Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η κρίση με την επανάληψη των ερευνών του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν οδηγεί τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη διεθνή κοινότητα σε σοβαρή κλιμάκωση όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και σε αδυναμία επανάληψης των σχετικών συνομιλιών με τους Ευρωπαίους.

Το Ιράν δεν θα απαρνηθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά την καταδίκη της Δύσης και τον κίνδυνο να του επιβληθούν κυρώσεις από τον ΟΗΕ. Σύμφωνα τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η χώρα του δεν "πτοείται από την αναστάτωση" που έχει προκληθεί από το πυρηνικό του πρόγραμμα και πως είναι αποφασισμένος να "ελέγξει την πυρηνική ενέργεια για πολιτικούς λόγους". Κατά τον Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, επικεφαλής του Συμβουλίου Κρίσεων (του ανώτατου οργάνου πολιτικής διαιτησίας στο Ιράν): "Με σύνεση θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και αν μας δημιουργήσουν προβλήματα, θα το μετανιώσουν και το Ιράν θα είναι ο νικητής".

Η απόφαση του Ιράν να αποσφραγισθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του, κρίθηκε από την Ουάσιγκτον "σοβαρή κλιμάκωση" στη μακρόχρονη πλέον διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακκόρμακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι είναι "πιθανόν" η Βρετανία, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους να επιδιώξουν να παραπέμψουν το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενώ κατά τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ "η μονομερής" απόφαση της Τεχεράνης να επαναλάβει τις έρευνές της στον τομέα του εμπλουτισμού του ουρανίου είναι "απογοητευτική" και "ανησυχητική".

Κατά το Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Γκέρνοτ 'Ερλερ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία (η λεγόμενη ΕΕ3) δε μπορούν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με το Ιράν, εκτός εάν υποσχεθεί ότι δεν θα αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών τους θα συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο.

Πάντως το Ιράν ζητεί από τους Ευρωπαίους να "κατανοήσουν" την απόφαση να επαναληφθούν οι δραστηριότητές του για τον εμπλουτισμό ουρανίου, όπως τόνισε στις δηλώσεις του προς τη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί κατά τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.