Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

180.000 οι νεκροί της κατοχής

Α. Για να μελετήσουμε την ελεύθερη πτώση αντικειμένου, πραγματοποιούμε πολλαπλή φωτογράφησή του με αναλαμπές (φλας).

Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ανατολικού Τιμόρ εξοντώθηκε από την ένοπλη βία και το λιμό μετά την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ινδονησίας στην πρώην πορτογαλική αποικία το 1975, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία παρέμεινε μυστική για τρεις μήνες, αλλά τελικά αποκαλύφθηκε από αυστραλιανή εφημερίδα.

Σε κάθε αναλαμπή, καταγράφεται επάνω σε φωτογραφικό φιλμ, σε διαφορετικές θέσεις η εικόνα του αντικειμένου.

Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων από την εικοσιτετραετή κατοχή ανήλθε σε 180.000 νεκρούς.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε από την εισαγωγή του εργαστηριακού οδηγού την 7.2 για την εργαστηριακή μελέτη των κινήσεων.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η ινδονησιακή κυβέρνηση "συνειδητά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το λιμό ως όπλο κατά των αμάχων" και ότι "οι εκτεταμένες και συστηματικές εκτελέσεις, οι εξωδικαστικές φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι βασανισμοί και η σεξουαλική δουλεία ήταν επίσημα αποδεκτά από την Τζακάρτα".

Β. Η βαρυτική δυναμική ενέργεια U αντικειμένου σε έναν τόπο με επιτάχυνση βαρύτητας g υπολογίζεται από την εξίσωση U = mgh όπου m η μάζα του αντικειμένου και h το ύψος του από κάποιο οριζόντιο επίπεδο, του οποίου τη δυναμική ενέργεια θεωρούμε ίση με μηδέν.

ΝΙΓΗΡΙΑ

Μπορούμε να πάρουμε ως οριζόντιο επίπεδο αναφοράς (επίπεδο μηδενικής δυναμικής ενέργειας) την επιφάνεια ενός τραπεζιού, μία εξέδρα ή - συνηθέστερα- το έδαφος.

Στόχος ανταρτών το πετρέλαιο

Η κινητική ενέργεια K αντικειμένου υπολογίζεται από την εξίσωση [pic] όπου m είναι η μάζα του αντικειμένου και υ η ταχύτητά του.

Όλους του πετρελαϊκούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στη Νίγηρα έχει βάλει στο στόχαστρό του το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα, το οποίο βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις με στόχο τη διασάλευση των εξαγωγών πετρελαίου από τη Νιγηρία.

ΟΡΓΑΝΑ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ - Στροβοσκόπιο. - Φωτογραφική μηχανή σε τρίποδο. - Φωτογραφικό φιλμ. - Λευκή σφαίρα (λ.χ. μπίλια του μπιλιάρδου). - Ορθοστάτης με λαβίδα. - Κανόνας βαθμολογημένος (μήκους 1m). - Υποδεκάμετρο διαφανές (βαθμολογημένος χάρακας) ή γνώμονας (τρίγωνο). - Ζυγός.

Η αντάρτικη οργάνωση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή της εταιρείας Royal Dutch Shell και απήγαγε τέσσερις ξένους εργαζόμενους στην πετρελαιοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι έχει κάνει επιθέσεις και εναντίον των εγκαταστάσεων της γαλλικής Total και της ιταλικής Agip. Η βίαιη εκστρατεία του κινήματος τον τελευταίο μήνα έχει προκαλέσει τη μείωση της παραγωγής της Shell κατά 221.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, με αποτέλεσμα οι τιμές του μαύρου χρυσού να φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τετραμήνου.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

Επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων

Αμείωτη είναι η ένταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Λοράν Γμπαγκμπό πραγματοποιούν μαζικές διαδηλώσεις τις τελευταίες τρεις ημέρες, αλλά και επιθέσεις με εμπρηστικές βόμβες και πέτρες σε στρατόπεδα, κατοικίες και οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που σταθμεύει στη χώρα. Αφορμή για τα επεισόδια ήταν η έκκληση των ξένων μεσολαβητών να διαλυθεί το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από τους υποστηρικτές του προέδρου Γκμπαγκμπό, και η διενέργεια ελεύθερων εκλογών, κάτι που ερμηνεύεται ως επεμβάσεις τρίτων στα εσωτερικά θέματα της Ακτής του Ελεφαντοστού.