Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Οικονομική είδηση

( πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ζητά το δντ :: 9/1/2006 18:24:35) 

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Φαινόμενα

Το έργο του Μ. Αλεξάνδρου.

Εκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Ονειρο-συνταγές

Με την κατάκτηση της Ανατολής ο Ελληνισμός οδηγήθηκε στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου· Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του οργανισμού, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ελπιδοφόρες, ειδικά εάν πραγματοποιηθούν γενναίες μεταρρυθμίσεις.

Ονειρο-κριτές αναλαμβάνουν να προσφέρουν ανακούφιση, μετά τους ψυχολόγους και τους αστρολόγους, στα τηλεοπτικά σαλονάκια

έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την οικουμενική του ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ ζητά συγκράτηση των δαπανών, προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά και επιτάχυνση των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Οι ερευνητές και οι ιστορικοί αυτής της περιόδου έχουν χρησιμοποιήσει ποικίλες έννοιες για να αποδώσουν τη δραστηριότητα και να χαρακτηρίσουν το έργο που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε ο Αλέξανδρος.

Στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ τονίζει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι ηπιότεροι τα επόμενα χρόνια, λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας, της εξασθένισης των ωφελειών από την είσοδο στην ΟΝΕ, των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοοικονομικό κλάδο και της ανάγκης για δημοσιονομική προσαρμογή.

Κάποτε αρκούσαν τα ζώδια, τώρα καθιερώνονται και τα όνειρα στις πρωινές εκπομπές. Στο στούντιο βρίσκεται ο ειδικός επί των ερμηνειών, ακούει, εξηγεί, και αν κάποιοι θέλουν ακόμη περισσότερη βοήθεια, δίνει και το τηλέφωνο του κέντρου ονείρων…

Στο στρατιωτικό τομέα, για τον οποίο η εικόνα που έχουμε είναι πιο ολοκληρωμένη, ο χαρακτηρισμός του Αλέξανδρου ως διορατικού στρατηγού με μεγαλοφυή σκέψη δεν ανταποκρίνεται μόνο στο έργο των κατακτήσεων ορισμένων περιοχών, αλλά κυρίως στην εφαρμογή κατάλληλου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του αντιπάλου, τόσο στις κατά μέτωπο συγκρούσεις όσο και στις πολιορκίες πόλεων.

Οι εκτιμήσεις του οργανισμού μιλούν για ανάπτυξη 3,3% φέτος, έναντι 3,5% το 2005 και μείωση του ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ, από 4,6% το 2005. "Είδα ένα συγκλονιστικό όνειρο", ακούγεται μια φωνή από το τηλέφωνο στο σαλονάκι του πρωινάδικου "Καλώς τους", "είδα τον πατέρα μου, που τον έχω χάσει από 3 ετών, ήθελα να του ξεσκονίσω τα παπούτσια και δίπλα κάτι άγνωστοι και εγώ περπατούσα στο κενό και εκείνοι μού είπαν ότι ο πατέρας σου ήταν φυλακή και μετά είδα τη μητέρα μου σε άσπρα σεντόνια με άσπρα ρούχα, μιλούσε και η αδελφή μου επίσης μου μιλούσε και όλα αυτά στο υποσυνείδητό μου κ.λπ., κ.λπ.".

Σε ό,τι αφορά την πολιτική τον δράση, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι πράξεις του αποσκοπούσαν στην ανάμειξη του ελληνικού με τον ασιατικό κόσμο και στην ένωση τους κάτω από μια ισχυρή διοίκηση.

Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σταθερή στο 10% και ο πληθωρισμός προβλέπεται μειωμένος, στο 3,3% από 3,6% πέρυσι.

Έχει καθιερώσει πρωί πρωί το τέταρτο των ονείρων η Ρούλα Κορομηλά, όπως άλλες εκπομπές έχουν τα ζώδια.

Έκανε αποδεκτές τις τοπικές συνήθειες, τις παραδόσεις και το διαφορετικό τρόπο άσκησης της εξουσίας για κάθε λαό.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΔΝΤ τονίζει πως πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης πρέπει να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, εξαιτίας του πολύ υψηλού χρέους και της αναμενόμενης επιβάρυνσης του ασφαλιστικού. Στο στούντιο βρίσκεται και ο ειδικός επί των ερμηνειών, ακούει και εξηγεί, και αν κάποιοι θέλουν ακόμη περισσότερη βοήθεια, δίνει και το τηλέφωνο του κέντρου ονείρων, εργαστήρι, όπως το αποκαλεί, για να σπεύσουν οι ονειρόπληκτες.

Διατήρησε το θεσμό των σατραπειών αναθέτοντας τη διοίκηση τους σε Έλληνες ή Πέρσες ηγεμόνες.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος και βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Να, λοιπόν, και επιχείρηση ονείρων, νέο ευαγγέλιο αυτό, μετά τις επιχειρήσεις των ψυχολόγων και των αστρολόγων.

Με αυτόν τον τρόπο επιδίωξε να δημιουργήσει μια καινούργια διοικητική παράδοση.

Στην αγορά εργασίας, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις περιορισμένες και ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις και απολύσεις, καθώς και στον κατώτατο μισθό, ειδικά στους κλάδους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Είναι γεγονός πως τα όνειρα ανέκαθεν είχαν την προσοχή του ανθρώπου και πως η ερμηνεία τους πέρασε από τα στάδια της μαγείας και του μεταφυσικού, για να αποκατασταθεί σαν ολόκληρη επιστήμη πια, που αναζητεί κλειδιά για τις εκφράσεις της ψυχής από τον Φρόιντ.

Πορτρέτο του Μ. Αλεξάνδρου από ελεφαντοστό. Βρέθηκε μαζί με άλλα μικρά πορτρέτα, μεταξύ των οποίων και του Φιλίππου Β', στο βασιλικό τάφο της Βεργίνας. Είναι όλα έργα έμπειρου καλλιτέχνη που αποδίδει με δεξιοτεχνία τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πρόσωπον. (Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο)

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μείωση της ανταγωνιστικότητας, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να περιορίσουν τους ρυθμούς αύξησης των μισθών σε σχέση με την ελληνική παραγωγικότητα και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, τονίζει η έκθεση.

Εκείνο το στάδιο της ανθρώπινης ύπαρξης που βρίσκεται μεταξύ ονείρου, δηλαδή μη συνείδησης, και πραγματικότητας, ήταν πάντα το μισοσκότεινο μονοπάτι που γοήτευε και που για τα ανήσυχα πνεύματα έκρυβε θησαυρούς για την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, ακόμη και τα κλειδιά για να αντέξει αυτή τις οδύνες της.

Στον οικονομικό τομέα, προώθησε το σύστημα της νομισματικής οικονομίας και εγκατέλειψε την ιδέα του αυτοκρατορικού θησαυροφυλακίου.

Τα πρωινάδικα σαλονάκια, φυσικά, καμία τέτοια δυνατότητα αναζήτησης του πνευματικού δεν έχουν.

Οι σατράπες δεν ασχολούνταν πλέον με τη συγκέντρωση των φόρων και τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου.

Απλώς, αξιοποιούν καταναλωτικά την ανάγκη των ανθρώπων να ακουμπήσουν στο μεταφυσικό, σε μια εποχή που η πραγματικότητα της προόδου, με τον γραφειοκρατικό της εκφυλισμό, δεν μπορεί να τους δώσει απαντήσεις που να γεμίζουν την ουσία της ψυχής.

Στη θέση της σατραπείας, που ήταν μέχρι εκείνη την εποχή και φορολογική μονάδα, δημιούργησε τη φορολογική περιφέρεια με περισσότερες από μια σατραπείες.

Το ξέρουμε πλέον καλά πως η τηλεόραση εισχωρεί με βία στο έλλειμμα, στο κενό, στη ρωγμή, παριστάνοντας την ιδανική γέφυρα μεταξύ της ανάγκης και της ικανοποίησής της.

Οι θησαυροί που συγκεντρώνονταν μεταβάλλονταν σε χρυσό νόμισμα.

Στην πραγματικότητα προσφέρει απλώς τη δυνατότητα του ξεσπάσματος.

Έτσι δημιουργήθηκε ενιαίο νομισματικό σύστημα στην απέραντη αυτοκρατορία.

Καταναλώνει την ανάγκη μετατρέποντάς την σε θέαμα και δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι την καλύπτει.

Αργυρό δεκάδραχμο που κόπηκε σε ανάμνηση της νίκης στον Υδάσπη ποταμό. Εικονίζεται ο Αλέξανδρος έφιππος ενώ επιτίθεται στον Πώρο που είναι πάνω σε ελέφαντα. (Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο)

Όλες αυτές οι εκπομπές τηλε-ψυχολογίας, τηλε-βοήθειας με μεθόδους δήθεν μεταφυσικές, με διδασκαλίες του τύπου "αναζητήστε-τον-εαυτό-σας" προς ψυχές ανταριασμένες που δεν μπορούν να βρουν ανακούφιση μέσα στη σαρωτική ορμή των πρακτικών αναγκών της καθημερινότητας, αποκαλύπτουν ένα κολοσσιαίο σύγχρονο πρόβλημα: όσο και αν μας απογοητεύει ο καταναλωτισμός, γιατί περιμένουμε τα πάντα από μια αγορά ή από ένα θέαμα, αποκλείοντας κάθε εσωτερική εμπειρία, κάθε ανάπτυξη του εγώ ή στέρεη σχέση με τους άλλους, τους μόνους συντελεστές μιας αληθινής ζωής, επιμένουμε να καταναλώνουμε.

Τέλος, στον ποτιστικό τομέα, με τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, την υιοθέτηση πολιτιστικών στοιχείων από την παράδοση των λαών της Ανατολής, την ίδρυση νέων πόλεων που εξελίχθηκαν σε εμπορικά και πνευματικά κέντρα, τις εξερευνήσεις περιοχών, την επιθυμία για έρευνα - όπως αποδείχθηκε από τη συμμετοχή στην εκστρατεία φιλοσόφων και ερευνητών - διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις που έδωσαν στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου τη διάσταση της ένοπλης εξερεύνησης.

Συνεχίζουμε να αποκλείουμε τους άλλους και αναζητούμε συνταγές ευτυχίας.

19. Ο Ηρόδοτος αποδεικνύει την ελληνικότητα των βασιλέων της Μακεδονίας Ότι είναι Έλληνες όσοι κατάγονται από τον Περδίκκα, όπως λένε και οι ίδιοι, το ξέρω κι εγώ καλά, μάλιστα θα το αποδείξω και παρακάτω. Αλλά και οι οργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων το ήξεραν ότι έτσι είναι. Όταν ο Αλέξανδρος θέλησε να πάρει μέρος στους αγώνες και κατέβηκε στην Ολυμπία ειδικά γι' αυτό, οι Έλληνες αντίπαλοι του έκαναν ένσταση λέγοντας ότι δεν μπορούσαν ν' αγωνιστούν βάρβαροι στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά μόνο Έλληνες. Τότε ο Αλέξανδρος απέδειξε ότι είναι Αργείος την καταγωγή και κρίθηκε Έλληνας. Αγωνίστηκε στο δρόμο του ενός σταδίου και άγγιξε το τέρμα ταυτόχρονα με τον πρώτο. Έτσι φαίνεται ότι έγιναν αυτά. Ηρόδοτος, Ε, 22 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Να φτάσουμε γρήγορα στη λύση, να ξεπεράσουμε, να ξεχάσουμε, να πετάξουμε την εμπειρία.

Παρά το περιορισμένο χρονικό διάστημα της βασιλείας του (336-323 π.Χ.) και τη νεαρή ηλικία του - ήταν τριαντατριών ετών, όταν πέθανε - ο Μ. Αλέξανδρος έμεινε ζωντανός στη μνήμη των λαών.

Και φυσικά θριαμβεύουν οι συνταγογράφοι-θεραπευτές, που προτείνουν μεθόδους.

Το έργο του άφησε ανεξίτηλα ίχνη για τους επόμενους αιώνες και αποτέλεσε την τομή για μια διαφορετική πορεία των λαών της Ανατολής και της Μεσογείου.

Διατηρείται η ανόητη πεποίθηση πως η ευτυχία είναι κάτι εξαγοράσιμο και πως δεν είναι άλλο από το καταλάγιασμα των εντάσεων.

Η μορφή και η δράση του συνυφάνθηκαν με τη λαϊκή φαντασία και δημιούργησαν το θρύλο ενός μυθικού ήρωα στην παράδοση πολλών λαών.

Έτσι "ψωνίζουμε" τηλεοπτική ανακούφιση, που ευκόλως καταναλώνεται, και ξεφορτωνόμαστε τον αληθινό κόπο και την ένταση των προσωπικών σχέσεων.

Οι ανοιχτές ψυχές μπορούν όχι να γλιτώσουν από την απόγνωση, αλλά να την αισθανθούν μπας και μπουν στην μακρά, εσωτερική διεργασία της αληθινής προσέγγισης του Άλλου, μιας απόγνωσης που αποστρέφεται τους μεγάλους χώρους, την τηλεοπτική μαζικότητα, μιας απόγνωσης που την κραυγάζει η Λούλα Αναγνωστάκη με το έργο της "Σ' εσάς που με ακούτε" και την αναδεικνύει με ιδανική σκηνοθετική ευαισθησία ο Λευτέρης Βογιατζής, στον μικρό θεατρικό του χώρο. Αλλά αυτά δεν είναι τηλεόραση.