Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( το ταξίδι των ελληνικών ρίχτερ διεθνώς δια των media :: 8/1/2006 23:14:51) 

Το ταξίδι των ελληνικών Ρίχτερ διεθνώς δια των media

ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ

Το οικουμενικό κράτος τον Μ. Αλέξανδρου.

Πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν ο χθεσινός σεισμός.

Αντίστροφη μέτρηση για το Μουσείο

Η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, που στην αρχή είχε ως στόχο την αντιμετώπιση του περσικού κινδύνου και στη συνέχεια πέτυχε την κατάλυση της περσικής αυτοκρατορίας, ξεκίνησε από την Πέλλα το 334 π.Χ. Σε διάστημα ένδεκα χρόνων (334-325 π.Χ.) ο Μ. Αλέξανδρος κατάκτησε την Ανατολή φτάνοντας μέχρι τον Ινδό ποταμό.

To CNN και το BBC με έκτακτα δελτία αλλά και ζωντανές συνδέσεις μετέδιδαν τις εξελίξεις, ενώ εκτενείς αναφορές έκαναν και τα διεθνή πρακτορεία.

Με νέο πρόσωπο ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επισκέπτες του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το έργο αυτό πραγματώθηκε σε τρεις διαδοχικές φάσεις:

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το μέγεθος τους σεισμού (από τους μεγαλύτερους των τελευταίων χρόνων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης), καθώς η δόνηση έγινε αισθητή από το Μπάρι της Ιταλίας ως την Ιορδανία και το Ισραήλ και από το Σουδάν ως την Κροατία.

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

- Στη διάρκεια της πρώτης φάσης (334-331 π.Χ.) κυριάρχησε στη Μ. Ασία και απελευθέρωσε τις ελληνικές πόλεις, αφού συγκρούστηκε δύο φορές με τον περσικό στρατό, στο Γρανικό ποταμό (334 π.Χ.) και στην Ισσό της Κιλικίας (333 π.Χ.).

Αναφορές έγιναν και στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα ούτε εκτεταμένες ζημιές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τόσο στο σεισμό της Αθήνας το 1999 όσο και με τις σεισμικές δονήσεις ανάλογου μεγέθους στην Ασία τους τελευταίους μήνες.

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας έχει αρχίσει.

Ακολούθως κατέλαβε τη Φοινίκη και την Παλαιστίνη (333-2 π.Χ.) και ξεκίνησε την κατάκτηση της Αιγύπτου.

Τα πρακτορεία επανέλαβαν πως η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης, αλλά ήταν καθησυχαστικά, μεταδίδοντας δηλώσεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γιώργου Σταυρακάκη και ξένων σεισμολόγων σχετικά με το ενδεχόμενο νέων δονήσεων στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στη μετακύλιση του φαινομένου σε άλλες περιοχές.

Οι πόρτες έκλεισαν τον Οκτώβριο και όταν θα ανοίξει, τον Μάιο του 2004, θα είναι πλήρως ανακαινισμένο και η έκθεση των πολύτιμων συλλογών του αισθητά βελτιωμένη.

Οι κάτοικοι της τον υποδέχτηκαν ως απελευθερωτή και τον αναγόρευσαν φαραώ.

"Άγνωστα" ευρήματα, όπως ένας νεολιθικός θησαυρός από 70 χρυσά κοσμήματα και έργα τέχνης που βρίσκονταν στις αποθήκες, θα δουν το φως, νέες προθήκες θα φιλοξενήσουν τις αρχαιότητες (θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, με άξονα την καλύτερη προβολή), ενώ θα ληφθούν και μέτρα προστασίας.

Στο Δέλτα του Νείλου ίδρυσε την Αλεξάνδρεια (331 π.Χ.), η οποία επρόκειτο να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο εμπορικό και πνευματικό κέντρο της Μεσογείου.

Ανανεωμένη θα είναι η όψη τριών κυρίως συλλογών: της προϊστορικής, εκείνης των αγγείων (στον πρώτο όροφο, που είχε μείνει κλειστή μετά τον σεισμό του 1999) και των Χαλκών (και σε τρεις αίθουσες που ήταν κλειστές από το 1979).

- Στη δεύτερη φάση (331-327 π.Χ.) προχώρησε στη Μεσοποταμία και μετά από μια ανοικτή σύγκρουση με τον περσικό στρατό στα Γαυγάμηλα, κοντά στα ερείπια της αρχαίας Νινευί, νίκησε το Δαρείο Γ' και κατέλαβε τις μεγάλες πόλεις της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, τη Βαβυλώνα, τα Σούσα (331 π.Χ.), την Περσέπολη, τις Πασαργάδες, τα Εκβάτανα (330 π.Χ.).

"Εχθροί" της επανέκθεσης θεωρούνται από τον διευθυντή του μουσείου Νίκο Καλτσά η έλλειψη χρόνου και οι δεδομένοι, επιμήκεις και "δύσκολοι" χώροι του μουσείου.

Συνέχισε τη νικηφόρα εκστρατεία με την κατάληψη των ανατολικών σατραπειών, της Παρθίας, της Υρκανίας, της Αρείας, της Αραχωσίας (330 π.Χ.) και στη συνέχεια της Βακτριανής και της Σογδιανής, όπου και συνέλαβε το Βήσσο, το δολοφόνο του Δαρείου Γ', τον οποίο και παρέδωσε στη βασιλική οικογένεια.

Επί της υποδοχής, λοιπόν, δεν θα είναι πλέον οι Θησαυροί των Μυκηνών, αλλά μία μικρή αίθουσα με πληροφοριακό υλικό που θα οδηγεί στην αίθουσα με αρχαιότητες από τη Νεολιθική έως και τη Μέση Εποχή του Χαλκού.

Στις άκρες της περσικής αυτοκρατορίας ίδρυσε την Αλεξάνδρεια την Εσχάτη.

Νέος τρόπος διάταξης των ευρημάτων (ταφικοί κύκλοι Α' και Β', ακροπόλεις και ανάκτορα, τάφοι) θα υιοθετηθεί στην επόμενη αίθουσα, που είναι αφιερωμένη στις Μυκήνες, ενώ στο επίκεντρο της Κυκλαδικής, που ακολουθεί, θα βρίσκονται ένα ογκώδες κυκλαδικό ειδώλιο, ο "Αρπιστής" και ο "Αυλητής".

Σ' αυτές τις περιοχές παρέμεινε περίπου δύο χρόνια.

Στις οκτώ μεγάλες αίθουσες των αγγείων του πρώτου ορόφου θα παρουσιάζονται τα αρχαία αντικείμενα με χρονολογική σειρά και με ενδιάμεση τοποθέτηση θεματικών ενοτήτων, ενώ στην αίθουσα της Θήρας, στον ίδιο όροφο, θα φιλοξενηθούν ευρήματα από την Κνωσό, τις Μυκήνες και τη Φυλακωπή της Μήλου, ώστε να είναι σαφής η σχέση των περιοχών.

- Η τρίτη φάση (327-325 π.Χ.) περιλαμβάνει την εκστρατεία στην ινδική χερσόνησο.

Τα έργα του 4ου αι. π.Χ. και τα ελληνιστικά θα καθαριστούν και θα συντηρηθούν, όπου χρειάζεται θα αντικατασταθούν τα βάθρα, αλλά δεν θα γίνουν ουσιαστικότερες αλλαγές.

Στόχος του Αλεξάνδρου ήταν να φτάσει μέχρι τα πέρατα της Οικουμένης που τότε πίστευαν ότι ήταν στην Ινδία.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο, θα αποκτήσει κεντρικό κλιματισμό, ειδικές μεμβράνες στα τζάμια (για τον ήλιο), ψευδοροφές, ανελκυστήρα, έξοδο κινδύνου και νέους χώρους εξυπηρέτησης κοινού.

Στον Υδάσπη, παραπόταμο του Ινδού, αντιμετώπισε νικηφόρα τον τοπικό ηγεμόνα Πώρο και προχώρησε ανατολικότερα μέχρι τον Ύφαση ποταμό, ο οποίος αποτέλεσε και το όριο της εκστρατείας του (326 π.Χ.).

Αναστηλώνεται "θύμα" του Έλγιν

Η επιθυμία του να φτάσει μέχρι το Γάγγη δεν εκπληρώθηκε λόγω της αντίδρασης του μακεδονικού στρατού.

Το Μνημείο του Θρασύλλου, όπως είναι σήμερα και (δίπλα) όπως θα "αναδυθεί" ύστερα από την αναστήλωσή του

Μέσω της χώρας των Μαλλών, ινδικής φυλής, έφτασε στις εκβολές του Ινδού και από εκεί ο ίδιος με το στρατό του πέρασε την έρημο της Γεδρωσίας, ενώ ο φίλος του, ναύαρχος Νέαρχος, παρέπλευσε τις ασιατικές ακτές μέχρι τις εκβολές του Τίγρη και του Ευφράτη.

Το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου, ένα από τα μνημεία - ορόσημα της πόλης των Αθηνών, που γνώρισαν όπως και ο Παρθενώνας τη βαρβαρότητα του λόρδου Έλγιν, θα "αναστηθεί" έως το 2004 πάνω από το διονυσιακό θέατρο, στη νότια κλιτύ του Ιερού Βράχου.

Ο Αλέξανδρος την άνοιξη του 323 π.Χ. άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα, ενώ προετοίμαζε τον περίπλου της Αραβίας.

Το μνημείο, που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Κιουταχή το 1827, θα αποκτήσει τη μορφή που είχε όταν ανεγέρθηκε, το 320-19 π.Χ., από τον χορηγό-νικητή των δραματικών αγώνων, Θράσυλλο, σύμφωνα με μελέτη του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Μπολέτη, που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Για την αναστήλωση του μαρμάρινου μνημείου θα χρησιμοποιηθεί αρχαίο υλικό (ανάμεσά τους τρία μέλη από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιογικού Μουσείου). Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύνολο 84 λίθων, που θα χρησιμοποιηθούν, το νέο υλικό θα είναι λιγότερο από το 50%. Τα τμήματα των επιγραφών, που δεν θα αξιοποιηθούν, θα εκτεθούν. Μέρος του υλικού έχει χαθεί οριστικά, καθώς χρησιμοποιήθηκε στην αποκατάσταση της Σωτείρας Λυκοδήμου (Ρώσικη εκκλησία, επί της Φιλελλήνων).

Το μνημείο του Θρασύλλου, στα υστερορωμαϊκά χρόνια στην κορυφή του έφερε άγαλμα του Διονύσου, το οποίο αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μετατράπηκε σε ναό (Παναγία Σπηλιώτισσα).