Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( δημοπρατείται ο οδικός άξονας ελλάδας - βουλγαρίας :: 2/1/2006 18:37:28) 

Δημοπρατείται ο οδικός άξονας Ελλάδας - Βουλγαρίας ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Ασκήσεις – Δραστηριότητες

Εως την άνοιξη θα ανατεθεί το έργο ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ό,τι έχετε ευχαρίστηση

1. Σε ποιους λόγους οφείλεται ο οικουμενικός χαρακτήρας του ελληνιστικού πολιτισμού και ποια στοιχεία κυρίως αποδεικνύουν την οικουμενικότητα του;

Στη δημοπράτηση του κάθετου οδικού άξονα που θα συνδέει την Κομοτηνή με το Κίρτζαλι της Βουλγαρίας προβαίνει άμεσα η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

ΆΝΝΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ

2. Να αναφέρετε τις πολιτιστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονταν στα πνευματικά κέντρα της Αλεξάνδρειας και της Περγάμου.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, «έως την άνοιξη η περιφέρεια θα μπορεί να προχωρήσει στην ανάθεση αυτού του έργου», η υλοποίηση του οποίου θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Δώστε και σώστε, αγαπητοί μου συμπολίτες, είπε η δήμαρχος Αθηναίων με εκτιμητέα ειλικρίνεια.

3. Να μελετήσετε συγκριτικά τα παραθέματα (21, σ. 113 και 3, σ. 145) που αναφέρονται στην ιστοριογραφία του Θουκυδίδη και του Πολύβιου.

Το έργο είχε κολλήσει ύστερα από προσφυγές πολιτών, ενώ η ολοκλήρωσή του θα συμβάλει στην αποφόρτιση του Προμαχώνα, από τον οποίο διέρχονται ετησίως 460.000 επισκέπτες, το 60% των οποίων είναι τουρίστες και επαγγελματίες και το 40% εργάτες. Ό,τι έχετε ευχαρίστηση, για απαλλοτριώσεις οικοπέδων σε υποβαθμισμένες γειτονιές.

Ποια ήταν τα κίνητρα του κάθε ιστορικού για να ασχοληθεί με την ιστορική συγγραφή;

Τέλος στις καθυστερήσεις

Λυπηθείτε αυτή την πόλη, που μεγάλωσε απότομα και δεν πρόσεχε όταν ξεχειλώναν οι ραφές.

Να εξηγήσετε σε ποιους λόγους οφείλεται η ανάμειξη λατρειών και η ανάπτυξη των φιλοσοφικών θεωρήσεων όπως αυτές του Ζήνωνα και του Επίκουρου κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, «η αυτοδύναμη ανάπτυξη της Κομοτηνής μπορεί να επιτευχθεί έως το 2008, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών με πρώτη την κατασκευή του οδικού δικτύου».

Γεμίστε τον κουμπαρά της Ντόρας, που τουλάχιστον λέει την αλήθεια.

Ποια είναι η άποψη που μπορεί κανείς να διαμορφώσει για τον Αρχιμήδη ως επιστήμονα από την παρατήρηση της εικόνας σ. 147 και την ανάγνωση του υποτίτλου της;

Όπως ανέφερε, «μέσα στο 2006 θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε στην περιοχή μας τουλάχιστον δύο μεγάλες επενδύσεις, που θα επιτρέψουν στους αγρότες να μετεξελίξουν την παραγωγή τους».

Δεν περισσεύουν χρήματα για απαλλοτριώσεις.

6. Να συσχετίσετε τις εικόνες του νομίσματος του Κοινού των Αιτωλών (σ. 138) και του αγάλματος της Τύχης της Αντιόχειας (σ. 141).

Πρόσθεσε πως οι υποδομές, τα σημαντικά κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου και το θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε το υπουργείο έχουν επισπεύσει τους ρυθμούς εγκατάστασης ξένων επιχειρήσεων.

Γι' αυτό θυσιάστηκε το κτήμα Θων στους Αμπελoκήπους.

Ποια ιδέα προβάλλουν και πώς αυτή σχετίζεται με τις αντιλήψεις των ελληνιστικών χρόνων;

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται έχουν αρχίσει να φαίνονται με την αύξηση των εξαγωγών προς τις βαλκανικές χώρες.

Πού να βρεθούν τόσα λεφτά;

7. Αφού παρατηρήσετε με προσοχή τις εικόνες των σ. 123,149,150 και διαβάσετε το παράθεμα 2, να διατυπώσετε τις απόψεις σας για τη γλυπτική των ελληνιστικών χρόνων.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Θα ήταν μεγάλη επανάσταση στις δημοτικές συνήθειες. Ερμηνευτικός πίνακας όρων Πάνε στις προσλήψεις τα κονδύλια του Δήμου, πάνε στα κάγκελα και σε άλλα τέτοια φιγουρατζήδικα και ψηφογόνα. αναδασμός: η διαδικασία της ανακατανομής της έγγειας ιδιοκτησίας, με στόχο τη δικαιότερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά και την αποκατάσταση των ακτημόνων. Κι όλες αυτές οι ταμπέλες που βλέπουμε στις υποβαθμισμένες γειτονιές, ότι το τάδε οικόπεδο είναι υπό απαλλοτρίωση και το δείνα σπιτάκι; γυμνάσιο: χώρος όπου ασκούνταν οι νέοι· Ε, εκεί ακολουθείται άλλη διαδικασία, παραδοσιακά πλέον. ήταν ταυτόχρονα κέντρο εκπαίδευσης και μέσο ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων. Βγαίνει η απόφαση για την απαλλοτρίωση κι ύστερα περιμένουν όλοι να περάσει ο καιρός. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους τα γυμνάσια λειτούργησαν ως θεσμός σύσφιγξης των δεσμών όσων είχαν ελληνική παιδεία. Ο χρόνος είναι χρήμα γενικώς. ελεύθερο λιμάνι: ανεξάρτητη πόλη-κράτος, στο λιμάνι της οποίας όσοι προσόρμιζαν δεν πλήρωναν τελωνειακούς δασμούς. θρησκευτικός συγκρητισμός: η τεχνητή συνένωση ποικίλων θρησκευτικών δοξασιών. Σε δέκα χρόνια ο ιδιοκτήτης μπορεί να διεκδικήσει πίσω το ακίνητο, σε είκοσι το παίρνει αυτοδικαίως. Η λέξη συγκρητισμός οφείλει την προέλευση της στους Κρήτες οι οποίοι ενώπιον κοινού εχθρού παραμέριζαν τις μεταξύ τους διαφορές και ενώνονταν. Αν αντέχει ακόμα να διεκδικεί κι αν αντέχει να ξαναπάρει ένα ακίνητο που συνήθως γίνεται σκουπιδότοπος, αφού δεν ανήκει σε κανέναν. θύρσος: διονυσιακό έμβλημα· Περνά λοιπόν ο καιρός, περνά και το ακίνητο στην κυριότητα του παλιού του ιδιοκτήτη, αφού ποτέ δεν πληρώνονται οι αποζημιώσεις. ήταν κλαδί καλάμινο ή ξύλινο που στην κορυφή του είχε φύλλα κισσού ή αμπέλου. Ενίοτε μάλιστα το ξαναπαίρνουν πριν περάσει ο καιρός, σιωπηρά, και με την ανοχή της γειτονιάς, που έχει βαρεθεί να βλέπει την εγκατάλειψή του. κύκλος Σκιπιώνων: Λοιπόν, εσείς όλοι που λυπάστε τα αδέσποτα ζώα και βγήκατε στους δρόμους, βοηθήστε και για τα αδέσποτα οικόπεδα, ελεημοσύνη χριστιανοί, αδέλφια ελεημοσύνη. Ο Σκιπίων Αιμιλιανός, ο νικητής των Καρχηδονίων, ήταν άνθρωπος με εξαιρετική μόρφωση. Αφού αλλιώς δεν γίνεται, ίσως έτσι να γίνει. Έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες λόγιους και καλλιτέχνες. Τόσος κόσμος φιλεύσπλαχνος κυκλοφορεί. Είχε δημιουργήσει φιλολογικό και καλλιτεχνικό κύκλο στον οποίο διακρίνονταν ο φιλόσοφος Παναίτιος ο Ρόδιος, ο ιστορικός Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης, ο κωμωδιογράφος Τερέντιος κ.ά. παλαίστρα: χώρος άσκησης των νέων στην πάλη, την πυγμή και το παγκράτιο. Ήταν ένα οικοδόμημα παρεμφερές προς το γυμνάσιο. περίοικος, -οι: μια από τις κοινωνικές τάξεις της Σπάρτης. Σ' αυτήν υπάγονταν οι απόγονοι των παλαιότερων κατοίκων της Λακωνίας, οι οποίοι ζούσαν σε συνοικισμούς γύρω από τη Σπάρτη μετά την άφιξη των Δωριέων. Ήταν ελεύθεροι αλλά δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα.

Τοιχογραφία από τάφο της περιοχής της Λευκανίας με παράσταση πολεμιστών (τέλη 5ου αι. π.Χ.). Το έργο αυτό αποδεικνύει την αποδοχή τον ελληνικού πολιτισμού από τους Ιταλιώτες. (Αρχαιολογικό Μουσείο Paestum)