Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( πόλη ή κωμόπολη; :: 3/3/2006 23:16:56) 

Αχ! Πού είναι κείνες οι ένδοξες μέρες….

Άσκηση

Πόλη ή κωμόπολη;

Βασισμένοι σε ένα συγκεκριμένο αφηγηματικό κείμενο (π.χ. "Η ομορφιά του κόσμου" του Κ. Πολίτη, Κ.Ν.Λ. Β' Λυκείου, σελ. 287-298), ελέγξτε αν αληθεύουν όσα επισημάνθηκαν προηγουμένως για το ρόλο της περιγραφής μέσα στην αφήγηση.

Το να διοικείς την πόλη σημαίνει να διαχειρίζεσαι μια μίζερη, δεδομένη πραγματικότητα, διεκδικώντας τα αυτονόητα που έχουνε κιόλας ξεπεραστεί και να βάφεις και να ξαναβάφεις άσπρο τον Λευκό Πύργο; Χωριστείτε σε ομάδες 4 ατόμων. (Ναι. Το κάθε μέλος της ομάδας πρέπει να περιγράψει: -ένα πρόσωπο -ένα χώρο -ένα αντικείμενο -μία κατάσταση. Και να κοτσέρνεις μερικά κάγκελα στην Τσιμισκή, για να καρφώνουνε οι Θεσσαλονικείς τα μυαλά τους).

Αποφασίστε ποιος θα κάνει ποια από τις περιγραφές. Κι επίσης: να αναπλάθεις τη -δεδομένη- παραλία, κάνοντας μερικά παρκάκια. Διαβάστε την περιγραφή σας, και μετά κάντε ο καθένας μια αφήγηση που να περιλαμβάνει και τις τέσσερις περιγραφές. Αυτός είναι ο μέγας οραματισμός για μια πόλη 2.300 χρόνων που διεκδικεί το μέλλον και θέλει να είναι κέντρο των Βαλκανίων, ενώ δεν μπορεί να είναι κέντρο ούτε καν του εαυτού της.

Χωριστείτε σε ομάδες 6 ατόμων. Προτάσεις λοιπόν - τις έκανε κατά καιρούς και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καραβασίλης και τις ζυμώνουνε κι άλλοι που δεν αντέχουνε πια το ζουρλομανδύα: Έχετε στη διάθεσή σας τις ακόλουθες ερωτήσεις, για να κάνετε μια αφήγηση:

Κατασκευή νησίδας μπροστά στο Μέγαρο Μουσικής (άλλο αρχιτεκτονικό καρούμπαλο αυτό), επί της οποίας να χτιστεί μεγαλοπρεπές Συνεδριακό Κέντρο υψηλών προδιαγραφών κι ασφάλειας που θα φιλοξενεί ένα Παγκόσμιο Διεθνές Φόρουμ για την Ειρήνη και την επίλυση διαφορών με διαρκείς κορυφαίες διεθνείς συναντήσεις.

-Ποιος ήταν;

Προετοιμασία για την υποδοχή της Μεγάλης ΕΧPO του 2018 στις εκτάσεις του Καλοχωρίου - αντίστοιχα, στην ίδια περιοχή και μέσα στη θάλασσα να γίνει το "Μουσείο Βυθού" της Μεσογείου με τεράστιο ενυδρείο και εκθέματα ναυαγίων διάφορων εποχών, που βρέθηκαν κατά καιρούς από το βυθό της Χαλκιδικής ως εκείνον του Γιβραλτάρ.

-Πού βρισκόταν;

(Τα πολιτικά ναυάγια θα εκτίθενται αλλού).

-Τι έκανε;

Προετοιμασία για να διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2036 (εδώ εξεγείρονται όλα τα φρικιά και μέρος των βαθιά κομμουνισμένων που δεν γουστάρουνε τους Ολυμπιακούς ιδεολογικά, αλλά το λένε αλλιώς) όπως η Βαρκελώνη που εκμεταλλεύτηκε όσο καμιά πόλη την Ολυμπιάδα και ξαναγεννήθηκε - αλλά μόνο που το λέω αυτό θα αρχίσουνε οι γκρίνιες: τι, πώς, πού και τρέχα γύρευε.

-Τι είπε;

Στο πλαίσιο αυτό να: απομακρυνθούνε οι εταιρείες πετρελαίου (καλύπτουνε 400 στρέμματα) να γίνουνε εκεί αθλητικά κέντρα όπως και στην Ευκαρπία, στη Μίκρα, στην εγγύς Χαλκιδική με κεντρικό αλλά ακτινωτό σχεδιασμό.

-Τι είπε ο κόσμος;

Και βέβαια: η ΔΕΘ να μετακομίσει αλλού και οι χώροι της να γίνουνε μητροπολιτικό πάρκο και τεράστια υπόγεια πάρκινκ για να ανασάνει η πόλη - αλλά, βέβαια, πριν απ' όλα ετούτα τα ωραία, τα μεγαλειώδη και τα οραματικά, χρειάζονται άλλες, γιγαντιαίες υποδομές για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, αλλιώς είναι για να αυτοκτονούμε ομαδικώς, τρώγοντας ο καθείς από δυόμισι κιλά δηλητηριασμένα ψηφοδέλτια των παρατάξεων.

-Τι έγινε στο τέλος;

Ποιοι, ποιος, πώς θα γίνουνε όλα αυτά;

Ο πρώτος της ομάδας απαντά στην πρώτη ερώτηση, ο δεύτερος στη δεύτερη κ.ο.κ., χωρίς όμως να ξέρει ο ένας την απάντηση του άλλου.

Αν έχουμε τον οραματισμό, κάποτε θα γίνουνε.

Ενώστε τις απαντήσεις σας και φτιάξτε ένα αφήγημα.

Αν περιοριστούμε στο να ξαναβάφουμε τον Λευκό Πύργο, να τον φωτίζουμε διαφορετικά και να κάνουνε παρκάκια στην προκυμαία, τότε θα γίνουμε σιγά - σιγά τα Γιαννιτσά του μέλλοντος, η Θεσσαλονίκη - ανάμνηση μιας εποχής που δεν θα υπάρχει πια, παρά ως ξεπεσμένος παρακεντές.

Αυτό που θα προκύψει μπορεί να είναι κωμικό ή τελείως παράλογο.

Mια κωμόπολη μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Αθήνας και Τιράνων.

Ας ξαναθυμηθούμε τα παραμύθια.

Ο Ρώσος ερευνητής Προπ, αναλύοντας το ρωσικό παραμύθι, εντόπισε ορισμένες λειτουργίες/πράξεις των ηρώων του παραμυθιού, που επαναλαμβάνονται σταθερά σε πολλά παραμύθια. Μερικές από αυτές τις λειτουργίες/πράξεις είναι οι εξής: "απομάκρυνση του ήρωα", "απαγόρευση σε κάποιον να κάνει κάτι", "παράβαση της απαγόρευσης", "προδοσία", "παγίδα", "αναχώρηση του ήρωα", "αποστολή", "συνάντηση με το δωρητή", "μαγικά δώρα", "εμφάνιση του ανταγωνιστή", "υπερφυσικές ικανότητες του ανταγωνιστή", "αγώνας", "νίκη", "επιστροφή του ήρωα", "άφιξη στο σπίτι", "γάμος". (Παρατηρήστε ότι παρόμοια οργάνωση μπορεί να έχει και μια οποιαδήποτε φανταστική αφήγηση).

Χωριστείτε σε ομάδες. Φτιάξτε μια "τράπουλα" με τις λειτουργίες/πράξεις του Προπ. Σε κάθε "τραπουλόχαρτο" γράψτε το όνομα μιας "λειτουργίας" και, αν είναι δυνατό, ζωγραφίστε και μια σχετική γελοιογραφική εικόνα. Τοποθετήστε τα "τραπουλόχαρτα" στη σειρά με την οποία αναφέρονται πιο πάνω οι λειτουργίες/πράξεις, και προσπαθήστε να κάνετε μια αφήγηση, ακολουθώντας αυτή τη σειρά στην εξέλιξη των γεγονότων. Τώρα, τραβήξτε στην τύχη 3-4 "τραπουλόχαρτα" και φτιάξτε μια άλλη ιστορία, με βάση τα νέα δεδομένα.