Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τα μέτρα ασφαλείας και η απαγόρευση κυκλοφορίας που αποφάσισαν οι αρχές δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την πορεία του Ιράκ προς τον εμφύλιο πόλεμο.

13.1.2 Το Διαδίκτυο και η σημασία του

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 80 τραυματίστηκαν χθες σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.

Τηλεπικοινωνίες

Στην πλέον πολύνεκρη από τις τρεις σκοτώθηκαν 23 άτομα και δεκάδες τραυματίσθηκαν, όταν ανατινάχθηκε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη περιοχή αλ-Τζαντίντα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βαγδάτης.

Η δημιουργία του Διαδικτύου είναι πέρα από κάθε αμφιβολία το γεγονός που έφερε τεράστια αναστάτωση στο χώρο της Πληροφορικής στη δεκαετία του '90.

Λίγη ώρα αργότερα μία βόμβα εξερράγη σε αγορά στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστούν άλλα δέκα.

Οι πραγματικές διαστάσεις της σημασίας του για την κοινωνία έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται.

Τέλος το απόγευμα τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, οκτώ τραυματίστηκαν και πολλοί άλλοι αγνοούνται, έπειτα από ενέδρα ενόπλων σε φάλαγγα αυτοκινήτων της αστυνομίας έξω από το Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ.

Από άποψη ανάπτυξης και ωρίμανσης το Διαδίκτυο είναι στην παιδική του ηλικία. Μετά τα αλλεπάλληλα μακελειά, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, η ανώτερη σιιτική θρησκευτική αρχή στο Ιράκ, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες της χώρας του "να μην παρασυρθούν και εμπλακούν σε θρησκευτική σύγκρουση και εμφύλιο πόλεμο". Ακόμα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για πλούσιο πειραματισμό και οι δρόμοι των εξελίξεων είναι ανοιχτοί σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Σιστανί συναντήθηκε χθες με τον ριζοσπάστη ανώτερο σιίτη κληρικό Μοκτάντα Σάντρ στη Νατζάφ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση. Βέβαια η περίοδος της ανωριμότητας δεν θα διαρκέσει επ’ άπειρον. Από την πλευρά του, και ο Σαντρ δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να προστατεύσει τους Ιρακινούς και να πολεμήσει την τρομοκρατία. Εξασφαλισμένη, όμως, θεωρείται η βιωσιμότητα αυτού του μέσου επικοινωνίας, μια και το Διαδίκτυο πάνω από όλα είναι ένα σύνολο από κοινά αποδεκτά πρωτόκολλα, τα οποία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Εξάλλου, η κυριότερη σουνιτική θρησκευτική οργάνωση του Ιράκ, που κατηγορεί την κυβέρνηση -όπου κυριαρχούν οι σιιίτες- και τις αμερικανικές δυνάμεις για ανάμειξη στις επιθέσεις, που πραγματοποιούν σιίτες ένοπλοι, απηύθυνε χθες έκκληση στην κοινότητα να προστατεύσει τα τεμένη της.

Η επικοινωνία μπορεί να γίνει με τη χρήση οποιουδήποτε μέσου διαθέσιμου σήμερα, τηλέφωνο, δορυφόροι, κλπ. ή θα διατίθεται στο μέλλον.

Μετά την πρόσφατη βομβιστική επίθεση, για την οποία κατηγορήθηκε η Αλ Κάϊντα, που είχε αποτέλεσμα να καταστραφεί το Χρυσό Τέμενος στη Σαμάρα, μία από τις ιερότερες τοποθεσίες των σιιτών, σε επεισόδια βίας έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ πάνω από 430 άνθρωποι.

Αναμένεται λοιπόν ότι στο μέλλον το Διαδίκτυο θα συνδέει επικοινωνιακά οποιαδήποτε πρόσωπα σε οποιονδήποτε τόπο της υφηλίου κι αν βρίσκονται. Το ίδιο βέβαια κάνει και το τηλέφωνο, μόνο που αυτό χρησιμοποιείται απλώς για συνομιλία, ενώ η πληροφορία που διακινείται με το Διαδίκτυο είναι πιο πλούσια. Αυτό που έχει αρχίσει να γίνεται είναι οι τηλεφωνικές συσκευές να αποτελούν ταυτόχρονα και τερματικά πρόσβασης στο Διαδίκτυο.