Μελέτες 

Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας του Κ.Ε.Γ. και Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας Άλλων Φορέων (2006) 

 

2.1.4 Αντιστοίχιση αναλυτικών προγραμμάτων

Μετά την περιγραφή των ΑΠ προκύπτει ότι η αντιστοίχισή τους με τα επίπεδα της ΠΕΕ δεν είναι εύκολη ούτε μπορεί να είναι ακριβής. Το ΑΠ της ΠΕΕ περιγράφει αναλυτικά τους στόχους που επιδιώκονται κατά την ανάπτυξη εξεταστικών θεμάτων για την αξιολόγηση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και παραθέτει με λεπτομέρεια τα γλωσσικά φαινόμενα, τις γλωσσικές λειτουργίες, και τις θεματικές περιοχές που οφείλουν να γνωρίζουν οι υποψήφιοι του κάθε επιπέδου. Τα ΑΠ των εξετάσεων για τα πιστοποιητικά ελληνομάθειας άλλων φορέων (GCE, GCSE, DSLAE, Baccalaureat) είναι πολύ πιο συνοπτικά τόσο ως προς την περιγραφή των στόχων που θέτουν όσο και ως προς την αναφορά των γλωσσικών φαινομένων, των γλωσσικών λειτουργιών και των θεματικών περιοχών που αποτελούν το πεδίο γνώσης των υποψηφίων ή των κατόχων τους. Από τις διαφορές που υπάρχουν στη δομή, το περιεχόμενο των ΑΠ, τις πληροφορίες που περιέχουν αλλά και τους διαφορετικούς στόχους/σκοπούς, απορρέουν και οι δυσκολίες αντιστοίχισής τους με τα επίπεδα της ΠΕΕ.

Μια επίσης σημαντική διαφορά μεταξύ των εξετάσεων για τα πιστοποιητικά που εξετάστηκαν και η οποία δεν αναφέρεται, αλλά προκύπτει έμμεσα από τις περιγραφές των ΑΠ, είναι η ηλικία των υποψηφίων που συμμετέχουν στις εξετάσεις, στοιχείο που διαφοροποιεί καθοριστικά τους στόχους και το περιεχόμενο των θεμάτων βάσει των οποίων ορίζονται ως κάποιο βαθμό τα επίπεδα γλωσσομάθειας. Πιο συγκεκριμένα, στις εξετάσεις της ΠΕΕ μπορούν να πάρουν μέρος υποψήφιοι πάνω από 12 χρονών, ενώ στις εξετάσεις του GCSE οι υποψήφιοι είναι από 13 ως 16 ετών, αφού πρόκειται για πιστοποιητικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το GCE, με δεδομένο ότι ακολουθεί το GCSE, απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 17 ως 18 χρονών, το DSLAE σε ενήλικες και το Baccalaureat αποτελεί το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλαδή απευθύνεται σε υποψηφίους 18 ετών.

Η διαφοροποίηση μεταξύ των πιστοποιητικών προέρχεται και από το γεγονός ότι απευθύνεται σε πολύ διαφορετικά κοινά. Η ΠΕΕ είναι για γενικούς σκοπούς και απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ και ανομοιογενές κοινό (διαφορετικές ηλικίες, εθνικότητες, ανάγκες), ενώ τα υπόλοιπα ΑΠ απευθύνονται σε πολύ πιο συγκεκριμένες ομάδες υποψηφίων με πιο ομοιογενή και προβλέψιμα χαρακτηριστικά. (ίδιες περίπου ηλικίες, ίδια εθνικότητα).

Έτσι, αν και απ' όσα προαναφέρθηκαν φαίνεται ότι δεν είναι δυνατή η απόλυτη ταύτιση των πιστοποιητικών ελληνομάθειας με τα επίπεδα της ΠΕΕ, προσπαθήσαμε αφενός να επιχειρήσουμε τη μερική αντιστοίχισή τους και αφετέρου να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το επίπεδο γνώσεων που απαιτείται από τους υποψηφίους τους ή που έχουν οι κάτοχοί τους με αναφορές στα επίπεδα που προβλέπονται από την ΠΕΕ.

Η αντιστοίχιση έγινε με βάση τους στόχους, τις γλωσσικές δεξιότητες, τα γλωσσικά φαινόμενα και τα θέματα που ορίζονται σε κάθε ΑΠ με τα αντίστοιχα της ΠΕΕ.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούν 2010, 10:27