Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η τεχεράνη αψηφά τις απειλές της δύσης :: 10/1/2006 21:59:14) 

ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Η Τεχεράνη αψηφά τις απειλές της Δύσης

Το Ιράν αψήφησε τις προειδοποιήσεις της Δύσης και τις εκκλήσεις της Ρωσίας και αφαίρεσε τις σφραγίδες που είχε βάλει ο ΟΗΕ στο σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου στην περιοχή Νατάνζ, επαναλαμβάνοντας έτσι την έρευνα σε πυρηνικά καύσιμα. Το Ιράν αποσφράγισε κέντρα ερευνών για πυρηνικά καύσιμα υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχαμάντ Σαΐντι, υποδιευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Η διεθνής αντίδραση ήταν άμεση. Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι αν το Ιράν συνεχίσει την τρέχουσα πορεία του όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν θα αφήσει στη διεθνή κοινότητα καμία άλλη επιλογή από την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πιθανή ανάληψη δράσης.

Η Βρετανία επίσης καταδίκασε την κίνηση και δήλωσε πως τίθενται έτσι σε κίνδυνο οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο τόνισε πως «μία στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράν δεν είναι στην ημερησία διάταξη».

Ο Ζακ Σιράκ δήλωσε πως το Ιράν πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του και πως θα διαπράξει σοβαρό σφάλμα αν δεν συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα. Πρόσθεσε όμως πως ο καθένας αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας να χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, «αλλά είναι επιτακτικό για τη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσει πως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την ασφάλεια όλων θα γίνουν σεβαστές».

Συνάντηση Ευρωπαίων

Η Ρωσία κάλεσε το Ιράν να τηρήσει τις πυρηνικές υποχρεώσεις του και εξέφρασε την ανησυχία της για τις τελευταίες κινήσεις της Τεχεράνης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ρωσία «συντονίζει τις προσπάθειές της με τους Ευρωπαίους εταίρους της, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράν θα εξετάσουν κατά πάσα πιθανότητα αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, με τη συμμετοχή του Χαβιέρ Σολάνα, εκ μέρους της Ε.Ε. Πιθανός τόπος συνάντησης θα είναι το Βερολίνο, ενώ όπως έγινε γνωστό θα εξεταστεί η παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.