Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Συνέντευξη-γνώμη

( ο τερελ κασλ ανανεωσε για δυο χρονια με τον αρη και θελει ευρωλιγκα :: 19/1/2006 19:17:50) 

ΠΑΕΙ ΓΙΑ… ΤΕΣΣΕΡΑ: Συμβολική η χειρονομία του Τέρελ Κασλ. Ετοιμάζεται να φορέσει για τέσσερα χρόνια τη φανέλα του Άρη.

Εισαγωγή

Ο ΤΕΡΕΛ ΚΑΣΛ ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Μη ξεχνάτε τη διαφορά μεταξύ του ηλεκτρολυτικού και του γαλβανικού στοιχείου. Στην ηλεκτρόλυση με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλείται μια αντίδραση (μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε χημική). Στα γαλβανικά στοιχεία παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα με τη βοήθεια μιας αυθόρμητης οξειδοαναγωγικής αντίδρασης (μετατροπή της χημικής ενέργειας σε ηλεκτρική).

Νιώθει σαν… 28αρης!

Στο κεφάλαιο αυτό ξεπερνάμε το «μαθητικό μύθο» που θέλει την οξειδοαναγωγή σαν ένα σύνολο «στρυφνών» αντιδράσεων.

Ο Τέρελ Κασλ στα 33 του χρόνια κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους του Άρη, ότι είναι χρήσιμος στην ομάδα και γι' αυτό χθες υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του, για άλλα δυο χρόνια…

Εδώ, με τη βοήθεια πάλι της ισορροπίας και της θερμοδυναμικής, απαντάμε στο ερώτημα πότε γίνεται μια αντίδραση οξειδοαναγωγής.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΡΙΔΗ

Όπως στο κεφάλαιο των οξέων - βάσεων μετράμε την ισχύ με κριτήριο την Κa ή Κb, έτσι και εδώ η ισχύς των οξειδοαναγωγικών ουσιών προσδιορίζεται με βάση την τιμή του πρότυπου δυναμικού, Εο.

Η ηλικία του Αμερικανού -με βοσνιακό διαβατήριο- είναι μια παράμετρος "αντίθετη" προς την κίνηση της ΚΑΕ, ωστόσο, ο Κασλ, όπως τόνισε στη "Μ Sports", όχι απλώς δείχνει μικρότερος μέσα στο γήπεδο, αλλά είναι και απαραίτητος στους "κίτρινους".

Επίσης, προσέξτε την έννοια του οξειδοαναγωγικού ζεύγους, που είναι σε πλήρη αντιστοιχία με αυτή του ζεύγους οξέος - συζυγούς βάσης.

Τέρελ, συγχαρητήρια για την επέκταση του συμβολαίου σου.

Το κεφάλαιο ξεκινά «ανάποδα» από πρώτη όψη.

Ήταν κάτι που θέλατε και οι δυο πλευρές.

Όμως, προτάσσει κανείς την έννοια του γαλβανικού στοιχείου ως μια πειραματική διάταξη που μετατρέπει τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Ποιο είναι το πρώτο σου σχόλιο για αυτή τη συμφωνία;

Έτσι, εξοικειώνεται κανείς με το ηλεκτρόδιο ή ημιστοιχείο και το γαλβανικό στοιχείο, που είναι συνδυασμός δύο ηλεκτροδίων.

Πράγματι ήταν κάτι που ήθελα και εγώ και οι άνθρωποι της ομάδας.

Αν ένα από τα δύο ηλεκτρόδια είναι το πρότυπο ηλεκτρόδιο υδρογόνου τότε το μετρούμενο δυναμικό (κάτω από ορισμένες συνθήκες) είναι το πρότυπο δυναμικό Εο.

Συζητήσαμε και καταλήξαμε εύκολα στη συμφωνία.

Προσεκτική ανάγνωση της τιμής του Εο και της θέσης του στον σχετικό πίνακα θα μας δώσει τη σχετική ισχύ ενός οξειδοαναγωγικού ζεύγους.

Θα παραμείνω για άλλα δυο χρόνια στον Άρη και στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι, θα απαντάμε σε ερωτήσεις της μορφής «γιατί ο σίδηρος διαλύεται σε υδροχλωρικό οξύ, ενώ ο χαλκός όχι;».

Μου αρέσει πολύ και η ομάδα και η πόλη και δεν νομίζω ότι θα βρω καλύτερη κατάσταση από ό,τι εδώ που είμαι τώρα.

Και γενικότερα θα μπορούμε να προβλέπουμε αν μια αντίδραση οξείδωσης - αναγωγής μπορεί να γίνει αυθόρμητα ή όχι.

Πολλοί θα πουν ότι ο Άρης ίσως δεν έκανε καλή επιλογή που σου ανανέωσε το συμβόλαιο για δυο χρόνια, επειδή ήδη είσαι 33 ετών.

Το κεφάλαιο κλείνει με την πιο δημοφιλή εφαρμογή της ηλεκτροχημείας, τις μπαταρίες που είναι οι πιο προσιτές διατάξεις που μετατρέπουν μια αντίδραση οξειδοαναγωγής σε ρεύμα ηλεκτρικό.

Τι έχεις να απαντήσεις σε αυτούς;

Ότι δεν ξέρουν τι λένε! Δεν παίζω καλά; Δεν τρέχω γρήγορα; Δεν παίζω πολύ ώρα μέσα στο παρκέ; Συνήθως εγώ δεν είμαι που παίζει άμυνα στον καλύτερο περιφερειακό της αντίπαλης ομάδας; Εγώ νιώθω ότι αντέχω για πολύ ακόμα να παίζω έτσι. Δεν έχω κανένα πρόβλημα και εύχομαι να μην έχω και σοβαρούς τραυματισμούς. Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Νιώθω σαν να μην είμαι ούτε 28 ετών!

Ακόμα και αν ο Άρης δεν σε ήθελε είναι δεδομένο ότι θα έβρισκες δουλειά στην Ελλάδα σίγουρα. Ο Άρης σε ήθελε. Εσύ γιατί επέλεξες να παραμείνεις;

Γιατί μου αρέσει ο Άρης, όλη η κατάσταση που υπάρχει στην ομάδα. Έχω βρει την ηρεμία μου εδώ, η πόλη είναι πανέμορφη, διασκεδάζω που είμαι στον Άρη. Να πω όμως και έναν άλλο λόγο που έμεινα. Θέλω να είμαι μέρος της προσπάθειας να παίξει η ομάδα στην Ευρωλίγκα. Αυτό έχω στο μυαλό μου. Να παίξω στην Ευρωλίγκα με τον Άρη. Είναι ο στόχος μου, το όνειρό μου για τον Άρη!