Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( οινόπνευμα και τσιγάρα ) 

Οινόπνευμα και τσιγάρα Ο Μιλουτίνοβιτς παραδόθηκε στη Χάγη

Υπολογισμός της ενέργειας φορτισμένου πυκνωτή

Τσιγάρα και οινόπνευμα είναι, όπως φαίνεται, τα αγαπημένα είδη των λαθρεμπόρων.

Μίλαν Μιλουτίνοβιτς. Θα αντιμετωπίσει τις εναντίον του κατηγορίες

Για να υπολογίσουμε τη δυναμική ενέργεια που έχει αποθηκευμένη ένας φορτισμένος πυκνωτής, ας φανταστούμε μια υποθετική διαδικασία φόρτισης: Πρόσφατα ένα βυτίο με παράνομο αλκοόλ κατασχέθηκε στη Νέα Μεσήμβρια της Θεσσαλονίκης, ενώ μόλις προχθές αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ Αττικής μία περίπτωση λαθραίου οινοπνεύματος και τσιγάρων, στο λιμάνι του Πειραιά, σε συσκευασίες οι οποίες σύμφωνα με τα φορτωτικά τους έγγραφα περιείχαν σεντόνια και προσόψια.

Ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς παραδόθηκε χθες στη Χάγη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και δήλωσε πως θα αντιμετωπίσει τις εναντίον του κατηγορίες.

Σε ένα αρχικά αφόρτιστο πυκνωτή παίρνουμε μικρές ποσότητες φορτίου +dq από τον ένα οπλισμό και τις τοποθετούμε στον άλλο.

Όμως ύστερα από έρευνα, αποκαλύφθηκε ότι τα εν λόγω τρία κοντέινερ περιείχαν (εκτός από ελάχιστες ποσότητες σεντονιών), 900 κιβώτια λαθραία τσιγάρα, μάρκας REGAL (αγγλικής προέλευσης), δηλαδή 450.000 πακέτα, καθώς και 160 βαρέλια των 200 λίτρων με λαθραίο οινόπνευμα, συνολικής ποσότητας 32.000 λίτρων, που χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή νοθευμένων αλκοολούχων ποτών, τις γνωστές "μπόμπες". Ο Μιλουτίνοβιτς, 60 χρόνων, κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Σερβία εναντίον των Αλβανών κατοίκων του Κοσόβου το 1999.

Ο οπλισμός από τον οποίο αφαιρείται θετικό φορτίο θα φορτιστεί αρνητικά ενώ ο οπλισμός στον οποίο προσθέτουμε θετικό φορτίο, θα φορτιστεί θετικά.

Ως τόπος προέλευσης δηλώθηκε το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, όμως από την έρευνα αποδείχθηκε ότι τα λαθραία φορτία προέρχονταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και έφθασαν εδώ μέσω Κύπρου. Ανήκε στο στενό περιβάλλον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Έστω qo, και Vo οι τελικές τιμές για το φορτίο και την τάση του πυκνωτή.

Οι δασμοί που διέφυγαν σ' αυτή την περίπτωση ανέρχονται περίπου σε 400.000.000 δρχ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στη διάρκεια της προεδρίας του Μιλουτίνοβιτς, οι γιουγκοσλαβικές και οι σερβικές δυνάμεις διεξήγαγαν εκστρατεία βίας εναντίον των αμάχων Αλβανών του Κοσόβου για να παραμείνει η επαρχία υπό τον έλεγχο της Σερβίας.

Σχ. 3.36 Ο πυκνωτής φορτίζεται με την μεταφορά απειροστά μικρών φορτίων dq από τον ένα οπλισμό στον άλλο.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, εκτοπίσθηκαν 800.000 άμαχοι, λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν σπίτια και βομβαρδίστηκαν χωριά. Η μεταφορά του πρώτου φορτίου dq από τον ένα οπλισμό στον άλλο γίνεται χωρίς να καταναλώσουμε έργο. Ο Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Σερβίας από το 1997 ως τον περασμένο μήνα, αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο και έχει υποστηρίξει πως δεν ήλεγχε τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία. Με την απόσπαση όμως του πρώτου φορτίου +dq από τον ένα οπλισμό και την εγκατάστασή του στον άλλο, ο πρώτος οπλισμός θα έχει φορτίο –dq και ο δεύτερος +dq. Η σερβική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Δικαστήριο της Χάγης να απελευθερώσει τον Μιλουτίνοβιτς εν αναμονή της δίκης του επειδή παραδόθηκε οικειοθελώς και λόγω της κακής υγείας του (έχει κάνει δύο καρδιακές επεμβάσεις τα λίγα τελευταία χρόνια). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πεδίου. Τώρα πια, η μεταφορά νέου φορτίου dq απαιτεί προσπάθεια (έργο), εξ αιτίας της δύναμης dF΄=Edq που ασκεί το πεδίο στο φορτίο. Η δύναμη dF που μετακινεί το φορτίο πρέπει να εξουδετερώσει τη δύναμη dF΄ του πεδίου. Όσο προχωράει η φόρτιση του πυκνωτή, το ηλεκτρικό του πεδίο θα γίνεται πιο ισχυρό και θα απαιτείται ολοένα και μεγαλύτερο έργο για τη μετακίνηση φορτίου dq. Το έργο της δύναμης dF είναι θετικό και ίσο απολύτως με το έργο της δύναμης dF΄ του πεδίου.

Αν κάποια στιγμή η τάση του πυκνωτή είναι V, το έργο της δύναμης που απαιτείται για τη μετακίνηση φορτίου dq, από τον ένα οπλισμό στον άλλο είναι [pic]. Ισχύει [pic] ή [pic] Η γραφική παράσταση της σχέσης [pic] από την στιγμή που το φορτίο του πυκνωτή είναι μηδέν μέχρι να αποκτήσει την τελική του τιμή qo, είναι ευθεία που περνάει από την αρχή των αξόνων (σχ. 3.37). Από τη γραφική παράσταση παρατηρούμε ότι αν το σχήμα με το μπλε χρώμα μπορεί να θεωρηθεί παραλληλόγραμμο -και μπορεί να θεωρηθεί αν το dq είναι απειροστά μικρό- το εμβαδόν του θα είναι ίσο με V. dq και θα δίνει το έργο που απαιτείται για τη μεταφορά του φορτίου dq. Το συνολικό έργο που απαιτείται για να φορτιστεί ο πυκνωτής θα είναι ίσο με το εμβαδόν του τριγώνου από την γραμμή του διαγράμματος μέχρι τον άξονα q, δηλαδή [pic] ή [pic] Επομένως η δυναμική ενέργεια του φορτισμένου πυκνωτή είναι [pic]

Σχ. 3.37 Από τη γραφική παράσταση της σχέσης V=q/C μπορούμε να υπολογίσουμε την ενέργεια του πυκνωτή.