Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( τα πρόσωπα και η πολιτική :: 4/2/2006 12:55:31) 

Πολλά θα μάθουμε όταν η όποια έρευνα (αστυνομική, εισαγγελική, δημοσιογραφική ή άλλη) θα καταδείξει ποιοι και γιατί παρακολουθούσαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα

Άσκηση

Τα πρόσωπα και η πολιτική

Να παρατηρήσετε τη σχέση του λεκτικού εκφωνήματος με τα υπόλοιπα γνωρίσματα της ομιλίας στις παρακάτω ασκήσεις:

Ποτέ η τεχνολογία δεν προηγήθηκε της παρανομίας. 1. Να προφέρετε τη φράση "σήμερα το απόγευμα" με διαφορετικό τόνο φωνής εκφράζοντας κάθε φορά μια ορισμένη ψυχική κατάσταση. Ούτε οι νόμοι. Ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Στανισλάφσκι* ζητούσε από τους ηθοποιούς του να προφέρουν αυτή τη φράση με σαράντα διαφορετικούς τρόπους. Αυτοί φτιάχνονται, για να καλύψουν παρανομίες που είναι ήδη γνωστές.

2. Να επαναλάβετε την πρόταση "Ο Γιάννης θα έρθει απόψε" τονίζοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό όρο της.

Μαντική δεν χωρά, ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση.

3. Να δείξετε: α) με ποιες χειρονομίες εκφράζουμε τα παρακάτω μηνύματα: Δεν ξέρω.

Θα θεωρούσαμε, λοιπόν, εύλογο κάτι τέτοιο να συμβεί σε κάποια στιγμή.

Έλα εδώ!

Εκτός κι αν ανάμεσα στα θύματα περιλαμβανόταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μαζί με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης.

Ίσια μπροστά.

Όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη με την αποκάλυψη των υποκλοπών στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας γνωστής εταιρείας.

Κάτσε κάτω!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την περίεργη αυτή υπόθεση είναι πολλά.

Αντίο!

Αυξήθηκαν δε μετά τη συνέντευξη Τύπου του τριμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, το οποίο στην προσπάθειά του να δώσει εξηγήσεις και να μειώσει τις πολιτικές παρενέργειες πέτυχε το αντίθετο, τουλάχιστον όσον αφορά την κοινή γνώμη:

Σταματήστε!

δημιούργησε πολλά και κρίσιμα ερωτηματικά, αύξησε την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και μείωσε την αξιοπιστία της ίδιας της κυβέρνησης.

Θρίαμβος! Το ενδιαφέρον, βέβαια, δεν πρόκειται να "πέσει" σύντομα, καθώς πολλά θα μάθουμε και την επόμενη μέρα: Σε παρακαλώ! τότε που η όποια έρευνα (αστυνομική, εισαγγελική, δημοσιογραφική ή άλλη) θα καταδείξει ποιοι και γιατί παρακολουθούσαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Ήσυχα!

Μετά απ' όλα αυτά, το ερώτημα "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο", που έθεσε πριν από 40 χρόνια ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, επανήλθε δραματικά στο προσκήνιο.

β) με ποιους μορφασμούς και τι ήχους εκδηλώνουμε συνήθως την έκπληξη, την αηδία, τον πόνο, την ειρωνεία.

Επιπλέον, η αποκάλυψη των υποκλοπών συσσώρευσε όχι απλώς ακόμη περισσότερα προβλήματα στην πλάτη της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά το σκάνδαλο εκείνο που θα σημαδέψει -εκτός… απροόπτου- την πρώτη τετραετία της (τουλάχιστον).

* Ρώσος σκηνοθέτης και ηθοποιός του 19ου αι. Άνοιξε νέους δρόμους στη θεατρική τέχνη, και ως προς τη σκηνοθεσία και ως προς την ηθοποιία.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μέσα στις επόμενες ημέρες (οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν συγκεχυμένες) να γίνει τελικά πραγματικότητα ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός, παρά τη σταθερή επιθυμία του πρωθυπουργού να μη συναρτηθεί με τις εξελίξεις, ώστε να μη θεωρηθεί εξαναγκαστικός.

Το ελληνικό "γουοτεργκέιτ" πάντως απέδειξε αυτό που σημειώναμε μόλις την προηγούμενη Κυριακή: ότι το κεντρικό ζητούμενο του ανασχηματισμού δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η άσκηση πολιτικής, το πώς δηλαδή θα αντιμετωπίσουμε τα καινοφανή προβλήματα της δημοκρατίας μας.