Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πρώτη συνάντηση πούτιν - γιούστσενκο :: 11/1/2006 21:50:22) 

ΝΗΝΕΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Πρώτη συνάντηση Πούτιν - Γιούστσενκο

Την πρώτη τους συνάντηση μετά την ενεργειακή κρίση που τάραξε τις διμερείς τους σχέσεις είχαν χθες στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βίκτορ Γιούστσενκο σε κοινές δηλώσεις τους χαρακτήρισαν "δίκαιη και ισορροπημένη" τη συμφωνία με την οποία τερματίστηκε η διαφωνία τους ως προς την τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος ομολόγησε ότι "οι δύο χώρες ακολούθησαν ένα δύσκολο δρόμο", ενώ ο Ουκρανός πρόσθεσε ότι "η συμφωνία ήταν μια δύσκολη απόφαση, που ανάγκασε τα δύο μέρη σε πολλούς συμβιβασμούς".

Κατά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, "το σημαντικό για εμάς δεν είναι η σημερινή τιμή των 230 δολαρίων το κυβικό χιλιόμετρο, αλλά η ευρωπαϊκή φόρμουλα υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου".

Η χθεσινή συνάντηση έγινε στη σκιά της πολιτικής κρίσης που συγκλονίζει την Ουκρανία, καθώς το κοινοβούλιό της, διαφωνώντας με τη συμφωνία με τη Ρωσία, υπερψήφισε προχθές πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Βίκτορ Γιούστσενκο χαρακτήρισε "ακατανόητη, παράλογη και εσφαλμένη" την απόφαση της ουκρανικής βουλής, τονίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία έως τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Μαρτίου, παρά την καταψήφισή της.