Γραμματικές της νέας Ελληνικής 

Χρήστος Κλαίρης - Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Γραμματική της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική - Επικοινωνιακή. 

Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου & Αναστάσιος Τσαγγαλίδης 

Α. Συν.: Απόφαση, 12 Απριλίου 2005

«Η Γραμματική μας δεν είναι ξενέρωτη»

«Γυμναστική του μυαλού» αποκάλεσε τη Γραμματική και «γίγαντα» την ελληνική γλώσσα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης παρουσιάζοντας χθες της 1.164 σελίδων «Γραμματικής της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική - Επικοινωνιακή», την οποία συνυπογράφει με το γλωσσολόγο Χρήστο Κλαίρη και ομάδα επιστημόνων, που μόλις κυκλοφόρησε από τα «Ελληνικά Γράμματα». Πρόκειται για «βιβλίο αναφοράς για μαθητές και δασκάλους που έρχεται 64 χρόνια μετά τη Γραμματική του Μ. Τριανταφυλλίδη» και αποτελεί την «πρόταση της ελληνικής επιστήμης για το πώς πρέπει να συνταχθεί μια Γραμματική τον 21ο αιώνα», καθώς «η σημερινή κατάσταση της γλώσσας μας είναι πολύ διαφορετική από το 1940, οπότε χρονολογείται η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη και το γλωσσικό ζήτημα ήταν σε όξυνση και έξαρση».

«Είναι η πρώτη επιστημονική Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας που στηρίζεται στη σύνταξη και οργάνωση των πληροφοριών και ενέχει και όλα τα στοιχεία της Γραμματικής του Τριανταφυλλίδη», είπε ο κ. Μπαμπινιώτης, εξηγώντας ότι «δεν πρόκειται για ρυθμιστική Γραμματική», αλλά την χαρακτηρίζουν «πολυμορφία και δυναμισμός στις δομές της, τη λειτουργία της και την επικοινωνιακή της προσέγγιση». Όσο για τα παραδείγματα, «δεν είναι δασκαλίστικα, για να μη μας λένε και οι νέοι ότι φτιάξαμε μια 'ξενέρωτη' γραμματική», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, αλλά «από ζωντανά έως προκλητικά, βγαλμένα από εφημερίδες, περιοδικά, έγγραφα και απηχούν τη σύγχρονη αντίληψη και την περιγραφή μιας γλώσσας, στη σημερινή της κατάσταση».

«Εργαλείο παιδείας», χαρακτήρισε τη Γραμματική και ο καθηγητής Γλωσσολογίας της Σορβόνης, Χρήστος Κλαίρης, τονίζοντας ότι «συμβαδίζει με τις κατακτήσεις της Γλωσσολογίας». Πρόκειται για «απελευθερωμένη προσέγγιση της γλώσσας, όπου ο μαθητής δεν πρόκειται να αποστηθίσει κανόνες και εξαιρέσεις, αλλά να δει πόσες δυνατότητες έχει να εκφραστεί και να επιλέξει την πιο κατάλληλη, γιατί η γραμματική είναι ένας φίλος που θα σε βοηθήσει να λύσεις προβλήματα όταν θέλεις να οργανώσεις πιο ποιοτικά τον λόγο», εξήγησε.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούν 2007, 13:45