Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καταγγελίες για τη μεταφορά μαθητών :: 3/1/2006 21:07:15) 

ΧΤΥΠΗΜΑ Άγρια κόντρα για τις κάμερες

5.4 Ο κοινωνικός έλεγχος

Συναγερμός στον Έβρο

Ενώ ο Πάτροκλος Τσελέντης συμφωνεί με την απαγόρευση που προβλέπει ο νόμος

Πολλές φορές, ως νέα μέλη μιας ομάδας (νέοι μαθητές, οδηγοί, εργαζόμενοι) συμβαίνει να συνειδητοποιούμε τη σημασία ενός κανόνα μετά την ποινή που επιβάλλεται σε όσους τον παραβαίνουν ή την επιβράβευση όσων τον ακολουθούν.

Σε επιφυλακή και πάλι οι αρχές στην περιοχή, καθώς η στάθμη του ποταμού ξεπέρασε το όριο ασφαλείας.

ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Από τη δημόσια επίπληξη ή επιβράβευση από τον Διευθυντή του σχολείου μαθαίνουμε π.χ. ποια είναι η συμπεριφορά του μαθητή που γίνεται αποδεκτή στο σχολείο.

Πλημμύρισαν οικισμοί, προβλήματα στο αεροδρόμιο

ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Κάθε κοινωνία και κοινωνική ομάδα έχει, όπως αναφέραμε, ένα σύνολο κοινωνικών κανόνων το οποίο ρυθμίζει την οργάνωση και λειτουργία της.

ΣΕΛΙΔΑ 11

Σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, τάσσεται υπέρ της κάλυψης της δίκης με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ ένας τουλάχιστον κατηγορούμενος συμφωνεί με την απαγόρευση της παρουσίας ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη δικαστική αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου θα διεξαχθεί η εκδίκαση της υπόθεσης της τρομοκρατίας.

Όλοι μας έχουμε μάθει να αναμένουμε κάποια ένδειξη απόρριψης ή αποδοχής της συμπεριφοράς μας: ένα βλέμμα περιφρόνησης ή μια φιλοφρόνηση δηλώνουν αντίστοιχα ότι παραβήκαμε ή ακολουθήσαμε τους κανόνες.

ΠΕΛΛΑ

Ο Πάτροκλος Τσελέντης, ένας από τους ελάχιστους κατηγορούμενους που δεν έχουν ανακαλέσει την αρχική τους ομολογία, επιθυμεί όσο το δυνατόν λιγότερη δημοσιότητα, γεγονός που συνάδει με τους χαμηλούς τόνους που έχει ακολουθήσει από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του.

Άλλοτε αυτό δηλώνεται με μια σοβαρότερη τιμωρία - ποινή ή με ένα δημόσιο και επίσημο έπαινο ή ανταμοιβή.

Καταγγελίες για τη μεταφορά μαθητών

Η αντίρρησή του, αν επιμείνει έως την έναρξη της διαδικασίας, είναι αρκετή για να αποβληθούν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα από την αίθουσα, ακόμη και αν οι δικαστές και ο εισαγγελέας συναινέσουν.

Ο κοινωνικός έλεγχος είναι ένα σύνολο ποινών και επιβραβεύσεων, το οποίο έχει στόχο να προλάβει ή να επαναφέρει και να διορθώσει κάθε συμπεριφορά αντίθετη με τους αποδεκτούς κοινωνικούς κανόνες και αξίες.

Για διαβλητές διαδικασίες στην ανάθεση της μεταφοράς των μαθητών στο ΚΤΕΛ καταγγέλλουν τη νομαρχία Πέλλας οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων του νομού.

Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική μετάδοση της δίκης από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, προβλέπεται η κατ' εξαίρεση παρουσία ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη δικαστική αίθουσα εφόσον συντρέχει δημόσιο συμφέρον και συναινούν όλοι οι διάδικοι και ο εισαγγελέας.

φωτ. 5.9 Βράβευση διευθυντή Λυκείου από την Υπουργό Παιδείας για τη συμμετοχή του σχολείου σε διαγωνισμό της Ε.Ε. Οι επιβραβεύσεις (θετικός κοινωνικός έλεγχος) παροτρύνουν τα άτομα για θετικές συμπεριφορές. - Να συζητήσετε στην τάξη το ρόλο των επιβραβεύσεων στο σχολείο.

«Όλα έγιναν νόμιμα», απαντά η νομαρχία.

Με τη ρύθμιση συμφωνούν απολύτως οι δικαστές της χώρας, όπως έχουν εκφραστεί με ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι "το δικαστήριο πρέπει να εμπνέει σεβασμό στους πολίτες και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μεταβάλλεται σε οίκο εμπορίου".

φωτ. 5. 10. Πικετοφορία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αθήνα, κατά της θανατικής ποινής. Σε 70 από τις 200 περίπου χώρες παγκόσμια εφαρμόζεται ακόμα η θανατική ποινή μεταξύ των οποίων και σε 38 από τις 52 Πολιτείες των ΗΠΑ. Σε πολλές ακόμα χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Υεμένη η θανατική ποινή, κυρίως κατά γυναικών, εκτελείται με δημόσιο λιθοβολισμό τους. Η ανάγκη προστασίας της κοινωνίας, μπορεί να χρησιμοποιεί μέσα που προσβάλλουν τον πολιτισμό; Μπορεί η ποινή να φτάνει στην πλήρη εξόντωση; Να ανταλλάξετε επιχειρήματα στην τάξη.

Σε γραπτή καταγγελία προς τον Τύπο, τους συλλόγους γονέων και τα υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων χαρακτηρίζουν διαβλητό το μειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος, όπως επισημαίνουν, έγινε με συνοπτικές διαδικασίες.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, στις περισσότερες από τις οποίες απαγορεύεται η τηλεοπτική κάλυψη των δικών, ενώ σε ελάχιστες επιτρέπεται κατ' εξαίρεση.

Στην καταγγελία τους οι 31 ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων επισημαίνουν ότι συμμετείχαν στο διαγωνισμό καταθέτοντας φάκελο με την προσφορά τους τον Αύγουστο του 2005.

Στο μεταξύ, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)προέβη χθες σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Τύπου τόσο για τις συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης όσο και για την απαγόρευση της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης που εμποδίζει ­ όπως επισημαίνεται ­ την ουσιαστική δημοσιότητα ενός τόσο σημαντικού γεγονότος.

Και ενώ ήταν οι μόνοι μειοδότες - ενδιαφερόμενοι, η επιτροπή αξιολόγησης απέρριψε την προσφορά γιατί η εγγυητική που κατατέθηκε ήταν λιγότερων ημερών από την έναρξη του διαγωνισμού.

Αντιδράσεις ωστόσο έχουν εκδηλωθεί και εκ μέρους άλλων συνδικαλιστικών σωματείων, αλλά και κομμάτων και κοινωνικών φορέων.

«Υποβάλαμε ένσταση», τονίζουν οι καταγγέλλοντες, «η οποία δεν έγινε δεκτή.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας υπεραμύνθηκε των περιορισμών και πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει "πλήρης δημοσιότητα, αλλά να μη μεταβληθεί η δίκη σε τηλεοπτικό σόου ούτε να αναγεννηθούν φαινόμενα κανιβαλισμού…".

Υποβάλαμε προσφυγή στην περιφέρεια και τελικά η νομαρχία αποφάσισε να εξετάσει το φάκελό μας.

Πρέπει όλοι να συναινούν

Κι ενώ η προσφορά μας πληρούσε όλους τους όρους της διακήρυξης, απορρίφθηκε για ακόμη μία φορά με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν επαρκής ο αριθμός των λεωφορείων και ότι υπήρξε μόνον ένας μειοδότης».

Ο νέος νόμος (3090/2002) προβλέπει την απαγόρευση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής κάλυψης της δίκης.

Τελικά έγινε νέα διακήρυξη και τον διαγωνισμό κέρδισε το ΚΤΕΛ του νομού.

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί το δικαστήριο να επιτρέψει την παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας στη δικαστική αίθουσα, με την προϋπόθεση ότι συναινούν όλοι οι διάδικοι και ο εισαγγελέας της έδρας.

Η απάντηση της νομαρχίας

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 παράγραφος 1 του σχετικού νόμου αναφέρονται τα εξής:

«Τα 32 λεωφορεία δεν είναι αρκετά για να εξυπηρετήσουν 3.500 μαθητές», απαντά ο γενικός διευθυντής της νομαρχίας Πέλλας Βασίλης Μισσελής.

"Η ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού και διοικητικού δικαστηρίου απαγορεύεται.

«Η προσφορά που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων δεν ήταν ολοκληρωμένη.

Κατ' εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον".

Το ΚΤΕΛ είχε προϋπολογισμό για το σύνολο του έργου 1.517.000 ευρώ και τα τουριστικά γραφεία 1.515.000 ευρώ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων)

Το ΚΤΕΛ διαθέτει 70 λεωφορεία, ενώ οι ιδιώτες λεωφορειούχοι 32 λεωφορεία.

"Υπερέχει η προστασία της προσωπικότητας των παραγόντων της δίκης"

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η ομαλή μεταφορά των μαθητών», τονίζει ο κ. Μισσελής.

Κατά τη διάρκεια της ποινικής, κυρίως, δίκης φαίνονται αντιμέτωπες δύο βασικές αξίες.

Α.Μ. ΣΑΒΒΙΔΟΥ

Από τη μία πλευρά το δικαίωμα πληροφόρησης των πολιτών και από την άλλη η προστασία της προσωπικότητας των παραγόντων της δίκης. Οι αξίες αυτές σε καμία περίπτωση δεν είναι εμπορεύσιμες. Σε περίπτωση σύγκρουσής τους πρέπει να υπερισχύει η δεύτερη, δηλαδή η προστασία της προσωπικότητας. Έτσι, πιστεύω ότι είναι ορθή η σχετική διάταξη του πρόσφατου νόμου (3090/2002) που απαγορεύει, κατ' αρχήν, τη μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο της δίκης και την επιτρέπει μόνο κατ' εξαίρεση και ύστερα από απόφαση δικαστηρίου, εφόσον συναινούν οι διάδικοι και ο εισαγγελέας. Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή, με οποία συμφώνησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υπαγορεύθηκε κυρίως από τον τρόπο λειτουργίας στη χώρα μας της τηλεόρασης, η οποία δεν έδειξε μέχρι σήμερα δείγματα ότι μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για μία αμερόληπτη διαδικασία που θα προστατεύει την προσωπικότητα των παραγόντων της δίκης.

Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα, με τη σύνεση και τη βοήθεια όλων (και κυρίως της κάμερας) θα υπάρξουν ελαστικότερες ρυθμίσεις στο τόσο σοβαρό αυτό θέμα. Θεωρώ ψευδοεπιχείρημα ότι με την πιο πάνω απαγόρευση πλήττεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιότητα της δίκης, διότι το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει την άμεση δημοσιότητα και αυτή εξασφαλίζεται πλήρως, αφού οι αίθουσες του δικαστηρίου είναι προσιτές στον οποιονδήποτε (δημοσιογράφους, κοινό κ.λπ.). Απλώς περιορίζεται η έμμεση δημοσιότητα. Οι παράγοντες της δίκης δεν πρέπει να βρίσκονται κάτω από πίεση ή ψυχολογική φόρτιση όταν γνωρίζουν ότι η δίκη μεταδίδεται ζωντανά ή βιντεοσκοπείται, διότι έτσι τίθεται σε κίνδυνο η διαδικασία της απρόσκοπτης αναζήτησης της αλήθειας και της απονομής της Δικαιοσύνης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ (συνήγορος υπεράσπισης των Σάββα, Χριστόδουλου και Βασίλη Ξηρού)

"Αντισυνταγματικός ο νόμος"

Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης συμφωνούν να παρίστανται τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στη δίκη. Ο νόμος που απαγορεύει την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει την επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου.

Το περίεργο είναι ότι ακόμη και με βάση αυτό τον αντισυνταγματικό νόμο, αν και το δικαστήριο είναι αυτό που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει για την τηλεοπτική ή μη κάλυψη της διαδικασίας, έχουμε και πάλι κυβερνητική παρέμβαση, καθώς δεν έχει ληφθεί καμία σχετική ρύθμιση για τον χώρο που θα τοποθετηθεί η κάμερα αν οι δικαστές τελικά πουν "ναι" στην κάλυψη.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ (συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου)

"Παραβίαση"

Τάσσομαι υπέρ της κάλυψης της τηλεοπτικής δίκης, γιατί με την απουσία της κάμερας παραβιάζεται ακόμη και η συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιότητα της δίκης.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου)

"Βήμα στην… παραθυρολογία"

Η παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της δημοσιότητας, αλλά υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την επιλογή των πλάνων και τον χρόνο που θα αφιερώνεται στα δελτία ειδήσεων. Κατά την άποψή μου, θα πρέπει η δίκη να προβάλλεται από τηλεοράσεως, ώστε να μην καλλιεργείται η… παραθυρολογία.

ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ (συνήγορος υπεράσπισης του Πάτροκλου Τσελέντη)

"Περισσότερες εγγυήσεις για Δικαιοσύνη"

Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης θεωρώντας ότι παρέχονται έτσι περισσότερες εγγυήσεις για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος που εκπροσωπώ δεν επιθυμεί την τηλεοπτική κάλυψη, όπως θα έκανε κάθε εχέφρων άνθρωπος που αντιμετωπίζει τόσο βαριές κατηγορίες.