Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Προσηλωμένη στην ένοπλη πάλη θα παραμείνει η Χαμάς ακόμη και μετά την είσοδό της στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο, δήλωσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ριζοσπαστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανιγιέχ. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Γάζα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Ιανουαρίου ο Χανιγιέχ τόνισε ότι "η Χαμάς θα παραμείνει πιστή στην αντίσταση, στα τουφέκια της, στην Παλαιστίνη και στην Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσά της". Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Χαμάς ισοδύναμη με τη Φατάχ, την οργάνωση που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στο Ισραήλ, δημοσκόπηση της εφημερίδας "Μααρίβ" εμφανίζει την πλειοψηφία των Ισραηλινών να τάσσεται υπέρ της συνέχισης της μονομερούς αποχώρησης από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης από τη Γάζα.

Το 51% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 επειδή πιστεύουν πως οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν μια συμφωνία με το εβραϊκό κράτος.

Δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντρώο κόμμα Καντιμά του Αριέλ Σαρόν και του Εχούντ Ολμέρτ θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές της 28ης Μαρτίου, εξασφαλίζοντας 43 έδρες σε σύνολο των 120 της Κνεσέτ. Η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη "Μααρίβ" δείχνει ότι το Εργατικό Κόμμα κερδίζει έδαφος, εξασφαλίζοντας 20 έδρες από τις 17 που του έδιναν προηγούμενες σφυγμομετρήσεις. Αντίθετα το δεξιό κόμμα Λικούντ του Μπινιαμίν Νετανιάχου χάνει έδαφος και καταλαμβάνει 14 έδρες.

Αλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στη "Γεντιότ Αχρονότ" δίνει στο Καντιμά 43 έδρες, 21 στους Εργατικούς και μόλις 12 στο Λικούντ.