Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( με τεσσερις νικες ο αρης επιστρεφει 100% στη φυσικη του θεση :: 26/3/2006 20:25:27) 

Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν το γκολ της ισοφάρισης στην Πάτρα. Με τέσσερις νίκες θα πανηγυρίσουν την επιστροφή στην Α' εθνική.

Παρασκευές ρυθμιστικών διαλυμάτων

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΙΚΕΣ Ο ΑΡΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ 100% ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ

Μπορούμε να παρασκευάσουμε ρυθμιστικό διάλυμα της μορφής ΗΑ / Α- π.χ. HF/ NaF με τους εξής τρόπους:

Ο χρυσός αριθμός 58

1. Με ανάμιξη ασθενούς οξέος με τη συζυγή του βάση

Πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος της σεζόν, η διαφορά του Άρη από την τέταρτη θέση περιορίστηκε στους τρεις βαθμούς. Ή μάλλον στους… τρεισήμισι, αφού η ισοβαθμία με τον τέταρτο της βαθμολογίας Θρασύβουλο ευνοεί τους "κίτρινους"

Π.χ. προσθήκη διαλύματος HF σε διάλυμα NaF

Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

2. Με μερική εξουδετέρωση ασθενούς οξέος από ισχυρή βάση.

Την ίδια ώρα, μειώθηκε στους δύο βαθμούς η διαφορά από τη δεύτερη θέση της κατάταξης. Π.χ. προσθήκη x mol NaOH σε διάλυμα που περιέχει y mol HF, όπου x < y. Η μοναδική απειλή για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, μπήκε πάλι στο κόλπο με τη νίκη της επί της Κέρκυρας. Στην περίπτωση αυτή x mol NaOH αντιδρούν με x mol HF και σχηματίζουν x mol NaF. Έχει 43 βαθμούς και ταξιδεύει τώρα στο Ηράκλειο για να αντιμετωπίσει τον Εργοτέλη (48 βαθμούς) σε παιχνίδι… φωτιά, αφού και οι δύο ενδιαφέρονται για αποτέλεσμα. Το τελικό διάλυμα είναι ρυθμιστικό και περιέχει (y-x) mol HF και x mol NaF.

Στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές το πρόγραμμα του είναι Θρασύβουλος - Προοδευτική, Νίκη Βόλου - Θρασύβουλος, Θρασύβουλος - Πανηλειακός και Θρασύβουλος - Παναχαϊκή.

Αντίστοιχα, μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα ρυθμιστικό διάλυμα της μορφής Β/ ΒΗ+ π.χ. ΝΗ3/ NH4Cl με τους εξής τρόπους:

Αν κάνει μόνο νίκες θα φτάσει τους 58 βαθμούς. 1. Με ανάμιξη ασθενούς βάσης με το συζυγές της οξύ Σ' αυτή την περίπτωση όμως θα μπει σε περιπέτειες και ο Εργοτέλης! π.χ. προσθήκη διαλύματος ΝΗ3 με διάλυμα NH4Cl. Το πρόγραμμα των Κρητικών στο φινάλε είναι δύσκολο με τρεις εκτός έδρας αγώνες σε σύνολο τεσσάρων:

2. Με ανάμιξη περίσσειας ασθενούς βάσης με ισχυρό οξύ

Πανσερραϊκός - Εργοτέλης, Εργοτέλης - Καστοριά, Βέροια - Εργοτέλης, Καλαμάτα - Εργοτέλης.

π.χ. προσθήκη x mol NH3 σε διάλυμα y mol HCl, όπου y < x. Ο ΆΡΗΣ (46 βαθμούς) έχει τρία παιχνίδια στην έδρα του: Θα πρέπει να παρατηρήσουμε, ότι οι συγκεντρώσεις στο τελικό διάλυμα θα πρέπει να είναι σχετικά υψηλές, ώστε το διάλυμα να έχει ικανοποιητική ρυθμιστική ικανότητα. Υποδέχεται τον Ηλυσιακό το Σάββατο, τον Εθνικό Αστέρα την 28η αγωνιστική και κλείνει τη σεζόν στο Χαριλάου απέναντι στην Κέρκυρα. Δηλαδή, μεγάλη αντοχή στις μεταβολές του pH που προκαλούνται λόγω προσθήκης οξέος, βάσης ή νερού. Εκτός έδρας, οι δυο αποστολές του, είναι απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου (27η) που έχει εμπλακεί σε σοβαρές περιπέτειες υποβιβασμού και στο -εκτός απροόπτου αδιάφορο- Χαϊδάρι την προτελευταία αγωνιστική.

Παράδειγμα 3.15 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, σήμερα ο Άρης θέλει δώδεκα βαθμούς. Πόσα λίτρα διαλύματος NaOH 0,4 M πρέπει να προσθέσουμε σε 2 L διαλύματος HF 0,2 M για να παρασκευάσουμε ρυθμιστικό με pH = 4. Μόνο νίκες στα τρία παιχνίδια της έδρας του και ένα "διπλό" σε δυο εξόδους, συγκομιδή που μπορεί να μειωθεί αν ο διώκτης του στη βαθμολογία ηττηθεί ή πάρει ένα βαθμό στο Παγκρήτιο την προσεχή αγωνιστική. Κατά την ανάμιξη θεωρούμε ότι δε μεταβάλλεται ο συνολικός όγκος. Οι 58 βαθμοί τον οδηγούν 100% πίσω στη φυσική του θέση. Δίνεται Ka HF = 10-4. ΛΥΣΗ Προφανώς το τελικό διάλυμα, αφού είναι ρυθμιστικό, θα περιέχει NaF και HF που περισσεύει. Άρα το NaOH αντιδρά όλο. Αν είναι x L ο όγκος του διαλύματος NaOH 0,4 M, τότε αρχικά έχουμε: 0,4 x mol NaOH και 2 · 0,2 mol = 0,4 mol HF. αντίδραση - HF - + NaOH [pic] - NaF + H2O αρχικά / mol - 0,4 - 0,4x - αντιδρούν - 0,4x - 0,4x - παράγονται - - - 0,4x τελικά / mol - (0,4-0,4x) - 0 - 0,4x

Το τελικό διάλυμα έχει όγκο (2 + x) L, συνεπώς: [pic] δηλαδή [pic] και από τον τύπο [pic] έχουμε [pic] οπότε x=5, άρα πρέπει να προσθέσουμε 0,5 L διαλύματος NaOH 0,4 Μ.

Εφαρμογή Ποιος όγκος διαλύματος HCl 0,2 M πρέπει να αναμιχθεί με 500 mL διαλύματος ΝΗ3 0,6 Μ για να πάρουμε ρυθμιστικό διάλυμα με pH=9. Δίνονται Kb NH3 =10-5 και Kw = 10-14.