Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Χρωματίζουν στους τοίχους τα όνειρά τους

Παράλληλο κείμενο

Μ. ΚΑΪΡΗ

(Από τον Τύπο)

Η νέα γενιά των εφήβων επιστρατεύει ποικιλόχρωμα σπρέι και οργιώδη φαντασία για να ζωγραφίσει προσόψεις κτιρίων, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μάντρες, βαγόνια τρένων και λεωφορείων ακόμη. Στην καλαίσθητη δημιουργία των εκδόσεων "ΟΞΥ" και του περιοδικού "ΜΕΤΡΟ", "To graffiti στην Ελλάδα - το χρώμα της Πόλης" τα κείμενα του Κυρ. Ιωσηφίδη και πιο πολύ οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν τη διαδρομή των graffiti στην Ελλάδα. "Ξέρεις τι είναι να ξυπνάς το πρωί και ο γκρίζος τοίχος απέναντι σου να έχει χαθεί, να έχει γίνει σκέτο χρώμα…".

To graffiti δεν είναι μόνο χρώμα, είναι λόγος και στάση ζωής, για εκείνον που βάφει τον γκρίζο τοίχο τον οποίο ο περίγυρος του τον θέλει γκρίζο ή τον ανέχεται με τις μύριες όσες αντιαισθητικές διαφημίσεις νυχτερινών κέντρων, λ.χ., που εικονίζουν πρόσωπα παραμορφωμένα και τον ανέχεται επίσης γεμάτο "συνθήματα" από τις ενίοτε αναλόγου αισθητικής πολιτικές αφίσες. Έτσι έχουμε αντιδράσεις εκπαιδευτικών και τις - ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα - των δασκάλων που ενθαρρύνουν τους writers, τους ευφάνταστους νεαρούς καλλιτέχνες που, αν ήσαν όσο επιπόλαιοι και αντιδραστικοί περιγράφονται, θα επέλεγαν μάλλον να πασαλείβουν τα πάντα με τις μπογιές τους αντί να δημιουργούν έργα με τύχη εφήμερη. Σκληρή η αντίδραση για το graff και πάνω στα τσίγκινα ταμπλό του μετρό: οδηγοί των συρμών περνούν και βρίζουν, επιβάτες και περαστικοί τους μιμούνται: τι κάνετε; βρωμίζετε τον χώρο (με χρώματα!). Οι ίδιοι όμως οι νομοταγείς πολίτες ξεφορτώνονται με άνεση πλαστικά ποτήρια, κουτιά από τσιγάρα, πάσης φύσεως έντυπα, άπειρες γόπες και ακυρωμένα εισιτήρια περιφρονώντας επιδεικτικά τους πολλούς (πρέπει να το πούμε) διάσπαρτους κάδους αχρήστων στον υπόγειο και αλλού.

Και ο Τύπος - όχι πάντοτε προοδευτικός - περιγράφει τους writers ως παιδιά "χαμένα" με ανεκπλήρωτες επιθυμίες που "προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητό περιβάλλον σ' αυτό". Διατυπώσεις γι' αυτούς που "κοιτάνε μέσα από την οθόνη του τοίχου τους", ενώ οι "διαμαρτυρόμενοι ζωγράφοι" εκπληρώνουν επιθυμίες και αδήριτες ανάγκες, όταν τα όνειρα τους παίρνουν μορφή από το χαρτί στον τοίχο και η δημιουργία τους αυτή είναι η αλήθεια για λογαριασμό τους και η "ένσταση" για τον χώρο στην αβίωτη πόλη όπου κανείς δεν τους ρώτησε αν θέλουν να την κατοικούν και απ' όπου - για χίλιους λόγους - δεν μπορούν να αποδράσουν. Οι εκπρόσωποι του ελληνικού graffiti καλύπτουν προσόψεις σπιτιών, εργοστασίων, ακόμη και βαγόνια τρένων.

Η Μ. Καίρη είναι δημοσιογράφος.

Α. Ανάγνωση κατανόηση του κειμένου 1. Σε ποια θέματα αναφέρονται τα Graffiti των σχολικών θρανίων; 2. Τι θέλουν να εκφράσουν οι μαθητές μέσα από τα Graffiti των θρανίων;