Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΓΙΤΖΑΚ ΜΟΡΝΤΕΧΑΪ

Οι εκλογές του Μαΐου στο Ισραήλ προμηνύονται θρίλερ για γερά νεύρα. Τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα, το Εργατικό και το δεξιό Λικούντ υφίστανται έναν άνευ προηγουμένου κατακερματισμό με την ανάδειξη μιας πανσπερμίας κομμάτων, όλων προσωποπαγών και σχεδόν όλων κεντρώων.

Τελευταίος που εκδήλωσε την πρόθεσή του να κατεβεί στις εκλογές με δικό του κόμμα είναι ο Γιτζάκ Μορντεχάι. Ο μέχρι χθες υπουργός Άμυνας ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει στους εκλογικούς συνδυασμούς του Λικούντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε αμέσως την αποπομπή του από το υπουργείο, καταγγέλλοντας παράλληλα τον Μορντεχάι για διπλό παιχνίδι.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν ανέκαθεν δύσκολες, καθώς ο Μορντεχάι δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τη "σκληρή και αδιάλλακτη" στάση του πρωθυπουργού στο Μεσανατολικό. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οσονούπω θα βγουν και τα "μεγάλα μαχαίρια". Ο Μορντεχάι, λένε, ως εκ της μέχρι τώρα ιδιότητάς του, αλλά και λόγω των προνομιακών σχέσεών του με ισχυρούς παράγοντες της Ουάσιγκτον, έχει στοιχεία που αν έλθουν στη δημοσιότητα θα ενοχλήσουν τον Νετανιάχου. Αλλά και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαρρέουν ανάλογες προειδοποιήσεις.

Ο Μορντεχάι έχει υπέρ αυτού το γεγονός ότι "προέρχεται από το λαό" και όχι από τα μεγάλα πολιτικά τζάκια. Έχει καλή φήμη στο στρατό, καθώς μάλιστα υπήρξε στρατηγός. Επί πλέον, έχει υπέρ αυτού τους "παραμελημένους" Εβραίους της Ανατολής, αφού ο ίδιος γεννήθηκε στο Ιράκ και είναι ο πρώτος "ανατολίτης" που φθάνει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Επί του παρόντος, πάντως, οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μορντεχάι να συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο των εκλογών την προτίμηση του 20% των Ισραηλινών, έναντι 33% του Νετανιάχου και 34% του Εργατικού ηγέτη Εχούντ Μπαράκ. Σε περίπτωση όμως που ο μέχρι χθες υπουργός Άμυνας κατορθώσει να περάσει στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον σημερινό πρωθυπουργό, τότε το ποσοστό του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ανεβαίνει στο 49% έναντι μόλις 37% του Νετανιάχου.