Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τζορτζ σόρος: ύφεση στις ηπα το 2007 :: 9/1/2006 18:19:11) 

Ο Σόρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 4,25%, θα φτάσουν στο επίπεδο των 4,75%.

οικονομική πολιτική

Η παρουσία ξένων λαών. Οι σχέσεις με τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

"ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ" προβλέπει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής

Επιλεκτικές αυξήσεις μισθών και προσλήψεις

Μετά το θάνατο του Ασόκα, η Ινδία διασπάστηκε πάλι σε μικρά κρατίδια.

Τζορτζ Σόρος: Ύφεση στις ΗΠΑ το 2007

Μισθολογικές αυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, από το 2004, αυξήσεις επιδομάτων σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες και προσλήψεις για τη λειτουργία των καινούργιων νοσοκομείων εντός των επόμενων μηνών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Το 2ο αι. π.Χ. γίνονται επιδρομές στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της ινδικής χερσονήσου.

Σε ύφεση ενδέχεται να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία το 2007 η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), «παρακάνοντάς» το στη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της χώρας, με συνέπεια και την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗΣ

Οι εισβολείς ήταν οι Έλληνες ηγεμόνες που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από το κράτος των Σελευκιδών, οι Πάρθοι και νομάδες από την κεντρική Ασία, γνωστοί με το όνομα Κουσάν.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε μιλώντας σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, γνωστός για τις σοφές και αποδοτικές επενδυτικές επιλογές του.

Μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (εκπαιδευτικούς και γιατρούς), αύξηση των επιδομάτων σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, αλλά και προσλήψεις προσωπικού σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία, προβλέπει το πακέτο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι Έλληνες ηγεμόνες, που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από το ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών, ίδρυσαν στην αρχή το βασίλειο της Βακτρίας και στη συνέχεια κατέκτησαν ένα μεγάλο μέρος από την πεδιάδα του Ινδού δημιουργώντας εκεί το ελληνοϊνδικό βασίλειο του Ινδού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενη κατάρρευση των τιμών των ακινήτων θα συνοδευτεί από υποχώρηση του δολαρίου, ακυρώνοντας την προσπάθεια της Fed για «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας.

Πρόκειται για κινήσεις οικονομικής πολιτικής που θα γίνουν φέτος αλλά και το εκλογικό έτος 2004, εν όψει και της αναμόρφωσης του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Τα δύο ελληνοϊνδικά βασίλεια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία των Ινδών κατά το 2ο αι. π.Χ. και μεγάλο μέρος του 1ου αι. π.Χ.

Ο Σόρος μάλιστα διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 4,25%, θα φτάσουν στο επίπεδο των 4,75%, με τη Fed να υπολογίζει αργά πότε πρέπει να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, δημιουργώντας συνθήκες ανώμαλης προσγείωσης για την οικονομία.

Η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου δεν υιοθετεί τη φιλοσοφία των παροχών προς όλες τις κατευθύνσεις, η οποία κρίνεται αναποτελεσματική αλλά και ανέφικτη στους σημερινούς δύσκολους, δημοσιονομικά, καιρούς.

Η ελληνική τέχνη έγινε γνωστή σ' αυτές τις περιοχές και επηρέασε τη βουδιστική.

«Αν οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να υποχωρούν όσο τα επιτόκια μειώνονται, η προσγείωση θα είναι ανώμαλη», ανέφερε ο Σόρος, εξηγώντας ότι γι' αυτόν το λόγο εκτιμά πως η ύφεση θα συμβεί το 2007 και όχι το 2006.

Άλλωστε, το επιπλέον κόστος των 250 δισ. δρχ. που προκαλεί στον προϋπολογισμό η κακοκαιρία, αλλά και το μεγάλο δημοσιονομικό βάρος που φέρνει ο επερχόμενος πόλεμος στο Ιράκ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γενναίες μισθολογικές κινήσεις, ή άλλες γενικού τύπου παροχές που θα οδηγούσαν σε χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής.

Αυτή την εποχή κατασκευάστηκαν πολλά αγάλματα του Βούδα, τα πρόσωπα των οποίων μοιάζουν με τη μορφή του Απόλλωνα.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αυξήσεις των επιτοκίων σε όλες τις συναντήσεις της από τον Ιούνιο του 2004, όμως τελευταία άφησε να εννοηθεί πως ο κύκλος της σκλήρυνσης βρίσκεται κοντά στο κλείσιμό του.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς η Ελλάδα, με βάση τις αλλαγές που θα οριστικοποιηθούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας στο τέλος Μαρτίου, υποχρεούται τα επόμενα χρόνια να ακολουθήσει πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος της σταδιακά στα επίπεδα του 60% του ΑΕΠ.

Τα βασίλεια αυτά εξαφανίστηκαν προς τα τέλη του 1ου αι. π.Χ. κάτω από την πίεση των Πάρθων και κυρίως των Κουσάν, νομάδων της κεντρικής Ασίας.

Παρόλο που οι οικονομίες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία ανακάμπτουν μπορεί να μην είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο μιας αμερικανικής ύφεσης, τόνισε ο Σόρος, προσθέτοντας πως η ιαπωνική οικονομία ενδέχεται να επιβραδυνθεί αν επιβραδυνθεί και η κινεζική οικονομία.

Νέα φιλοσοφία

Οι Κουσάν στην αρχή εγκαταστάθηκαν στο χώρο τον οποίο καταλάμβαναν τα ελληνοϊνδικά βασίλεια.

«Η Ευρώπη αναπτύσσεται σχετικά καλά, αλλά μια ανώμαλη προσγείωση στις ΗΠΑ θα συνδεθεί με πτώση του δολαρίου, που θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία», εξήγησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υιοθετεί νέα φιλοσοφία.

Στη συνέχεια, τον 1ο αι. μ.Χ., εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ινδίας δημιουργώντας μια μεγάλη σε έκταση αυτοκρατορία.

Δυναμική η ανάπτυξη το 2006

Αυτή αφορά στην ικανοποίηση αιτημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων ή και ασθενέστερων ομάδων, τα οποία κρίνονται αναγκαία για να αποκατασταθούν χρόνιες "αδικίες" εις βάρος των ομάδων αυτών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν και στη βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι νομάδες αυτοί, που προηγουμένως είχαν περάσει από τις περιοχές όπου υπήρχαν ελληνικές αποικίες, δέχτηκαν την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού της κεντρικής Ασίας και ακούσια διατήρησαν τον ημιελληνικό αυτό πολιτισμό.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των δέκα πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου ανέφεραν χθες πως η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με δυναμικούς ρυθμούς και ενδέχεται ακόμη και να τους επιταχύνει το 2006, καθώς οι εταιρείες δρομολογούν νέες επενδύσεις.

Επίσης, προχωράει σε μέτρα για την άμεση βελτίωση των υπηρεσιών του Δημοσίου που προσφέρονται στους πολίτες, σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, που είναι κοινωνικά κρίσιμοι και το αποτέλεσμά τους είναι άμεσα αντιληπτό.

Χρυσό νόμισμα με το κεφάλι του Ευκρατίδη, βασιλιά του ελληνικού βασιλείου της Βακτρίας. Είναι ο πρώτος Έλληνας ηγεμόνας που έφερε τον τίτλο «Μέγας», χαραγμένο πάνω σε νόμισμα (α' μισό 2ου αι. π.Χ.). (Παρίσι, Εθνική Βιβλιοθήκη)

Η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών απέτυχε να περιορίσει την οικονομική παραγωγή, οι προοπτικές του εμπορίου βελτιώνονται και οι κεντρικές τράπεζες κρατούν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Οι επόμενες κινήσεις

Η περίοδος από τον 1ο αι. μ.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. είναι μεταβατική για την ινδική ιστορία και τέχνη.

«Η παγκόσμια οικονομία αποδείχθηκε πολύ ανθεκτική στα μάτια των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα ανθεκτική στην άνοδο των ενεργειακών τιμών», ανέφερε ο Τρισέ μετά τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών των δέκα πλουσιότερων χωρών, στην οποία προήδρευσε.

Η οικονομική και κοινωνική πολιτική των επόμενων μηνών είναι ένα από τα βασικά θέματα που εξετάζονται αυτή την περίοδο στις συνεχείς συσκέψεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Φλωρίδη και στελεχών των οικονομικών υπουργείων.

Τους πρώτους αιώνες π.Χ. και μ.Χ. γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη το θαλάσσιο εμπόριο για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση ινδικών προϊόντων, ελεφαντόδοντου, μπαχαρικών, διαμαντιών κ.ά. από τους Ρωμαίους.

«Υπάρχει μια γενική επιβεβαίωση μεταξύ των συναδέλφων μου ότι η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει σε ένα ρυθμό που είναι δυναμικός, ενώ δεν αποκλείεται να είναι λίγο υψηλότερη το 2006 σε σχέση με το 2005», τόνισε.

Στόχος είναι να καθορισθούν οι άξονες της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί εν όψει και των διαπραγματεύσεων με την ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1.1.2004.

Οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ρωμαϊκά νομίσματα σε ινδικά λιμάνια αλλά και τμήμα ρωμαϊκού εμπορικού σταθμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται οι εξής κινήσεις οικονομικής πολιτικής, ορισμένες από τις οποίες θα δρομολογηθούν άμεσα:

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, τον 1ο αι. μ.Χ., διαμαρτύρεται σε επιστολή του που έχει σωθεί ότι τα ινδικά προϊόντα στοίχιζαν στους Ρωμαίους 550 εκατομμύρια σηστέρτιους σε χρυσό το χρόνο.

1. Η αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών.

Νόμισμα με το κεφάλι τον Μενάνδρου (β' μισό του 2ου αι. π.Χ.). Ήταν ο ενδοξότερος βασιλιάς του ελληνοϊνδικού βασιλείου του Ινδού. Πήρε την προσωνυμία «Σωτήρας» και «Δίκαιας». Το κράτος τον έφτανε μέχρι τον ποταμό Γάγγη. (Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο)

Σε πρώτη φάση θα τους δοθεί το επίδομα των 60.000 δρχ. που σήμερα δεν το λαμβάνουν με αποτέλεσμα ο μισθός τους να έχει εξισωθεί με τους μισθούς άλλων κατηγοριών ανειδίκευτων δημοσίων υπαλλήλων.

Στη γλυπτική, την περίοδο αυτή, αναπτύχθηκε μια καλλιτεχνική έκφραση, κυρίως στην περιοχή του παλαιού ελληνοϊνδικού βασιλείου του Ινδού, γνωστή ως τέχνη της Γκαντάρα ή ελληνοβουδιστική, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση ελληνιστικών στοιχείων στην απόδοση θεμάτων ινδικών και βουδιστικών.

Η χορήγηση του επιδόματος των 60.000 δρχ. εξετάζεται να πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις.

Στη λογοτεχνία γενικεύθηκε η χρήση της σανσκριτικής γλώσσας και ολοκληρώθηκαν τα δύο μεγάλα ινδικά έπη, η Ραμαγιάνα και η Μαχαμπχαράτα.

Το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη θα είναι από την 1η Σεπτεμβρίου και η δεύτερη από την 1η Ιανουαρίου 2004. Σε δεύτερη φάση - και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο - στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί περαιτέρω αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών από το επόμενο έτος, εφόσον, όμως, αυτή συνδυασθεί και με αύξηση της ενασχόλησης και του χρόνου εργασίας τους στα δημόσια σχολεία.

2. Η αύξηση των αποδοχών των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο αύξησης των αποδοχών στη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων λειτουργών τον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας βελτίωσης των υπηρεσιών στον χώρο της δημόσιας υγείας. Γι' αυτό και το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν με τους εκπροσώπους του κλάδου για το νέο μισθολόγιο.

3. Η πρόσληψη, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, νοσηλευτικού προσωπικού 5.000 ατόμων, προκειμένου να λειτουργήσουν το δυνατόν συντομότερα και να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες στα καινούργια νοσοκομεία της χώρας (Αττικό, Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Σερρών κ.ά). Στόχος είναι οι προσλήψεις αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από επαφές του κ. Φλωρίδη με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας έχει αποφασισθεί οι προσλήψεις αυτές να γίνουν μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ, τα οποία χρηματοδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια. Μετά το πέρας των προγραμμάτων αυτών, το προσωπικό αυτό θα αποκτήσει αυξημένα μόρια που θα οδηγούν, στη συνέχεια, στην πρόσληψή του ως μόνιμου προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ.

4. Η αύξηση των επιδομάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο κ. Χριστοδουλάκης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει πενταετές πρόγραμμα αυξήσεων στα επιδόματα αυτά για την περίοδο 1993 - 1998. Σε μέσα επίπεδα, οι ετήσιες αυξήσεις των επιδομάτων θα κυμαίνονται μεταξύ 8% - 10%. Παράλληλα, εξετάζεται η επανεξέταση και ενίσχυση του προγράμματος κατά της φτώχειας, που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η χορήγηση των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει τα αναδρομικά να χορηγηθούν σε μετρητά και σε τρεις δόσεις, ενώ ανοικτό είναι ακόμη το αν η καταβολή τους θα αρχίσει από τον προσεχή Ιούνιο ή τον Ιανουάριο του 2004.

Για την καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος δεσμεύθηκε και ο κ. Χριστοδουλάκης στη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, όπου συζητήθηκε το θέμα του νέου μισθολογίου. Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, οι αποφάσεις για το νέο μισθολόγιο θα έχουν ληφθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αφού προηγηθεί διάλογος με την ΑΔΕΔΥ.