Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( h λύση του κυπριακού ενδιαφέρει την εε :: 10/1/2006 19:27:40) 

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης με τον Βέλγο ομόλογό του, Κάρελ ντε Γκουχτ.

H λύση του κυπριακού ενδιαφέρει την ΕΕ

Αυτό τόνισε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του

Τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης με τον Βέλγο ομόλογό του, Κάρελ ντε Γκουχτ.

Η επίλυση του Κυπριακού για τον κ. Ντε Γκουχτ, σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν είναι ένα πρόβλημα απλώς της Μεγαλονήσου, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την ίδια την Ε.Ε. και την ευρύτερη περιοχή. Ερωτηθείς για τη μέχρι στιγμής άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με την Κύπρο ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως αυτό το θέμα «περιλαμβάνεται στη συμφωνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί». Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Μολυβιάτης θύμισε πως υπάρχουν «σαφή χρονοδιαγράμματα» και επανέλαβε πως «όπως κάθε υποψήφια χώρα, έτσι και η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της». Ο Έλληνας υπουργός, αναφερόμενος στο μέλλον της Ε.Ε., επισήμανε ότι «η περίοδος της περισυλλογής πρέπει κάποτε να λήξει και να αναληφθεί ενεργός δράση» και τάχθηκε υπέρ την αναβίωσης της διαδικασίας επικύρωσης της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης. «Η Ελλάδα πιστεύει σε μια Ευρώπη ενωμένη, όχι μόνο οικονομικά και νομισματικά, αλλά και πολιτικά και αμυντικά» δήλωσε. Ο κ. Ντε Γκουχτ χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» την κατάληξη σε συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013, η οποία, «αν και όχι ιδεώδης, ξεμπλοκάρισε τη δημοσιονομική κατάσταση» και δημιούργησε συνθήκες, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν όλα τα κράτη-μέλη. Ερωτηθείς σχετικά με την υποψηφιότητα της Ελλάδας για την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2010 ή και το 2009 ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι «το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και προωθείται και σε διμερές επίπεδο».