνει κάποτε και στραβά μάτια.

Ειδική θητεία για τους (θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς) αντιρρησίες ισχύει από το 1997 και αυτή την περίοδο εκπληρώνουν τέτοια θητεία 120-140 νέοι.

Και μιλάμε για κράτη με πολίτες που έχουν απαιτήσεις από τις κυβερνήσεις τους, που δεν μπορείς εύκολα να τους εντυπωσιάσεις ή να τους αποπροσανατολίσεις.

Όλοι (πλην ενός που κάνει θητεία χωρίς όπλο) έχουν επιλέξει την κατά 150% αυξημένη κοινωνική θητεία (30 αντί 12 μήνες).

Να σκεφθεί κανείς ο "συνήγορος του πολίτη" που άρχισε να λειτουργεί στη χώρα μας -μόλις πριν λίγες μέρες- και να δούμε αν θα λειτουργήσει άτεγκτα υπάρχει στη Βόρεια Ευρώπη εδώ και μια δεκαπενταετία και ίσως και περισσότερο.

Η ύπαρξη του 18μηνου "καπέλου" έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στο εξωτερικό επειδή θεωρείται "τιμωρητική" ρύθμιση.

Ήδη, το αν ο "συνήγορος του πολίτη" λειτουργήσει στη χώρα μας άτεγκτα, παραπέμπει στη δυσπιστία και μιζέρια, την οποία μας εμφύσησε σ' εμάς τους Έλληνες αυτή η χώρα.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη ισχύει μόνο ο διπλασιασμός της θητείας - δηλαδή π.χ. 12 μήνες ένοπλη, 24 μήνες κοινωνική.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΑΠΗ

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα σενάρια που έχουν καταρτισθεί από τους συνεργάτες του κ. Γ. Παπαντωνίου στο πλαίσιο εξορθολογισμού της θητείας των αντιρρησιών. Εξετάζονται επίσης θέματα αύξησης της αποζημίωσης για τροφή και στέγη, καθώς και η μείωση των ωρών απασχόλησης.