Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( γεύμα χριστόδουλου με... αντιδράσεις :: 27/2/2006 20:08:56) 

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΔΗΜΑ

Γεύμα Χριστόδουλου με… αντιδράσεις

Την αντίδραση του επιτρόπου της χώρας μας στην Ε.Ε., Σταύρου Δήμα, προκάλεσαν χθες οι θέσεις που εξέφρασε για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Αφορμή στάθηκε ομιλία που απεύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο περιθώριο επίσημου γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Σημειώνεται πως στο γεύμα παρέστησαν 12 από τους 24 ευρωβουλευτές.

Για την ένταξη της Άγκυρας στην Ε.Ε. ο κ. Χριστόδουλος ανέφερε ότι "φάνηκε στους λαούς πως η ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να χαράξει γεωπολιτική αντίληψη που θα υπηρετεί το μέλλον της Ευρώπης, αλλά υποτάσσεται σε αλλοτριωτικές γεωπολιτικές αντιλήψεις, σε εθνικά και πρόσκαιρα ή σε ηγεμονικά συμφέροντα, ξένα και αντίθετα προς την ευρωπαϊκή κοινωνία και πνευματικότητα". Πρόσθεσε πως "έχουμε διαφορές θέσεων, αλλά η διατύπωση διαφορετικών θέσεων δεν σηματοδοτεί σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία". Σημείωσε πως "η πολιτική ηγεσία της χώρας μας επικαλείται τα συμφέροντα της Ελλάδας για να εξηγήσει την πολιτική στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία", τονίζοντας πως η εκκλησία βλέπει διαφορετικά το θέμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, "δεν αποφεύγεις ένα κακό, δημιουργώντας ένα πολύ μεγαλύτερο που σε περιμένει αύριο. Και πολύ μεγαλύτερο κακό είναι η κατάργηση της ευρωπαϊκής αυτοσυνειδησίας που οι Έλληνες θα το πληρώσουμε ακριβότερα, είναι να πέσουμε μέσα σε μια Ευρώπη χοάνη".

Η απάντηση Δήμα

Όπως ανέφερε ο κ. Δήμας, "ορθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφασίσαμε να εντάξουμε τις γειτονικές χώρες στην Ε.Ε., ώστε να διευρυνθεί ο χώρος της ειρηνικής διαβίωσης των λαών". Και συνέχισε: "Είναι καλύτερα να ζούμε σε ένα χώρο ειρηνικό παρά σε ένα χώρο αντιθέσεων, ανταγωνισμών και όχι φιλικών σχέσεων. Αυτό συμφέρει στους πολίτες μας, αυτό συμφέρει στη χώρα μας". Η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι "στην Ευρώπη που οικοδομούμε πρέπει να βλέπουμε πως θα φέρουμε πιο κοντά τους λαούς". Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι "σέβομαι απόλυτα τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αλλά διαφωνώ συχνά με τον Χριστόδουλο - πολιτικό", ενώ για αγνή φωνή έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Σ. Καρατζαφέρης. Τέλος, στην πλήρωση των κενών στις "ακέφαλες" μητροπόλεις Πειραιώς και Σισανίου και Σιατίστης προχωράει σήμερα η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΑΜΠΡΟΜΗΣ