Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "ανεπηρέαστη η οικιακή κατανάλωση στην ελλάδα" :: 3/1/2006 21:39:44) 

"Ανεπηρέαστη η οικιακή κατανάλωση στην Ελλάδα"

"Δεν πρόκειται να επηρεαστεί η οικιακή κατανάλωση από τη ρωσοουκρανική κρίση για το φυσικό αέριο", επισήμανε χθες σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΑΝΤ1 Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι "με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, που προμηθευόμαστε από την Αλγερία και αποθηκεύουμε στη νήσο Ρεβυθούσα, μπορούμε να εξισορροπήσουμε τη μείωση της πίεσης και όχι να τροφοδοτούμε συνεχώς τον αγωγό μας για μακρύ χρονικό διάστημα".

Τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς ως πρώτο μέτρο "θα μειωθεί η τροφοδοσία από τα αποθέματα της ΔΕΗ, που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, και η εξοικονόμηση εκείνη θα επιτρέψει να μην υπάρξει πρόβλημα καθόλου στην οικιακή κατανάλωση, η οποία είναι αισθητά μικρότερη".

Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, ο υφυπουργός σημείωσε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί, καθώς "η διαμάχη Ουκρανίας-Ρωσίας δεν αφορά την τιμή με την οποία τροφοδοτείται η Ευρώπη, αφού η Ουκρανία προμηθεύεται ακόμη με τιμές πρώην ΕΣΣΔ". Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα τροφοδοτείται από την Γκαζ Εξπόρτ στα σύνορα "με μία από τις πιο φθηνές τιμές για την Ευρώπη", ενώ υποστήριξε ότι χρειάζεται να συμβούν κοσμοϊστορικά γεγονότα, για να αλλάξει η συνάρτηση της τιμής του φυσικού αερίου, που προκύπτει από μαθηματικό τύπο διασυνδεδεμένο με το αργό πετρέλαιο.

Ο κ. Σαλαγκούδης απέκλεισε το ενδεχόμενο "κερδοσκοπικών" ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και γενικά τα καύσιμα με αφορμή την κρίση στο φυσικό αέριο από τους γνωστούς κύκλους, που συνήθως εκμεταλλεύονται τέτοια επεισόδια, για να δημιουργούν "τεχνητές" κρίσεις στην αγορά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης μιλώντας για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης είπε ότι "όλα αυτά που γράφονται και λέγονται είναι από τη φαντασία και το μυαλό αυτών που τα γράφουν" και ξεκαθάρισε ότι "δεν αφορούν τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει το μαχαίρι, έχει το πεπόνι και σε αυτόν ανήκει η τελική απόφαση".

Δ. Σιούφας

Το επίκαιρο ζήτημα του φυσικού αερίου είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, που συναντήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Αυστρία. Ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τον πρέσβη της Αυστρίας για τις συναντήσεις που είχε χθες με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Ελλάδα Andrey Vdovin και Valerii Tsybukh σχετικά με τη ρωσο-ουκρανική διένεξη για το φυσικό αέριο. Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι η χώρα μας ταυτίζεται απόλυτα με τις πρωτοβουλίες της αυστριακής προεδρίας στο θέμα αυτό και συνυπογράφει τις πρωτοβουλίες και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της διευθέτησής του.

Α. Διαμαντοπούλου

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο έδειξε ότι η Ελλάδα οφείλει να είναι ανά πάσα στιγμή κατάλληλα προετοιμασμένη, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα πιθανά προβλήματα εφοδιασμού της με ενέργεια, δήλωσε η υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου. Επισήμανε ότι "η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει επαρκή σχεδιασμό και αντιμετωπίζει αποσπασματικά τα θέματα στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, καθώς και τα συναφή προβλήματα που ανακύπτουν".

Η κ. Διαμαντοπούλου επέκρινε την κυβέρνηση ότι, "αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την εκλογή της, δεν έχει ακόμη καταθέσει την πρότασή της για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό (επάρκεια εφοδιασμού αλλά και συμμετοχή νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο) της χώρας, παρότι είχε παραλάβει σχετικό σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση". Είπε ακόμη ότι έχει καθυστερήσει την κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του 2007 στην καλύτερη περίπτωση.