Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ζητείται ελπίς :: 11/2/2006 15:44:38) 

Ζητείται ελπίς

1.3.1 Τρίτος νόμος του Νεύτωνα.

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Νόμος Δράσης - Αντίδρασης

1. Καλά κάνει ο πρωθυπουργός και συναντάται αύριο με διάφορες αρχές επιφορτισμένες με το καθήκον και την υποχρέωση να προστατεύουν τον πολίτη από διάφορα αδικήματα, όπως οι υποκλοπές, αλλά μάλλον ως επικοινωνιακού χαρακτήρα εκτόνωση της μεγάλης κρίσης που ενέσκηψε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η κίνηση αυτή. Η έννοια της δύναμης χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων.

Όπως φυσικά και η συνάντηση με τους διακεκριμένους καθηγητές, οι οποίοι θεωρούνται σοφοί μεν στη νομική γνώση, αλλά ελάχιστα γνωρίζοντες σε τεχνικά θέματα του είδους.

Παραδείγματος χάρη σπρώχνουμε ένα κιβώτιο και αυτό επιταχύνεται, τραβάμε με το χέρι μας το ένα άκρο ελατηρίου του οποίου το άλλο είναι στερεωμένο και αυτό παραμορφώνεται.

Οπωσδήποτε ο πρωθυπουργός θα έχει να ωφεληθεί από τις συναντήσεις αυτές, αλλά το ερώτημα που ταλανίζει την κοινή γνώμη είναι: ήταν το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο που ανάγκασε την Αρχή να μην κάνει αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ή κάτι άλλο, και ποιο;

Και στα δύο παραδείγματα ένα σώμα αλληλεπιδρά με ένα άλλο.

Και ας μην περιφέρονται οι κύριοι της Αρχής από κανάλι σε κανάλι, λέγοντας πως κανείς δεν τους ειδοποίησε για τα παρανόμως τεκταινόμενα.

Ποιο σώμα ασκεί τη δύναμη και ποιο τη δέχεται;

Ήταν δυνατόν κάποιος να τους ειδοποιήσει;

Ο Νεύτωνας πίστευε ότι είναι το ίδιο να δεχθούμε ότι, είτε το πρώτο ασκεί δύναμη και το δεύτερο τη δέχεται ή το αντίστροφο.

Οι ίδιοι δεν θα έπρεπε να μας προφυλάξουν, με τους αιφνιδιαστικούς τους ελέγχους, από την παράνομη συμπεριφορά των εταιρειών;

Δηλαδή: “Όταν δύο σώματα αλληλεπιδρούν και το πρώτο ασκεί δύναμη [pic] στο δεύτερο, τότε και το δεύτερο ασκεί αντίθετη δύναμη [pic] στο πρώτο’’.

Ας σταματήσουν να προκαλούν την νοημοσύνη μας, διότι υπάρχει και η νομική έννοια της παράλειψης καθήκοντος.

Η διατύπωση αυτή αποτελεί το νόμο Δράσης - Αντίδρασης.

2. Όλα αυτά που παρακολουθούμε τελευταίως είναι, βεβαίως, τα απόνερα των Ολυμπιακών Αγώνων, εν ονόματι της ασφάλειας των οποίων η χώρα παρεδόθη, και από πλευράς οικονομίας και από πλευράς ασφαλείας, σε ισχυρές δυνάμεις, οι οποίες δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Στο παραπάνω παράδειγμα, όταν σπρώχνουμε το κιβώτιο με μια δύναμη [pic] τότε αυτό ασκεί σ’ εμάς δύναμη [pic] (Εικ. 1.3.1).

Η μεγαλομανία μιας μικρής ομάδας της εν Αθήναις αστικής τάξεως της χώρας ικανοποιήθηκε αλλά η Ελλάδα κατέστη υποχείριο των τραπεζών με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της, την εθνική της ασφάλεια και το κύρος της.

Στο δεύτερο παράδειγμα όταν τραβάμε με το χέρι μας το ελατήριο με δύναμη [pic], και το ελατήριο ασκεί στο χέρι μας δύναμη [pic] (Εικ. 1.3.2).

Η απόσταση κέντρου περιφέρειας διευρύνθηκε, και παρά τα λεγόμενα διαφόρων υπουργών και του πρωθυπουργού, πάλι το ενδιαφέρον στο κέντρο εστιάζεται.

Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι δυνάμεις της Δράσης - Αντίδρασης ενεργούν σε διαφορετικά σώματα, επομένως δεν έχει νόημα να μιλάμε για συνισταμένη των δύο αυτών δυνάμεων.

Το εισόδημα του πολίτη, ο οποίος συντηρεί με την κατανάλωσή του το μικρομεσαίο δυναμικό της χώρας, συρρικνώνεται, η ανεργία, ιδίως σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί -φευ- το δεύτερο κέντρο ανάπτυξης της χώρας, μεγαλώνει, εταιρείες κλείνουν ή μετακομίζουν σε γειτονικές χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, οι πόλεις υποβαθμίζονται από κάθε απόψεως, προβλήματα υγείας, περιβάλλοντος και υποδομών μεγαλώνουν, η παιδεία πνέει τα λοίσθια και οι πολιτικοί στην Αθήνα χαίρονται για τα πρωτοφανή επίπεδα ανάπτυξης της χώρας, τόσο επί προηγούμενης κυβερνήσεως όσο και επί της σημερινής.

Εικόνα 1.3.1

Εκείνο που μάλλον αναπτύσσεται στη χώρα αυτή είναι το τεράστιο χάσμα μεταξύ των πολιτικών της ταγών και της κοινωνίας, από το σοκ του οποίου η κοινή γνώμη, κυρίως στην περιφέρεια, έχει καταστεί άναυδη και απαθής.

Εικόνα 1.3.2

Θα ήταν, όμως, τεράστιο σφάλμα για την πολιτική ηγεσία, και ιδιαιτέρως για τον κ. πρωθυπουργό, να εκλάβει αυτήν την απάθεια ως αδυναμία της κοινωνίας ή ως επιδοκιμασία.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό σε κάθε δράση αναπτύσσεται ίση αντίδραση.

Ανοχή στην παρουσία του κ. Καραμανλή στην κυβερνητική εξουσία υπάρχει ακόμη, αλλά η πολιτική που ακολουθείται οσονούπω την εξαντλεί.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε την εμφάνιση μιας μόνης δύναμης, γιατί το σώμα στο οποίο αυτή ασκείται θα προκαλεί μια αντίδραση.

Από τον ανασχηματισμό που θα γίνει και κυρίως από την πολιτική που θα ακολουθηθεί στα επόμενα δύο χρόνια θα φανεί αν θα διατηρηθεί.

Λέμε λοιπόν ότι οι δυνάμεις στη φύση εμφανίζονται κατά ζεύγη.

Εκείνο, όμως, που δεν θα συγχωρήσει η κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος είναι να συνεχίσει να παραμελείται από το κυβερνητικό ενδιαφέρον ή να αναφέρεται μόνο στα λόγια και τους προγραμματισμούς.

Μερικοί μαθητές θεωρούν ότι, η ισορροπία ενός σώματος είναι συνέπεια του νόμου δράσης-αντίδρασης. Συζητήστε στην ομάδα σας την άποψη αυτή και γράψτε τη δική σας άποψη.

Παρόλο που ο πρωθυπουργός διετέλεσε βουλευτής Θεσσαλονίκης, ας συμβουλευτεί περί αυτών τον κ. Σημίτη. Κάτι θα έχει να του πει.