Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( συνεχίζεται η κατολίσθηση :: 2/1/2006 19:07:59) 

ΧΑΡΟΚΟΠΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ IV. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΡΩΜΗ

Συνεχίζεται η κατολίσθηση

Μόνο τυχαία δεν θα βουλιάξει η Ελλάδα…

1. Ο Ελληνισμός της Δύσης

Αλλες δύο οικογένειες αναγκάστηκαν χθες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Χαροκόπι Ιωαννίνων, καθώς κρίθηκαν επικίνδυνα, αφού η κατολίσθηση στην περιοχή έχει μεν επιβραδυνθεί, αλλά συνεχίζεται.

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Στο διάστημα δύο αιώνων (8ος-6ος αι. π.Χ.) οι Έλληνες εξαπλώθηκαν στον Εύξεινο Πόντο και στη Μεσόγειο. Και αυτές οι οικογένειες, όπως και οι τρεις των οποίων τα σπίτια κατέρρευσαν, θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά τους σπίτια, μέχρι να εγκατασταθούν σε σπίτια που νοικιάστηκαν στο ίδιο το χωριό ή παραχωρήθηκαν δωρεάν από κατοίκους. Δεν είναι αστείο και δεν αποτελεί σχήμα λόγου. Ίδρυσαν μεγάλο αριθμό αποικιών και ήρθαν σε επαφή με τους γηγενείς πληθυσμούς.

Από την κατολίσθηση κατέρρευσαν τα σπίτια των: Ράπτη Ανδρέα, 75 χρόνων, και του γιου του Ράπτη Χρήστου, 46 χρόνων (τριώροφο).

Οι Έλληνες χάνουν στην κυριολεξία το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Οι εγκαταστάσεις που δημιούργησαν αποτέλεσαν νέες ανεξάρτητες πόλεις-κράτη και όχι προεκτάσεις των μητροπόλεων.

Τάτση Χαριλάου 57 χρόνων (διώροφο).

Σε ένδεκα νομούς της χώρας έχουν σημειωθεί καθιζήσεις, κατολισθήσεις και υποχωρήσεις δρόμων. Οι Έλληνες της Δύσης διατήρησαν τις πολιτιστικές επαφές με τη μητροπολιτική Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω των πανελληνίων ιερών ωστόσο, διαμόρφωσαν κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ζωής διαφορετικές από τις μητροπόλεις τους.

Μπούτσουρα Ελευθερίου 65 χρόνων (ισόγειο).

Μόνο που η δημόσια συζήτηση γι' αυτό το θέμα παραμένει απελπιστικά προσηλωμένη στην επιφάνεια και αρνείται να μπει στην ουσία των πραγμάτων. Τα χαρακτηριστικά των ελληνικών κρατών της Λύσης προσδιορίστηκαν κυρίως από τη γεωγραφική θέση, την οικονομική κατάσταση και τις σχέσεις τους με τους λαούς της δυτικής Μεσογείου.

Τα σπίτια που εκκενώθηκαν χθες είναι των Γιώργου Ράπτη και Κωνσταντίνου Τάτση.

"Ο δρόμος ήταν του Λαλιώτη" επιμένουν οι "Βένετοι", για να εισπράξουν την απάντηση από τους "Πράσινους" ότι "του Μητσοτάκη ήταν". Το πολιτικό καθεστώς που επικράτησε στα περισσότερα κράτη της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας από τις πρώτες δεκαετίες του 5ου αι. π.Χ. ήταν η τυραννίδα.

Την περιοχή της κατολίσθησης επισκέφθηκε χθες και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΙΓΜΕ, οι οποίοι έκαναν τις πρώτες αυτοψίες και τις επόμενες μέρες θα καταλήξουν σε αποφάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη συνέχεια.

Είναι όμως λίγο δύσκολο και δεν αποδίδει τίποτε πολιτικά να κατηγορήσεις τον αείμνηστο καθηγητή του ΕΜΠ Αθ. Ρουσόπουλο - γενικό διευθυντή του υπουργείου Δημοσίων Έργων τη δεκαετία του '50 - για τον δρόμο που κατέρρευσε χθες στην Εύβοια.

Αρκετές μικρές πόλεις υποτάχθηκαν στις μεγαλύτερες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μεγάλων κρατικών σχηματισμών, όπως συνέβη με τις Συρακούσες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καλογιάννης, τόνισε:

Ακόμη πιο άχαρο το να ψάχνεις αν ο τάδε υπουργός που χάραξε το δείνα οδικό δίκτυο ήταν μέλος της κυβέρνησης Βενιζέλου ή της κυβέρνησης Κονδύλη.

Οι ελληνικές πόλεις της Λύσης βαθμιαία αλλά σταθερά εξελίχθηκαν σε κέντρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

«Κάναμε τις πρώτες αυτοψίες με το κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΙΓΜΕ και τις επόμενες μέρες θα έχουμε τις αποφάσεις τους.

Με το φαινόμενο να παίρνει διαστάσεις επιδημίας, κάποια στιγμή θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στα βαθύτερα αίτια μιας καταστροφής, που μας έρχεται από το "βαθύ παρελθόν".

Ο Ελληνισμός της Λύσης επηρέασε αλλά και δέχτηκε ως ένα βαθμό επιρροές από τους λαούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Δώσαμε την πρώτη λύση, που είναι η αποκατάσταση των οικογενειών που επλήγησαν, και σε αμέσως επόμενη φάση θα γίνει η οριοθέτηση του χώρου που έγινε η κατολίσθηση, θα δώσουμε οριστική λύση στο θέμα των κατοικιών για να μετεγκατασταθούν οι οικογένειες. Γιατί, η επίκληση των κακοτεχνιών και η συζήτηση για τις ευθύνες των εργολάβων, όσο δικαιολογημένη κι αν είναι, τελικά μόνο στον αποπροσανατολισμό της συζήτησης συμβάλλει. Οι επιστήμονες εμφανίσθηκαν αρχικά καθησυχαστικοί και ελπίζουμε όλοι να μη συνεχιστεί το φαινόμενο. Έστω ότι φέραμε τους πιο έντιμους Ελβετούς, τους πληρώσαμε χρυσάφι για να μας φτιάξουν ένα δρόμο. Οπωσδήποτε όμως θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικά 24ωρα για να δούμε τελικά πώς θα εξελιχθεί». Αν όμως μετά κάψουμε το δάσος, από πάνω μπαζώσουμε το ρέμα δίπλα, χτίσουμε και οκτώ ορόφους στο πλάι, περιμένετε να αντέξει ο δρόμος;

Ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα είναι η οδική σύνδεση των Τζουμέρκων με τα Γιάννινα, καθώς οι όγκοι των χωμάτων από την κατολίσθηση έκλεισαν τμήμα του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί σε αυτά.

Μόνο τυχαία θα αντέξει και, δυστυχώς, μόνο τυχαία δεν έχει βουλιάξει η μισή Ελλάδα.

Η συγκοινωνία τώρα γίνεται από παρακαμπτήριο, αλλά μόνο για μικρά αυτοκίνητα. Σε όλους τους νομούς όπου βουλιάζουν οι δρόμοι έχουν καεί τα δάση. Έχουν μπαζωθεί ρέματα. Χτίζονται γκρεμοί. Τσιμεντοποιούνται οι αρτηρίες της φύσης. Και η φύση πάντοτε εκδικείται αυτούς που την βιάζουν, είτε εδώ είτε στο Μπανγκλαντές είτε κατά μήκος του ποταμού Έλβα στη Γερμανία. Εμείς όμως επιμένουμε να χτίζουμε παλάτια στην άμμο και να κυνηγάμε φαντάσματα…