Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, έφθασε χθες στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας προκειμένου να τιμηθεί με ειδικό βραβείο που αθλοθέτησαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για την ιστορική του προσφορά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τον αγώνα του εναντίον των φυλετικών διακρίσεων. Η επίσκεψη του Μαντέλα είναι, τύποις, ιδιωτικού χαρακτήρα, αυτό όμως δεν εμπόδισε τις γερμανικές αρχές να επιφυλάξουν στον Νοτιοαφρικανό ηγέτη εξαιρετικά θερμή υποδοχή, ενώ το απόγευμα είχε συνάντηση με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη Τρίτη, αναβλήθηκε όμως επί διήμερο λόγω του κλίματος βίας που συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες τη χώρα, με αποκορύφωμα τη σφαγή 11 ανυποψίαστων ανθρώπων στην πόλη Νταλένι της επαρχίας Κουαζούλου-Νατάλ, την περασμένη Κυριακή. Τη Δευτέρα δολοφονήθηκε στο Κέιπ Τάουν ο τοπικός ηγέτης του Ενωμένου Δημοκρατικού Κινήματος, που συγκροτήθηκε από πρώην μέλη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου του Μαντέλα, ενώ το περασμένο Σάββατο είχε δολοφονηθεί άλλο στέλεχος του ίδιου κινήματος στο Ρίτσμοντ.

Ο Νέλσον Μαντέλα γνωρίζει ότι βασικός παράγοντας που γεννά και ευνοεί τη βία είναι η φτώχεια και η έλλειψη ελπίδας στα εκατομμύρια των απόκληρων νέων. Για το λόγο αυτό, επωφελούμενος από τη μετάβασή του στην Γερμανία, απηύθυνε έκκληση στη Δύση για την εκπόνηση ενός νέου "σχεδίου Μάρσαλ", προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπανάπτυξη στη Νότια Αφρική. "Πιστεύω ότι οι Γερμανοί θα μας κατανοήσουν ευκολότερα από πολλά άλλα έθνη, γιατί και αυτοί προσπαθούν ακόμη να επιλύσουν τα προβλήματα της επανένωσής τους".

Σε ερώτηση Γερμανών δημοσιογράφων για το αν ξεπεράσθηκαν τα τραύματα της περιόδου του απάρτχαϊντ και αν οι εθνικές ομάδες της Νότιας Αφρικής βρίσκονται στην οδό της συμφιλίωσης, ο Μαντέλα εμφανίσθηκε αισιόδοξος. "Ζούμε ήδη ειρηνικά, ο ένας δίπλα στον άλλο. Όμως έχουμε ακόμη πολλά προβλήματα φτώχειας, ελλιπούς εκπαίδευσης, κενών στην κοινωνική πρόνοια, προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν με το αν είσαι λευκός ή μαύρος, αλλά που ανάγονται σε ένα παρελθόν που πρέπει να αντιμετωπίσουμε".