Καταγραφή 

Η Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο 

Ηλεκτρονικές σελίδες για τη νεοελληνική λογοτεχνία 

Ηλεκτρονικά Αρχεία και Πύλες (portals) για την Νεοελληνική Λογοτεχνία (ελληνικά και ξένα)

Περιεχόμενα

Ε

- ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου)

http://www.ekebi.gr/
Θεματικές ενότητες: βιβλίο και παιδί, βιβλίο και τέχνη, συγγραφείς, μετάφραση και μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθήκες, ανακοινώσεις-εκδηλώσεις, περιεχόμενα των περιοδικών Ithaca, Το Δέντρο, Μετάφραση, Οδός Πανός, Πλανόδιον, Διαβάζω, Η Λέξη, Νέα Εστία, Περίπλους, Ποίηση, ειδική ενότητα για το ελληνικό βιβλίο στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης 2001, βιβλιολογική βιβλιοθήκη και άλλα πολλά. Συνδέσεις με τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, τα ελληνικά ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, τις ελληνικές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. (ελληνικά, αγγλικά)

Βιογραφία, εργογραφία και βιβλιογραφία για 500 συγγραφείς. Τα στοιχεία συνοδεύονται από φωτογραφίες των λογοτεχνών (όπου διασώζονται). Δυνατότητα αναζήτησης ανάλογα με το λογοτεχνικό είδος, την ημερομηνία γέννησης ή θανάτου του συγγραφέα, ή με λέξεις-κλειδιά.

Αρχείο Χειρογράφων και Φωτογραφιών από 165 νεότερους συγγραφείς.

- Ε.Λ.Ι.Α. (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο)
http://www.elia.org.gr/
Στην ανανεωμένη σελίδα του ΕΛΙΑ περιέχονται κατάλογος των αρχείων του ΕΛΙΑ, κατάλογοι της βιβλιοθήκης, θεματικοί κατάλογοι του φωτογραφικού αρχείου, συνδέσεις με ιστοσελίδες σχετικές με τον ελληνικό πολιτισμό, ιδρύματα, αρχεία, μουσεία ανά τον κόσμο.

- Εργαστήριο Φιλολογίας και Νέων Τεχνολογιών
http://www.lit.auth.gr/node/6
Στην ιστοσελίδα περιέχεται κατάλογος διευθύνσεων στο διαδίκτυο για νεοελληνιστές.

- Εταιρεία Συγγραφέων
http://www.dedalus.gr/
Εργοβιογραφικά των μελών της και κείμενά τους. Σύνδεσμοι, εκδόσεις. (ελληνικά, αγγλικά)

- Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2001
http://www.greece2001.gr/13.html

Επικοινωνιακό υλικό με βιογραφικά, εργογραφία και κριτικά κείμενα για 109 σύγχρονες Έλληνες συγγραφείς, με αφορμή την 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Ι

- ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
http://www.e-paideia.net/elibrary/default.asp?c=30003&ty=&sty=
Δικτυακός τόπος με πολλές υπερ-συνδέσεις για την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

Λ

- Λόγιος Ερμής
http://logiosermis.phl.uoc.gr/
Πληροφορίες για τις Σπουδές Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ν

- Νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα
http://www.sarantakos.com/keimena.html
Συνδέσεις προς διάφορες διευθύνσεις σχετικές με τη νεοελληνική λογοτεχνία. Κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών, από τα τέλη του 10ου αιώνα μέχρι σήμερα.

- Netschoolbook

http://www.netschoolbook.gr/literature.html

Υποενότητα του ιστότοπου www.netschoolbook.gr της Τερέζας Γιακουμάτου. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και έναν διαδικτυακό οδηγό για την υποστήριξη της διδασκαλίας των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου. Περιλαμβάνει δοκίμια, επιστημονικά άρθρα, εικαστικό και ηχητικό υλικό, πρόσβαση σε λεξικά και ιστοριογραφικές πηγές κ.α., γενικά υλικό που μπορεί να συμβουλευτεί τόσο ο διδάσκων όσο και ο διδασκόμενος, για μια πληρέστερη προσέγγιση των κειμένων που περιλαμβάνονται στο σχολικό εγχειρίδιο της Α΄ Γυμνασίου.

Ο

- Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ
http://androspoets.homestead.com/
Εργοβιογραφικά για τον Ανδρέα Εμπειρίκο και τον Ι. Πολέμη, φωτογραφίες και ποιήματά τους, καθώς και δοκίμια για τη λογοτεχνία.

B

- BIBLIONET
http://www.biblionet.gr/
Ψηφιακός κατάλογος των κυκλοφορούντων ελληνικών βιβλίων, με εργοβιογραφικά στοιχεία για τους συγγραφείς.

E

- e-bookshop
http://www.e-bookshop.gr/
Περισσότερα από 60 ψηφιοποιημένα βιβλία, 25 ελλήνων συγγραφέων ( από τον Ρήγα έως τον Καρυωτάκη και την Πολυδούρη), διαθέσιμα δωρεάν - (είσοδος με δωρεάν εγγραφή)

O

- openbook
http://www.openbook.gr/2011/10/anoikth-bibliothhkh.html
Όλα τα βιβλία που περιέχονται στον κατάλογο της Ανοικτής Βιβλιοθήκης διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο Διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους. Τα έργα της ενότητας Κλασική Λογοτεχνία είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, στον δικτυακό τόπο περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, σύνδεσμοι για ψηφιακές βιβλιοθήκες, λογοτεχνικά περιοδικά και ιστολόγια.

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάϊ 2012, 13:02