Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σημίτης -άκης επί τρίωρο ) 

Σημίτης -Άκης επί τρίωρο

Μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, με τις φήμες για πιέσεις αλλά και διαφωνίες επιτελών, διεξήχθη χθες το μεσημέρι συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Α. Τσοχατζόπολου και του υφ. κ. Δ. Αποστολάκη.

"Συνεργασθήκαμε με τον κ. πρωθυπουργό για να προετοιμάσουμε την αυριανή συνεδρίαση", ανέφερε μετά τη συνάντηση που κράτησε περίπου τρεις ώρες ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, τη συνεργασία απασχόλησαν τρία βασικά θέματα: "Η αγορά του νέου μαχητικού αεροσκάφους σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού ενδυνάμωσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης θα επαναφέρουμε στο ΚΥΣΕΑ δύο θέματα που αποφασίσθηκαν και συζητήθηκαν, είχε όμως τεθεί ως προϋπόθεση να τύχουν μιας τελικής ενημέρωσης, δηλ. το εκπαιδευτικό αεροπλάνο και το σύστημα αντιαεροπορικής προστασίας".

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Πενταγώνου, τα δύο τελευταία θέματα που ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος αφορούν το εκπαιδευτικό της "Ρέιθον", το Τ6Α συνολικού ύψους 75 δισ. δραχμών και για το οποίο οι Αμερικανοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμμορφωθούν με τις επιλογές του ΓΕΑ. Έτσι, στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξει μέχρι και ακύρωση της όλης διαδικασίας και απόφαση για ανάθεση της παραγγελίας σε άλλη εταιρεία…

Το δεύτερο αφορά το αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς που θα θωράκιζε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας. Τότε, είχε προκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το γαλλικό σύστημα "Κροτάλ" για το οποίο όμως τελευταία γινόταν λόγος πως δεν πληροί ορισμένες προδιαγραφές (βεληνεκές, βολές, κ.ά.).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως γινόταν λόγος για επανεξέταση ακόμα και του συστήματος των ΑWACS που στην προηγούμενη συνεδρίαση του το ΚΥΣΕΑ ανέθεσε στη σουηδική Εrikson προκρίνοντας το ΕRΙΕΥΕ. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα έχουν πιάσει τελικά τόπο οι πιέσεις των Αμερικανών που δεν μπορούσαν να "χωνέψουν" την ήττα των δικών τους (η Λόκχιντ πρότεινε το C-130J-30 και η Νόρθροπ Γκρούμαν το HAWKEYE 2000)…