Γραμματικές της νέας Ελληνικής 

Χρήστος Κλαίρης - Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Γραμματική της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική - Επικοινωνιακή. 

Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου & Αναστάσιος Τσαγγαλίδης 

Έλλη Θεοχάρη: Αδέσμευτος Τύπος, 12/4/05

Πρόταση των Μπαμπινιώτη-Κλαίρη: Η γραμματική του 21ου αιώνα

«Η πολυμορφία της γλώσσας είναι ευλογία, όχι κατάρα». Με τη φράση αυτή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης παρουσίασε χθες στη Στοά του Βιβλίου μια νέα γραμματική της Νέας Ελληνικής, ένα βιβλίο που, όπως είπε, αποτελεί μια πρόταση για την ανανέωση της διδασκαλίας της γλώσσας και της γραμματικής στο σχολείο. «Η γραμματική ήταν πάντα για τον μαθητή κάτι το απωθητικό, το ψυχρό» δήλωσε ο κ. Μπαμπινιώτης σε ένα δημοσιογραφικό σεμινάριο που τίποτα δεν είχε να ζηλέψει από μια πανεπιστημιακή διάλεξη στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων.

Ποιότητα

Ένα απλό μάθημα σε δημοσιογράφους, που είναι και οι «συνήθεις ύποπτοι» μιας πληθώρας γραμματικών και συντακτικών λαθών, όπου ο καθηγητής Γλωσσολογίας κατέστησε σαφή την ανάγκη «αυτό που κάνουμε ασυνείδητα, να το κάνουμε πλέον συνειδητά. Να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις του μαθητή και να τον κάνουμε να προσλαμβάνει κείμενα με έναν τρόπο ποιότητας». Γιατί, όπως τόνισε, «η αυλή μας διψάει… η γραμματική και η σύνταξη είναι οι μηχανισμοί οργάνωσης της γλώσσας, είναι τα άγια των αγίων της γλώσσας μας».

Το νέο βιβλίο γραμματικής, που δημιούργησαν οι καθηγητές κ.κ. Χρ. Κλαίρης και Γ. Μπαμπινιώτης, αποτελείται από 1164 σελίδες και είναι γραμμένο με τη μέθοδο του «τρία σε ένα». Δηλαδή, περιλαμβάνει τη γραμματική, που είναι οι δομές, οι τρόποι και η μορφολογία, τη σύνταξη, που είναι οι λειτουργίες και την επικοινωνία, που είναι η χρήση της γλώσσας. «Είναι μια πρόταση για το πώς γράφεται μια γραμματική τον 21ο αιώνα» επισήμανε ο κ. Μπαμπινιώτης, ενώ συμπληρώνοντας ο κ. Κλαίρης χαρακτήρισε το βιβλίο ως πρότυπο. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι προσφέρουν ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει «βιβλίο αναφοράς» για τη σύγχρονη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ως μητρικής και ως ξένης.

«Η γραμματική του Μ. Τριανταφυλλίδη, άθλος για την εποχή της και μεγάλη προσφορά στην περιγραφή και εξέλιξη της γλώσσας, έχει γραφτεί πριν απο 64 χρόνια (το 1941) με τα διδάγματα εκείνης της εποχής και το γλωσσικό ζήτημα να βρίσκεται σε έξαρση» τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης, που δήλωσε υπέρμαχος της ανάγκης να υπάρξει μια σύγχρονη εκδοχή, μια άλλη αντίληψη της γραμματικής, με έναν άλλο προβληματισμό. Όσο για το εάν μπορεί κάποιος που έμαθε να οδηγεί ένα αυτοκίνητο του '40 να οδηγήσει και ένα σύγχρονο, ο κ. Μπαμπινιώτης δηλώνει ότι μπορεί. «Απλώς χρειάζεται εξάσκηση», τονίζει.

Χρήσιμο εργαλείο

Τη νέα γραμματική εξάλλου, μπορούν σε πρώτη φάση να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς και όλοι οι αναγνώστες, ως ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά ο επόμενος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βιβλίο με πολύ λιγότερες σελίδες (περίπου 200), το οποίο θα αποτελέσει σχολικό εγχειρίδιο για τους μαθητές. «Η Γραμματική της Νέας Ελληνικής, Δομολειτουργική - Επικοινωνιακή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σελ. 1164, τιμή 59.90 ευρώ.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούν 2007, 13:45