Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( κάλπη για τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα; ) 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Κάλπη για τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα;

ΑΘΗΝΑ.-

Την ερχόμενη Τρίτη έρχεται στη Βουλή, προς κύρωση, η συνθήκη του Άμστερνταμ. Ποια όμως θα είναι η στάση, που θα τηρήσουν τα υπόλοιπα κόμματα, με δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις έχει εκφραστεί με θετικά λόγια για τη νέα συνθήκη;

Η aξιωματική aντιπολίτευση "φωνάζει" και επικρίνει την κυβέρνηση για τα τρία χρόνια καθυστέρησης, προτείνοντας παράλληλα την κατάθεση ελληνικής διακομματικής πρότασης στην ΕΕ για να προταχθούν, στην ιδρυτική της συνθήκη, τα θεμελιώδη ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ώστε να μειωθεί το δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη συνθήκη, ενώ συγχρόνως θα ζητά την ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να αποφανθεί ο ίδιος ο λαός. Στον Περισσό θεωρούν την συνθήκη του Άμστερνταμ συνέχεια αυτής του Μάαστριχ, τονίζοντας παράλληλα ότι προωθεί ακόμη πιο σκληρά μέτρα ενάντια στους λαούς της ΕΕ, ενισχύει την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό και τέλος ενισχύει τη συσσώρευση του πλούτου στους λίγους. Το ΚΚΕ αντιδρά στην ενσωμάτωση της συνθήκης "Σέγκεν" (ηλεκτρονικό φακέλωμα), στη δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εντός και εκτός των ορίων της ΕΕ και στην επιβολή του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή στη λιτότητα διαρκείας, όπως ισχυρίζεται.

Ο ΣΥΝ ζητά κι αυτός τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στη Βουλή όμως θα ψηφίσει παρών, γιατί, αν και αναγνωρίζει ότι με τη Συνθήκη γίνονται κάποια δειλά βήματα, θεωρεί ότι δεν προχωρά η πολιτική ενοποίηση σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση, δεν προωθείται μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική Άμυνας μεταξύ των κρατών-μελών και τέλος δεν συμβάλλει επί το θετικότερον στην ανάπτυξη μιας κοινωνικής και οικολογικής πολιτικής.

Το ΔΗΚΚΙ θα καταψηφίσει τη συνθήκη διότι, όπως λένε οι ιθύνοντές του, μέσα από περίτεχνες διατυπώσεις συμπληρώνει και συντηρεί το έλλειμμα πολιτικής και δημοκρατίας. Στη Χαλκοκονδύλη τονίζουν ότι το γεγονός πως η συνθήκη του Μάαστριχ χρειάζεται αναθεώρηση μετά από 7 χρόνια καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Για αυτό και δε ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διότι ακόμη και κι αν έχει αρνητικό αποτέλεσμα, θα παραμείνει εν ισχύι η συνθήκη του Μάαστριχ.

Τέλος ο ευρωβουλευτής της ΠΟΛΑΝ, Ν. Κακλαμάνης, ζήτησε να αναβληθεί η ψήφιση από τη Βουλή της νέας συνθήκης για τον Απρίλιο, με δεδομένο ότι εντός των προσεχών εβδομάδων πρόκειται να γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής.

Από πλευράς κυβέρνησης, φαίνεται ότι το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος -αν όχι τώρα, τουλάχιστον για μελλοντικά ζητήματα που θα αφορούν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μας- βρήκε ευήκοον ους σε υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο "ευρωπαϊστής" αναπληρωτής Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε την Τετάρτη που μας πέρασε ότι στο μέλλον το δημοψήφισμα θα πρέπει να καθιερωθεί ως μέσο επικύρωσης των Συνθηκών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο "ευρωσκεπτικιστής", πρώην υπουργός Α. Πεπονής. Μοναδική παραφωνία ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για "οχλοκρατικές διαδικασίες".

Κατάμεστη χθες το βράδυ η αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ για την ομιλία του πρώην αν. υπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Καψή. Μεταξύ των παρευρισκομένων ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α. Κούρτης, ο γ. γ του ΥΜΑΘ Γ. Λυσσαρίδης, το μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ Λ. Τζιόλας, και ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Ασπασίδης.