Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( τα πρόσωπα και η πολιτική :: 4/2/2006 13:52:04) 

Πολλά θα μάθουμε όταν η όποια έρευνα (αστυνομική, εισαγγελική, δημοσιογραφική ή άλλη) θα καταδείξει ποιοι και γιατί παρακολουθούσαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Άσκηση

Τα πρόσωπα και η πολιτική

Χρήσιμες πληροφορίες: Όπως θα διαπιστώσατε ήδη, το κείμενο που διαβάσατε είναι λιτό και αυστηρό.

Ποτέ η τεχνολογία δεν προηγήθηκε της παρανομίας.

Εξάλλου αποτελεί δημόσιο έγγραφο.

Ούτε οι νόμοι.

Το περιεχόμενό του διαρθρώνεται λογικά και μεθοδικά: δεν υπάρχουν κενά, όπως δεν υπάρχουν και περιττά·περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία.

Αυτοί φτιάχνονται, για να καλύψουν παρανομίες που είναι ήδη γνωστές.

Αν κανείς δοκιμάσει να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι, είναι βέβαιο ότι θα διαταράξει τη μαθηματική του ισορροπία.

Μαντική δεν χωρά, ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση.

Θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς υπερβολή, ότι είναι ένα δείγμα της λογικής λειτουργίας της γλώσσας.

Θα θεωρούσαμε, λοιπόν, εύλογο κάτι τέτοιο να συμβεί σε κάποια στιγμή.

Αυτό άλλωστε θα το αντιληφθείτε, αν επιχειρήσετε να το απαγγείλετε, όπως θα απαγγέλλατε λ.χ. έναν πανηγυρικό λόγο ή ένα ποίημα.

Εκτός κι αν ανάμεσα στα θύματα περιλαμβανόταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μαζί με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης.

Θα νιώθατε αμέσως ότι το προδίδετε και ότι η σοβαρότητα σάς εγκαταλείπει.

Όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη με την αποκάλυψη των υποκλοπών στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας γνωστής εταιρείας.

Έχει το κείμενο αυτό, όπως και κάθε κείμενο, το δικό του ρυθμό: το δικό του ύφος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την περίεργη αυτή υπόθεση είναι πολλά.

Το ύφος που αρμόζει στην περίπτωση για την οποία γράφτηκε.

Αυξήθηκαν δε μετά τη συνέντευξη Τύπου του τριμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, το οποίο στην προσπάθειά του να δώσει εξηγήσεις και να μειώσει τις πολιτικές παρενέργειες πέτυχε το αντίθετο, τουλάχιστον όσον αφορά την κοινή γνώμη: δημιούργησε πολλά και κρίσιμα ερωτηματικά, αύξησε την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και μείωσε την αξιοπιστία της ίδιας της κυβέρνησης.

Συντάξτε, λοιπόν, κι εσείς τη δική σας πράξη, αφού μελετήσετε προσεκτικά όλα τα σημεία του κειμένου-οδηγού, στο οποίο μπορείτε να κάνετε όποιες προσθαφαιρέσεις, αντικαταστάσεις ή τροποποιήσεις κρίνετε αναγκαίες.

Το ενδιαφέρον, βέβαια, δεν πρόκειται να "πέσει" σύντομα, καθώς πολλά θα μάθουμε και την επόμενη μέρα: τότε που η όποια έρευνα (αστυνομική, εισαγγελική, δημοσιογραφική ή άλλη) θα καταδείξει ποιοι και γιατί παρακολουθούσαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αφηγηθείτε, τώρα, σε γραπτό λόγο πεντακοσίων, περίπου, λέξεων, όλα όσα έκανε η μαθητική κοινότητα, για να οργανώσει το τριήμερο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, και στεγάστε τα κάτω από τον τίτλο:

Μετά απ' όλα αυτά, το ερώτημα "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο", που έθεσε πριν από 40 χρόνια ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, επανήλθε δραματικά στο προσκήνιο. Επιπλέον, η αποκάλυψη των υποκλοπών συσσώρευσε όχι απλώς ακόμη περισσότερα προβλήματα στην πλάτη της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά το σκάνδαλο εκείνο που θα σημαδέψει -εκτός… απροόπτου- την πρώτη τετραετία της (τουλάχιστον). Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μέσα στις επόμενες ημέρες (οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν συγκεχυμένες) να γίνει τελικά πραγματικότητα ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός, παρά τη σταθερή επιθυμία του πρωθυπουργού να μη συναρτηθεί με τις εξελίξεις, ώστε να μη θεωρηθεί εξαναγκαστικός.

Το ελληνικό "γουοτεργκέιτ" πάντως απέδειξε αυτό που σημειώναμε μόλις την προηγούμενη Κυριακή: ότι το κεντρικό ζητούμενο του ανασχηματισμού δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η άσκηση πολιτικής, το πως δηλαδή θα αντιμετωπίσουμε τα καινοφανή προβλήματα της δημοκρατίας μας.